Tények a szoptatásról és a fogszuvasodásról

Tények a szoptatásról és a fogszuvasodásról

Gyakran azt mondják, hogy a szoptatás, cumisüvegből való táplálás (különösen éjszaka, fekve) fogszuvasodást okozhat. Alapvetően nem áll fent érvényes összeköttetés a(z éjszakai) szoptatás és a fogak romlása között. Ámde a szoptatott csecsemők esetén is előfordulhat a fogak szuvasodása, ezért nagyon lényeges a megfelelő száj- és fog- higiénia.

A cumisüvegek használata előtt a csecsemőfogaknál nagyon ritkán diagnosztizálták a fogromlást. Két fogorvos, Dr. Brian Palmer és Dr. Harold Torney kiterjedt kutatást végzett az emberi koponyákról (500-1000 évvel ezelőtt) a gyermekek fogszuvasodásának vizsgálata során. Azon csecsemők lettek vizsgálva hosszabb ideig, akiket szoptattak, jó eséllyel hosszabb ideig. A kutatás eredményeként azt a következtetés vonták le, hogy a szoptatás önmagában nem okoz fogszuvasodást.

Az éjszakai cumisüvegből való táplálás során kialakulhat fogszuvasodás, azért, mert ilyen esetben a folyadék (a tej vagy gyümölcslé) hosszú ideig érintkezik a baba szájával/fogaival. Hiszen sokkal kisebb erejű szívással is folyásnak indul a palackba helyezett finomság és valamivel később kerül lenyelésre is.
A konkrét szoptatás során viszont az anyatej nem úgy folyik a gyermek szájába, mint a palackozott verzió, hiszen csak akkor áramlik az ajkai közé, amikor a csecsemő aktívan szopja édesanyja mellét. Továbbá a tej a mellből a fogak mögé kerül és viszonylag gyorsan le is nyeli a pocakjába. Ezért a folyamat jócskán gyorsabb, mint egy cumisüveg esetén, tehát sokkal nehezebben okozhat fogszuvasodási problémát.

Mi okozza a fogszuvasodást?

Tooth, Fogorvos, Bezár, Testápolás, Tiszta, Zahntechnik
pixabay

Úgy gondolják az orvosok, hogy a fogszuvasodás elsődleges oka mögött a Streptococcus mutans nevezetű baktérium lehet. Ezek a baktériumok élelmiszercukrokat használnak a sav előállítására és ez a sav közvetlen bomlást okoz. A Streptococcus mutans cukrok, alacsony mennyiségű nyál és alacsony ph-szint kombinációjában terjed. Úgy gondolják, hogy a népesség körülbelül 20%-ának megnövekedett savtartalmú baktériumszintje van és ez nagyobb kockázatot jelent a fogromlás kialakulásában.

>>>> FOGÁPOLÁSI SZETTEK

Miután egy kisbabának elkezdenek növekedni a fogai, a nyálon keresztül a szájába juthatnak ezek a baktériumok vagy az anyától vagy más hozzátartozótól. Főleg abban az esetben, ha a szülőnek eleve romlékonyak a fogai, ajánlott kerülni a nyál érintkezését például közös kanál esetén.

Egy tanulmány azonban rámutatott arra, hogy a magas Streptococcus mutans baktériumszéntet kimutató édesanyák gyermekei, bizonyos mértékben védelmet élvezhetnek – tulajdonképpen immunizálhatják a szervezetüket – akkor, ha még a babafogak növekedése előtt “gyakran találkoztak egymás nyálával.” (Szájrapuszik, leesett cumi az anyuka szája által sterilizálva.) Viszont, ha a fogak növekedése előtt ez nem volt gyakori, nem javallott a fogzás után elkezdeni ezen apró gesztusokat.

Dr. Brian Palmer szerint: Az emberi tej önmagában nem okoz fogszuvasodást. […] A romlást okozó baktériumok nem a tejen, hanem a szülők, hozzátartozók nyálának útján kerülnek a csecsemő szájába. (2002)

Korábbi kutatások a témában

A közelmúltban volt egy vizsgálat, melynél csak a laktóz (tejcukor, ami az anyatejben is található) fogakra gyakorolt hatását nézte – nem pedig az anyatej összes alkotóelemét. Az anyatej laktoferint is tartalmaz. Ez egy olyan komponens, ami megöli a fogszuvasodást okozó baktériumokat.

Egy finn tanulmány nem talált összefüggést a fogszuvasodás és a szoptatás között azoknál a gyermekeknél, akiket hosszabb ideig (legalább 34 hónapon át) szoptattak. (Alaluusua 1990)

A szoptatás és a fogszuvasodás kialakulása között nincs állandó/erős kapcsolat. Az anyákat ösztönözni kell rá, hogy nyugodtan szoptassanak, amíg csak akarnak, hiszen ezzel nem fogják előidézni a fogszuvasodást. (Valaitis 2000).

Egy másik 2013. évi áttekintés során (Lavigne 2013) „kiderült, hogy nem volt meggyőző bizonyíték arra, hogy a szoptatás meghosszabbítása fokozta volna a korai gyermekkori fogromlás kockázatát”.

Fogászati Ellátás, Fogászati, Talizmán, Fogak, Fogkefe
pixabay

Dr. Torney közzé nem tett szakdolgozatában sem találtak összefüggést a korai kezdetű (<2 év) fogszuvasodás és a szoptatási minták között, (például a gyakori éjszakai táplálás, az alváshoz való táplálás stb.) Meg van győződve arról, hogy normál körülmények között az anyatejben levő anyagok ellensúlyozzák a szájban levő baktériumokat, melyek az anyagok segítsége végett elpusztulnak. Ha azonban a zománcban kisebb hiányosságok vannak, a fogak sebezhetőbbé válnak, és a anyatej védőhatása nem elegendő a baktériumok és a tejben levő cukrok együttes hatása. Magyarázata egy elég széles körű tanulmányon alapul, amely a szuvasodással és a hosszú távon szoptatott gyermekekkel kapcsolatos.

Ugyanezen kutatás részeként megállapította, hogy egy kizárólag szoptatással táplált csecsemő esetén (ahol nem etetik cumisüvegből, gyümölcslével vagy szilárd étellel) csak akkor fordulhat elő romlás, ha a gyermek genetikailag hajlamos rá (tehát lágy a zománc vagy nem megfelelő). Amennyiben genetikai probléma áll fent, a szoptatás abbahagyása sem segítene a fogak romlását és a bomlás sebességét. Sőt, a laktoferin hiánya végett még fel is gyorsulna a folyamat.

Mindezen tényeket röviden összegezve

  • A szoptatott gyermekek is kaphatnak fogszuvasodást, de nem az anyatej okozza a gondot, hanem egyéb ételek.
  • Egyes gyermekeknél nagyobb a fogromlás kockázata a fogzománc hibái és a magas baktériumszint miatt. Itt a leválasztással nem szűnik meg a probléma, mert az anyatejben található laktoferin elpusztítja a káros baktériumot.
Fogászati, Fogak, Fogászati Asszisztens, Fogorvos
pixabay

Mit tehettek a fogszuvasodás elkerülésének érdekében?

  • A születéstől kezdve szoktasd gyermekedet a szájápláshoz, az ínyet vízzel és puha fogdörzsölővel nagyon óvatosan tisztítsd meg.
  • Ha már kinőttek a fogak naponta kétszer tisztítsátok őket, reggel és este.
  • Figyelj oda önnön szájhigiéniádra is, hogy csökkenthesd a gyermeked szájába esetlegesen bekerülő baktériumok számát.
  • Éjszakai táplálás után gondoskodjunk róla, hogy ne maradjon folyadék vagy étel a gyermek szájában.
  • Étkezés után próbáljunk vizet itatni a kisgyerekkel, hogy az aprócska maradékok kikerülhessenek a szájüregből.
  • Minél kevesebb cukros étel érintkezzen a gyermek fogaival.
  • Ne hagyd, hogy egész nap a gyermeknél legyen a cumisüveg, mert a fogai állandó folyadékkal való érintkezést kapnak és nő a szuvasodás kockázata.

Mi a helyzet a fluoriddal?

Tooth, Fogászati Ellátás, Fehér, Fehér Fogak, Higiéniai
pixabay

Néhány szülő és egészségügyi szakember inkább elkerüli a fluort; mások úgy érzik, hogy ez hasznos lehet. Az Amerikai Fogorvosok Szövetsége jelenleg 3 év alatti gyermekek számára javasolja „fluortartalmú fogkrém egy körülbelül rizsmagnyi méretű mennyiség” használatát.

(VIA)

Ha van végeláthatatlan kérdéskör ezen a csodálatos bolygón egy adott témáról, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család tárgykörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkCsalás – ORFK: csalók igyekeznek hasznot húzni a járványhelyzetből
Következő cikkÖtletek otthoni edzéshez

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!