Fogápolás csecsemőkorban és kisgyermekeknél

A fogmosást az első tejfogak megjelenésekor már el kell kezdeni. 2-3 éves korig a fogmosás nehezen megoldható, de ha a kicsi nem eszik, iszik cukros dolgokat, akkor nagy valószínűséggel nem fognak romlani a fogai.

Édességet, desszertet csak mértékkel adjunk a kicsinek, ne jutalmazzuk vele. Kerüljük a rágós édességeket, szárított gyümölcsöket, melyek rátapadnak a fogakra. Ne adjunk neki cukrozott, szénsavas italokat, és gyümölcslevekből is csak 1-2 dl-t adjunk naponta. Étkezések között kínáljunk egészséges nassolnivalókat inkább: vékony csíkokra vágott zöldség (pl. sárgarépa vagy uborka “ropi”), feldarabolt friss gyümölcs, keksz, bio kölesgolyó, bio buláta, bio kukoricagolyó, összetört banán, joghurt, sajtdarabkák paradicsomszeletekkel, vagy keksszel.

Fogmosás

A fogmosást az első tejfogak megjelenésekor már el kell kezdeni. Úgy a legkényelmesebb elvégezni, ha ölbe vesszük a kicsit, és ő a mellkasunkra hajtja a fejét, vagy mögé állunk, és hátrafele billentjük a fejét. Kezdetben ujjunkra csavart gézlappal vagy ujjunkra húzható bébifogkefével törölgessük meg a gyerek fogait. Később lehet neki venni kifejezett babafogkefét – az egész fogkefe gumiszerű anyagból van, pici gumitüskékkel – amelyet a gyerek rágcsál, ami közben bő nyál képződik és ez tisztít.

Kb. 18 hónapos kortól mossunk fogkrémmel fogat. Kifejezetten gyerekfogkrémet használjunk, mivel alacsony a fluortartalmuk, nem baj, ha a gyerekek le is nyelnek belőle. 2 éves korig naponta egyszer használjunk fogkrémet, és filmszerű mennyiséget vigyünk fel belőle a fogkefére. 2 és 6 éves kor között már használhatunk naponta kétszer borsónyi mennyiségű fogkrémet.

Használjunk gyerekfogkefét, ennek kisebb a feje, mint a felnőtt fogkeféé, és puha, lekerekített végű sörtéi vannak. A fogkefét 3-4 havonta, fertőző betegség után pedig azonnal cseréljük le.

A fogmosás technikája: az elülső fogaknál kezdjük. Helyezzük a fog és az íny határára a fogkefét, és apró, sikáló mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket. Ezekkel a mozdulatokkal haladjunk tovább a fogak külső felszínén a hátsó fogak felé, majd azok belső oldalát is tisztítsuk meg. Utána a metszőfogak belső oldaláról távolítsuk el a lepedéket a fogkefét függőlegesen tartva, végül apró, sikáló mozdulatokkal tisztítsuk meg a rágófelszínt is. Figyeljünk, hogy alaposan öblítse ki vízzel a száját.

Fogmosásra szoktatás: Először játékos formában tanítsuk meg, hogyan kell öblíteni vízzel, utána fogkrém nélkül tanítsuk a fogkefe használatára. Ha a gyermek játszik a fogkefével lenyeli a fogkrémet, stb. ez egyáltalán nem probléma, ebben a korban nem az alapos fogmosás, hanem a rendszerességre nevelés a fontos. Tegyük az esti és reggeli tisztálkodás játékos részévé a fogmosást. Mossunk közösen fogat, ennek időtartama 4-5 perc legyen. Segítsünk a gyermeknek is, mutassuk meg az egyes kézmozdulatokat, de csak addig amíg nem vált ki ellenkezést. A gyermekekben ösztönösen ott él az utánzási vágy, szinte észrevétlenül szokik rá a fogmosásra, és később, kézügyessége fejlődésével, a fogkefét is egyre ügyesebben mozgatja majd. Kb. tíz éves korukig nem elég ügyesek a gyerekek a helyes fogmosáshoz, addig ellenőrizzük mindig a fogmosást.

Fluorid tabletta

Fogszuvasodás szempontjából fokozottan veszélyeztetett gyerekeknek szüksége lehet fluorid tabletta szedésére is. Kisgyermekkorban a veszélyeztetettség megállapításához a szülők fogazatát kell kiindulási alapnak venni. Ha a szülők fogazata rendezett (néhány tömés, legfeljebb 1-2 foghiány), nem szükséges a tabletta szedése. Ha viszont a szülőknek erős szuvasodási hajlamuk volt serdülőkorban, vagy még van most is, akkor javasolt a tabletta szedése. A fluorid tabletta adagolását egyénileg kell beállítani, mert függ az ivóvíz fluorid tartalmától, az étkezési, fogmosási szokásoktól, ezért a tabletta szedése előtt konzultáljunk a gyermek fogorvosával.

Az első fogorvosi vizit

A tejfogak áttörése után, kb. kétéves korában vigyük el gyermekünket az első fogorvosi vizitre. Könnyebben megbarátkozik a gyermek a fogorvossal, ha már korábban is elvisszük magunkkal saját, hat havonta esedékes fogorvosi szűrővizsgálunkra.

Készítsük fel a gyermeket az első vizsgálatra, magyarázzuk el neki, mi fog történni. Kérjük meg a fogorvost is, hogy mutassa meg a rendelőjét, magyarázza el vizsgálat közben a kicsinek, hogy mit csinál. Az első vizsgálaton – és később, a 3-6 havonta esedékes szűréseken – ellenőrzik a gyermek fogait, de mivel beavatkozásra általában nincs szükség, kellemes tapasztalatokat szerez. Később már természetes lesz számára a rendszeres szájápolás mellett a szűrővizsgálat is része a fogak ápolásának. Olyan fogorvost keressünk, aki jól bánik a gyermekekkel, és figyeljünk gyermekünk jelzéseire is vele kapcsolatban. Ha nem szimpatikus neki, inkább keressünk másik fogorvost.

Kiütötte a fogát

A kiesett fogat azonnal meg kell keresni, vízzel leöblíteni, majd vízbe helyezni. Ha ez nem lehetséges, akkor egy tiszta, nedves papírzsebkendőbe tekerve tároljuk. Rögtön vigyük a gyermeket fogorvoshoz, mivel rövid időn belül sikeresen visszahelyezhető a fog, de a gyógyulás esélye az első 20 perc letelte után fokozatosan romlik.

Ha csak letörik a fog egy része, akkor vízzel tisztítsuk meg a sérült fogat, és és vigyük a gyermeket azonnal fogorvoshoz, hogy megfelelő kezelést kapjon.

Kocsisné dr. Péterfy Hajnal szakgyógyszerész | Bemutatkozás>> | Kérdezz-felelek>>

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkFogzás
Következő cikkJátszósarok a lakásban

4 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Józannak igaza van! Mérgező és a patkányméregbe szokták belerakni. Fogorvos mondta, hogy azért teszik a fogkrémbe,mert így hamarabb tönkre mennek a fogak és több munkájuk lesz a fogorvosoknak. Puszta üzlet az egész. És így még több fogrémet tudnak eladni! Aki nem hiszi járjon utána!!!!!

    • Ti nagyon nagy tévedésben vagytok, de még a cikk írója is. A fluor valóban mérgező anyag, ennek a vegyülete a fluorid, amely fluorapatit formájában beépül a fogzománba. Erősíti a zománc szerkezetét, elősegíti a remineralizációt (ásványi anyag visszaépülés), csökkenti a nyál savas ph-ját, ezáltal segédkezés a pufferoló hatásban. A gyermeknek is szüksége van fluoridra, mert nem csak erősíti a fogait, de helyes anatómiai viszonyokat is kialakit (kisebb barázdák, lekerekített fogcsücsök). Gyermek esetében (2 éves korig) 500 ppm koncetrációjú, lehetőleg sls mentes fogkrém a javasolt. Ha a fogorvosa beszélte le a fluoridról, javaslom váltson. A fluoridmentes fogkrémet használók körében klinikailag bizonyítottan nőtt a szuvasodások kialakulásának száma. Ha szeretné, hogy gyermeke egészséges fogsorral éljen, használjon fluoridot. Ha szeretné, hogy a későbbiekben önbizalom hiánya legyen a mosolya miatt, akkor ne használjon. Fontos, hogy a gyógyszert a méregtől a dózis választja el, és ez igaz a fluoridra is! Üdv: Egy dentálhigiénikus

  2. de nagy baj,ha lenyeli a fluoridot,mivel mérgező!!!Ne használjunk fluoridos fogkrémet gyereknek és felnőttnek sem!Ja és az se egyen édességet aki írta!!

Comments are closed.