Fogzás

fogzás

A baba fogainak fejlődése már a születés előtt megkezdődik: mind a 20 tejfog csírája megtalálható az állkapocsban. Először legtöbbször az alsó két metszőfog tör elő, kb. hat hónapos korban, és kb. 2,5-3 éves korra mind a 20 tejfognak ki kell bújnia.

A fogak előretörésének általános sorrendje:

1. alsó középső metszőfogak
2. felső középső metszőfogak
3. felső szélső metszőfogak – kb. egy éves korra
4. alsó szélső metszőfogak
5.-6. alsó és felső örlőfogak
7. szemfogak – kb. két éves korra
8. hátsó őrlők

A fogak előtörésének ideje és a sorrendje igen nagy szórást mutat.

A fogzás nagy fájdalommal, néha hőemelkedéssel vagy lázzal jár. Az íny érzékennyé válik, a baba feltűnően nyűgösebb az átlagnál, étvágytalan, rosszabbul alszik, többször ébredhet, és keservesen felsírhat álmában. Széklete hígabb lehet a szokásosnál.

A fogzás fájdalmait enyhíthetjük az íny masszírozásával, adhatunk a kicsinek különböző rágókákat, vagy bármilyen más játékot, amit szívesen rág. A hűthető rágókákat ne hűtsük be, mert a legtöbb baba nem szeret a hideg dolgokat a szájába venni, vagy a kezében fogni. Gyógyszertárban kapható Dentinox gél, ami főleg az első fogaknál lehet hasznos a fájdalomcsillapításban. Később már elég nehéz úgy a baba ínyére kenni, hogy a meglévő fogaival ne harapjon meg. Fájdalomcsillapításra használhatunk Panadol baby szirupot is, természetesen nem folyamatosan adagolva, hanem a lehető legkevesebbet. Például adhatunk napi egyszer, este, hogy tudjon aludni a baba, vagy hagyjunk ki egy-egy napot, mikor nem annyira nyűgös a kicsi.

A szoptatásnak is van fájdalomcsillapító hatása, fogzáskor szoptassuk meg a babát mindig, mikor kéri, akkor is, a szokásosnál gyakrabban szeretne szopizni.

Ha harap szopás közben, akkor először is ellenőrizzük, hogy jól van-e mellen, mert ha „tele a szája”, nem tud véletlenül harapni. Dörzsöljük meg az ínyét szoptatás előtt. Mivel általában komfortszopás ideje alatt harapnak, legyünk résen, és mikor már kezdi elengedni a mellet, fejezzük be a szoptatást. Az is hatásos lehet, ha harapás előtti gyanús helyzetben magunkhoz húzzuk a babát. Ha helyesen van mellen, úgy, hogy az orra a mellhez ér, ilyenkor a levegővételhez el kell engednie azt, azaz nem tud harapni. Szóljunk rá határozottan, hogy „nem”, amikor harap, de csak úgy, hogy attól ne ijedjen meg a baba, mert esetleg szopisztrájk lehet az ijedtségtől.

Egészséges fogak

Ha szoptatjuk a babát, akkor máris sokat tettünk az egészséges fogakért, ugyanis a szopó mozgás ideálisan alakítja a gyermek arcizmait és fogazatát, erősíti állkapcsát.

Ha cumisüvegből etetjük, itatjuk, ügyeljünk hogy a cumisüvegben csak olyan italokat kapjon, amelyeknek nincs vagy alacsony a cukortartalma. Elalvás előtt és főétkezés után csak tiszta vizet adjunk a cumisüvegből. A cumisüveget ne használjuk nyugtatónak a gyermekek lefoglalására, csak etetésre, itatásra.

Ha kap cumit a baba, fogszabályozós cumit használjunk, akkor később sem alakul ki a nyitott harapás. A cumit soha ne ízesítsük, édesítsük, cukrozzuk stb., mert ez rendkívüli módon rontja a fogakat, amellett, hogy rossz „ízlelési” szokásokat alakít ki.

Az ujjszopás, ha nem állandósul, akkor nem okoz problémát, a tartós ujjszopás azonban rendkívül komoly, nehezen (fogszabályzóval) kezelhető problémákat okozhat: nyitott harapás és gótikus szájpad lehet a következménye.

Kocsisné dr. Péterfy Hajnal szakgyógyszerész | Bemutatkozás>> | Kérdezz-felelek>>
hirdetés