Vizitdíj, napidíj

2007. február 15-től vizitdíjat kell fizetni a háziorvosnál és a szakrendelőkben, valamint napidíjat a kórházi ellátásért. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a díjak mértékéről, fizetéséről, a mentességről és a kedvezményekről.

Február 15-től a háziorvosnak és a szakrendelőben 300 Ft vizitdíjat kell fizetni. Amennyiben egy rendelőben több orvost is fel kell keresnünk, például ultrahangra is elküldenek ugyanazon a napon, akkor is csak egyszer kell vizitdíjat fizetni.

A kórházi ellátás napi díja szintén 300 Ft lesz. Éves szinten 6.000 Ft, azaz 20 ellátási nap a felső határ, a 21. naptól kezdve már nem kell ápolási díjat fizetni. Ez nem folyamatosan kórházban töltött 20 napot jelent, hanem az egész évi ápolási napok összességét.

Mikor kell fizetnünk még?

600 forintba kerül majd, ha a beteg eltér a kijelölt betegúttól, például nem abba a kórházba megy, ahova a háziorvos küldte, ha beutalóval igénybe vehető ellátást beutaló nélkül vesz igénybe, vagy ha nem a saját háziorvosához megy (akihez a kártyáját leadta).

1.000 forintot kell abban az esetben fizetni, ha az ügyeleti, sürgősségi ellátást indokolatlanul vette igénybe a beteg.

Mentesség

Vizitdíj alóli menteséget kb. 2 millió ember kap. Egyáltalán nem kell fizetniük:

  • a 18 éven aluli gyermekeknek;
  • a hajléktalanoknak;
  • meghatározott szűrővizsgálatok esetén (tüdőszűrés, rákszűrés, mammográfiás vizsgálat);
  • terhesgondozás, gyermekágyas anyák gondozása, szülészeti ellátás esetében;
  • a tartós gyógykezelésekhez kötődő ellátások esetében (pl. dialízis kezelés, kúraszerű ellátások, onkológiai ellátás);
  • a katasztrófa-egészségügy, a kötelező népegészségügyi ellátások, a járványügyi tevékenység esetén;

Támogatások

A szociálisan rászorulókat a különböző jogcímeken folyósított ellátások megemelésével támogatják. Ily módon évente legalább 12 vizitre jutó kedvezményt kapnak. A kompenzáció kb. 2 millió embert érint.

A leginkább rászorulók juttatását – pl. gyes-en lévő kismamákhavi 300 forinttal, azaz egy vizit díjának megfelelő összeggel növelik. A kevésbé rászorulók juttatását – pl. álláskeresési járadékban részesülők – havi 200 forinttal emelik.

Emellett, ha valaki húsznál többször fizetett vizitdíjat, a számlák/nyugták bemutatásával a 21. alkalomtól fizetett vizitdíjakat a helyi önkormányzatoktól visszaigényelheti.

Ezen túl is az önkormányzatok, saját hatáskörben, minden rászorulónak adhatnak támogatást.

Vizitdíj fizetés módja

A vizitdíjat minden egészségügyi szolgáltatónál készpénzzel lehet majd fizetni. Az egészségügyi szolgáltatók maguk dönthetnek arról, hogy készpénzfizetésen kívül milyen más fizetési lehetőséget biztosítanak, pl. bankkártyával vagy egészségpénztári kártyával történő fizetés.

A vizitdíj megfizetésének igazolása nyugtával, illetve egyszerűsített számlával történik majd.

A vizitdíj bevezetésével párhuzamosan kötelezővé válik a tájékoztató számla adása is. A beteg magyar nyelvű elszámolási nyilatkozatot kap kézhez, melyen feltüntetik a vizsgálatokat, beavatkozásokat, és azt, hogy ezek mennyibe kerültek az államnak. Ez alapján a beteg ellenőrizni tudja, hogy a szolgáltató milyen beavatkozást, kezelést kíván a biztosító felé elszámolni. A szolgáltatónak a beteggel alá is kell iratnia az elszámolást, így megelőzhetők a visszaélések. Amennyiben a szolgáltató ezt elmulasztja, köteles az ellátás költségének 10 százalékát visszafizetni az OEP-nek.

A vizitdíj-fizetési rendszer zökkenőmentes bevezetését miniszteri megbízott felügyeli Dr. Ari Lajos (az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke, illetve az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgató-helyettese) személyében.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkFogyókúrázni egészségesen is lehet!
Következő cikkOtthonszülés 2006: a jog és a szakma tükrében

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..