Függőségek démoni viharában, ez a dolog hazánkat is érinti

FORRÁSKidsHealth
Függőségek démoni viharában, kezd a dolog súlyosodni hazánkban is
Függőségek démoni viharában, kezd a dolog súlyosodni hazánkban is

A függőségek számos ember életét keserítik meg. Temérdek formájuk ismert, valaki lehet alkohol, drog, szerencsejáték, dohányzás általi függőség áldozata is. Egy kialakult függőség meghatározása bonyolult, és még nehezebb tudni, hogyan kell kezelni.

Cikkünkben különösen a drog és alkohol általi függőségek kialakulásáról lesz szó.

Mi az a kábítószerrel való visszaélés és a kábítószer függőség?

Nagyon csekély a különbség a kábítószer-használat és a függőség között. A kábítószerrel való visszaélés azt jelenti, hogy illegális szert vagy legális szert nem megfelelő módon használnak fel. A függőség bántalmazással vagy valamilyen anyag, például marihuána vagy kokain használatával kezdődik.

Visszaélhetsz egy kábítószerrel (vagy alkohollal) anélkül, hogy függőséged lenne. Például attól, hogy valaki néhányszor elszívott egy marihuánás cigarettát, még nem jelenti azt, hogy függősége van, de azt igen, hogy visszaél egy kábítószerrel – és ez függőséghez vezethet.

Az emberek mindenféle anyagtól függővé válhatnak. Amikor a függőségre gondolunk, általában az alkohol vagy az illegális drogok jutnak eszünkbe. De az emberek függővé válhatnak a gyógyszerektől, a cigarettától, sőt akár a ragasztótól is.

Otthoni edzés 1 helyen | Pepita.hu

Függőségek esetén egyes anyagok addiktívabbak, mint társaik

Az olyan kábítószerek, mint a heroin, annyira függőséget okoznak, hogy csak egyszer vagy kétszer használják fel őket, mielőtt a használó elveszti az irányítást. A függőség azt jelenti, hogy egy személy nem tudja befolyásolni, hogy mennyi kábítószert használ-e vagy iszik-e. Viszont az őrjítő vágy, hogy így legyen, napról-napra erősödik benne. A függőség lehet fizikai, pszichológiai vagy mindkettő.

Ingyenes stockfotó addiktív, aratás, baj témában

A fizikai függőség azt jelenti, hogy az ember szervezete egy bizonyos anyagtól függ (még a dohányzás is fizikai függőséget okoz). Ez azt is jelenti, hogy toleranciát kell kialakítani az adott anyaggal szemben, így egy személynek nagyobb adagra van szüksége, mint a szer használatának elején, hogy ugyanazokat a hatásokat érje el.

Ha valaki fizikailag függő, és abbahagyja a kábítószer, az alkohol vagy a cigaretta használatát, elvonási tüneteket tapasztalhat. Az elvonási tüneteknél számon tartható a hasmenés, a remegés és általában a szörnyű érzés.

Pszichológiai függőség

Pszichológiai függőségről akkor beszélünk, ha a kábítószer utáni vágy pszichológiai vagy érzelmi eredetű. Azok a személyek, akik pszichológiailag függőek, úgy érzik, legyőzi őket a kábítószer iránti vágy. Hazudhatnak vagy lophatnak, hogy megszerezzék azt.

Futópad vásárlás: árak, képek infók | Pepita.hu

Az ember akkor lépi át a határt a bántalmazás és a függőség között, amikor már nem szórakozásból próbálja ki a kábítószert, hanem függővé vált tőle. Egész élete a kábítószer iránti igény körül összpontosul. Egy függő személy – legyen szó fizikai vagy pszichológiai függőségről, vagy mindkettőről – már nem érzi úgy, hogy van választási lehetősége a szer használatával kapcsolatosan.

A túlevés tönkreteszi az életemet | Babafalva.hu

A függőségek jelei

Ingyenes stockfotó ágy, alvás, Alvás közben témában, függőségek
pexels

A függőség legnyilvánvalóbb jele egy bizonyos kábítószer vagy szer használatának szükségessége. Azonban számos egyéb jel utalhat egy lehetséges függőségre, mint például a hangulatváltozás vagy a fogyás vagy hízás is. (Ezek azonban más állapotok jelei is, például depresszió vagy étkezési zavarok.)

A következők a jelek, arra utalhatnak, hogy valaki, akit ismersz, kábítószer- vagy alkoholfüggőségtől szenved:

Pszichológiai jelek:

 • kábítószer- vagy alkoholfogyasztás a problémák elfelejtéséhez vagy a kikapcsolódás gyakori módjaként
 • elzárkózás vagy a fogyasztással kapcsolatos titkok megőrzése a család és a barátok előtt
 • az érdeklődés elvesztése a korábban fontos tevékenységek iránt
 • iskolai munkával kapcsolatos problémák, például elcsúszott osztályzatok vagy hiányzások
 • változások a baráti kapcsolatokban, például csak olyan barátokkal lógni, akik kábítószert használnak
 • sok időt tölt azzal, hogy kitalálja, hogyan szerezzen tudatmódosítószert
 • holmik ellopása vagy eladása, hogy megengedhesse magának a szerek használatát
 • sikertelen kísérletek a kábítószer- vagy ivás abbahagyására
 • szorongás, harag vagy depresszió
 • hangulatingadozás

Fizikai jelek

 • az alvási szokások változásai
 • reszketés vagy rosszullét, amikor megpróbálja abbahagyni
 • többet kell bevennie az anyagból, hogy ugyanazt a hatást érje el
 • étkezési szokások változásai, beleértve a súlycsökkenést vagy -gyarapodást

Mindig kérj segítséget!

Ha úgy gondolod, hogy te vagy valaki, akit ismersz, kábítószer- vagy alkoholfüggő, a probléma felismerése az első lépés a segítségnyújtás felé.

Sokan azt hiszik, hogy maguktól is meg tudják oldani a problémát, de ez ritkán működik. Keress valakit, akiben bízol, akivel beszélhetsz. Hasznos lehet, ha először beszélsz egy barátoddal vagy valakivel, aki egykorú veled. De egy támogató és megértő felnőtt a legjobb megoldás a segítségre. Ha nem tudsz beszélni a szüleiddel, érdemes felkeresni egy iskolai tanácsadót, rokont, orvost, kedvenc tanárt vagy vallási vezetőt.

Az adathalászat mögött megbújó veszélyek | Babafalva.hu

Sajnos a függőség leküzdése nem egyszerű. A drogozásról vagy az ivásról való leszokás valószínűleg az egyik legnehezebb dolog, amit valaha is tettek emberek. Sosem a gyengeség jele, ha szakképzett drogtanácsadó vagy terapeuta szakszerű segítségére van szükséged. A legtöbb embernek, aki megpróbál lezárni egy kábítószer- vagy alkoholproblémát, ehhez szakmai segítségre vagy kezelési programra van szüksége.

Tippek a helyreálláshoz

Fontos, hogy az ember mondja el barátainak a döntését, hogy abbahagyja a kábítószer-használatot. Az igaz barátok tiszteletben fogják tartani a döntésedet. Ez azt is jelentheti, hogy új baráti társaságot kell találnod, akik 100%-ban támogatnak.

Ingyenes stockfotó becsukott szemek, beltéri, chill témában
pexels

Kérd meg barátaidat, családodat, hogy legyenek melletted, amikor szükséged van rájuk. Lehet, hogy fel kell hívnod valakit az éjszaka közepén, hogy beszéljetek. Ha nehéz időszakon mész keresztül, ne próbáld meg egyedül kezelni a dolgokat – fogadd el a család és a barátok által kínált segítséget.

Csak olyan eseményekre fogadjon el meghívásokat, amelyekről tudod, hogy nem ejtenek kísértésbe. Ahol az emberek nem fogyasztanak semmilyen tudatmódosítót. A moziba járás valószínűleg biztonságos, de érdemes kihagyni a péntek esti bulit, amíg nagyobb biztonságban nem érzed magad. Menjetek moziba, próbáld ki a bowlingot, vagy vegyél részt egy művészeti programon.

Készíts tervet arról, mit fogsz tenni, ha olyan helyen találod magad, ahol drogok vagy alkohol van.

A kísértés néha ott lesz. Ha tudod, hogyan fogod kezelni, akkor minden rendben lesz. Mondd el a tervet a szüleidnek, családodnak, barátaidnak, hogy tudjanak segíteni benne.

Emlékeztesd magad arra, hogy a függőség nem tesz rosszá vagy gyengévé egy embert. Ha egy kicsit is visszaesel a régi mintákba, mielőbb beszélj egy felnőttel. Nincs szégyellnivalód, de fontos, hogy mielőbb segítséget kérj, hogy ne vesszen el minden kemény munka, amelyet a felépülése érdekében tettél.

Maradj tiszta!

A drog- vagy alkoholfüggőségből való felépülés nem ér véget egy 6 hetes kezelési programmal. Ez egy egész életen át tartó folyamat. Sokan úgy találják, hogy egy támogató csoporthoz csatlakozva tisztán maradhatnak. Vannak támogató csoportok kifejezetten a tizenévesek és a fiatalabbak számára. Olyan emberekkel találkozhatsz, akik ugyanazokat a tapasztalatokat élték át, mint te, és részt vehetsz a drogokról szóló valós vitákban, amelyeket nem fogsz hallani az iskolád egészségügyi óráin.

Fontos kiemelni, a cikk tájékoztató jellegű. Senkit, soha, semmilyen körülmények között nem bátorítunk a fent említett szerek használatára. Ezek használatát ajánlott teljes mértékben elkerülni! Ezzel előzhető meg lekönnyebben bármilyen káros függőség kialakulása és ilyen módon óvható meg az emberi szervezet is.

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikk“Szeretek lemenni a felszín alá” – Nádudvari Péter gyógypedagógussal beszélgettünk
Következő cikkVigyázat, ha a fejtetvek támadnak

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .