Fogyókúrázni egészségesen is lehet!

Fogyókúrázni egészségesen is lehet

Az elhízás elterjedése a világ legtöbb pontján problémát okoz. Bár az elhízottak közül sokan fogyókúráznak, gyakran nem veszik komolyan azt, nem kérik szakértő segítségét, inkább valamelyik „csodafogyókúrát” választva a gyors sikerben bíznak.

Az elhízás elterjedése a világ legtöbb pontján problémát okoz. A szervezetre nehezedő túlsúly következtében számos kedvezőtlen folyamat indul el a szervezetben, amelynek eredménye többféle betegség is lehet. Nők esetében ezek: a ciklus változása, kisebb mértékű hormonzavarok, általánosságban pedig cukorbetegség, érelmeszesedés, szív- és érrendszeri betegségek, epebetegségek, emésztési zavarok stb.

Bár az elhízottak közül sokan fogyókúráznak, gyakran nem veszik komolyan azt, nem kérik szakértő segítségét, inkább valamelyik „csodafogyókúrát” választva a gyors sikerben bíznak.

A legtöbbször egyoldalú tápanyagbevitelen alapuló ún. „hiányállapot-diétákkal” ezt vagy sikerül elérni, vagy nem. Azonban a korántsem tartós eredmény miatt állandósul a „fogyókúrás” és „zabálós” időszakok egymást követő ciklusa. A tartós eredmény hiánya állandó kudarcérzettel, a fogyókúrázó önbecsülésének elvesztésével jár.

Fontos lenne, hogy minél többen fogadják el, hogy a diétát nem lehet pusztán egy barátnők között forgó, vagy napilapból kimásolt cikk alapján folytatni, ahhoz szakember segítsége elkerülhetetlenül szükséges. Az elfogyasztott étel (energiafelvétel) és a fizikai aktivitás (energialeadás) egyensúlya állandó testtömeget eredményez. Ez alapján érthető, hogy testtömeg csökkenést akkor érhetünk el, ha kevesebbet eszünk és többet mozgunk.

Az olyan diéták, amelyek rövid idő alatt látványos eredményt ígérnek, egyszerűen hazudnak és megterhelik a szervezetet.  Az önsanyargatással elért súlyvesztés pedig többszörösen „visszajön” a diéta elhagyásával.

A jó diéta gyakorlatilag nem tiltja semmilyen étel, élelmiszer fogyasztását, inkább a súlypontot tolja el az egészséges táplálkozás irányába, és a mértékre helyezi a hangsúlyt. A fogyás lassú (heti fél – egy kg), de eredménye tartós. A kívánt súly elérése után pedig, amint visszatérnénk a „hagyományos” kosztunkhoz, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy az sokszor nem is olyan „kívánatos”.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevele

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..