Fürdés a babával – A Gézengúz Alapítvány tanácsai

babauszas-300x225.jpg

A gyerekek általában nagyon szeretik a vizet. Nyári melegben különösen jó, ha sikerül hűsítő víz mellett átvészelnünk a forró napokat. Bár 9 hónapig az anyaméhben a biztonságos magzatvíz óvott mindannyiunkat és a babákban sokáig (3 hónapos korig) ezek az élmények és reflexek élénken élnek, nem szabad elfelejtkeznünk a veszélyekről sem.

Van néhány dolog, amire fontos odafigyelnünk, mikor gyermekünket vízbe engedjük vagy vízbe visszük.  Már mindenki számára egyértelmű, hogy felhevült testtel hirtelen ne merítsük a babát  a vizbe, hiszen ez olyan sokkot okozhat a keringésben, ami akár halálos is lehet. Fokozatosan, kényelmesen lábtól felfelé nedvesítsük, hűtsük le a testrészeket.

Valamennyiünknek nyilvánvaló, hogy ne engedjük inni a gyermeket a vízből sem uszodai, sem természetes körülmények között, de ha netán előfordul, hogy kortyint egyet, nem kell pánikba esni, tegyük függőleges helyzetbe, és segítsünk neki felköhögni, megnyugodni az ijedtség után.

Sok gyermeknek a vízben elkezd lilulni a szája. A babáknak testtömegükhöz viszonyítva nagyobb a testfelületük, mint a felnőtteknek, ezért gyorsabban veszítenek a hőmérsékletükből, hamarabb hűlnek át. Ezt nem szabad megvárni, érdemesebb inkább többször, rövid időre vízbe mártózni velük.

Azt, hogy mikortól lehet babát természetes vízbe vinni, mindenekelőtt a víz minősége, tisztasága dönti el. Féléves kor alatt felelősséggel átgondolandó ez a kaland. Addigra az alapimmunizáláson túl van (oltások), a fejét is stabilan tartja minden helyzetben, tehát nem várható, hogy többször, véletlenül belebuccant a vízbe és nyel belőle. A sós tengervízben való fürdés, helyesebben szólva a merülés a babával nem tanácsos, ugyancsak a beleivás veszélye miatt, ugyanis a csecsemő veséje még nem érett a só feldolgozására (lsd. sómentes bébiételek).

A zsúfolt strandok vize nem javasolható a babáknak, hiszen nagy mennyiségű napozószer oldódik bele. Ezért a babaúszásban jártas, biztosan-jól merülő babákat sem érdemes kitenni ilyen környezeti kockázatnak.

Az erős UV sugárzás kivédésére (szem, bőr) és a napszúrás megelőzésére, a vízben is legyen fehér(világos színű) vászonsapka-kalap a babákon!

Az úszógumi remek móka, de sok veszélyt is rejt a használata. Inkább javasolható a karúszó, ha önállósodni akar a baba. A gumimatracon, csónakban is mindenképp kötelező  a viselése, még akkor is , ha babaúszáson vett részt a kicsi. Tudnunk kell azonban, hogy életmentő eszköznek nem minősül.

A legfontosabb dolog, amire a szülő törekedhet, hogy a víz megszerettetése mellett a veszélyhelyzetek elkerülése érdekében a határok tiszteletben tartására is megtanítsa gyermekét!

A Gézengúz Alapítványról a www.gezenguz.hu honlapon olvashat bővebben.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMi kerül az asztalra a bölcsődékben és az óvodákban?
Következő cikkAz igaz szeretet hetedik titka: a szavak ereje

1 KÉRDÉS

  1. Kedves Anyukák! Talán hasznos lehet többeknek az az összeállítás, amit a pancsolós, lidós parttal kialakított balatoni strandokról készítettünk. Most még csak az északi partiakról, de folyamatosan bővítjük.
    A http://www.balatontipp.hu/index.php?p=strandok&uid=29 címen lehet elérni, és onnan a nevekre vagy a képekre kattintva lehet az érintett strand oldalára ugrani.
    Jó nyarat a babákkal!
    Győrffy Árpád – balatontipp.hu

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..