Globális siker a méhnyakrák-megelőző védőoltás

Cervarix vakcina a méhnyakrák ellen

Már 10 éve alkalmazzák Európában, így hazánkban is a Cervarix védőoltást, mely hatékonyan veszi fel a küzdelmet az évente világszerte negyedmillió nő halálát okozó méhnyakrákkal, továbbá a végbélnyílásrák és a szeméremtest, hüvely, végbélnyílás rákmegelőző állapotainak megelőzésére is törzskönyvezve van.

Nő a beadott Cervarix oltások száma

Az évtizedes utánkövetési idővel rendelkező vakcinát ez idáig 135 országban regisztrálták, és számos nemzeti védőoltási programban szerepel. A szexuális élet megkezdése előtt beadott oltóanyag – klinikai vizsgálatokkal igazoltan – 93,2%-os összhatékonysággal véd a méhnyakrák ellen, függetlenül attól, hogy a 14 ismert rákkeltő HPV-típusból melyik áll a fertőzés mögött. A Magyarországon beadott Cervarix oltások száma mára meghaladta a félmilliót, világszerte pedig már 57 millió adagot használtak fel. Méhnyakrákban még napjainkban is 400 nő hal meg hazánkban évente. A legbiztosabb védekezés a megelőzés: a védőoltás és a rendszeres szűrés.

HPV – humán papilloma vírus

A humán papilloma vírus (HPV) egyes típusai rákkeltők, azonban ezek a ráktípusok azon kevés daganatos betegség közé tartoznak, amelyek közül egyesek ellen hatékonyan lehet védőoltással védekezni. A HPV-vírus szexuális úton, a bőrfelületek érintkezésével terjed, tehát minden szexuálisan aktív embert érinthet kortól függetlenül. A HPV 14 különböző rákkeltő típusa okozhatja az egyik legismertebb rákbetegséget, a méhnyakrákot, amely világszerte legalább negyedmillió nő halálát okozza évente.

A betegség Európában évről évre 30 ezer nő életét követeli. A kontinensen 100-ból 1 nőnél kialakulhat a betegség. A méhnyakrák a 45 év alatti nők második leggyakoribb rákos megbetegedése. A statisztika itthon is riasztó: minden évben 1000-1200 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és több mint 400 nő hal meg, ami európai viszonylatban még mindig magas szám.

Méhnyakrák védőoltás Magyarországon

Hazánkban a Nemzeti Védőoltási Program kiterjesztésének köszönhetően 2014 óta minden 12. évét betöltött hetedik osztályos lány térítésmentesen jogosult a méhnyakrák elleni vakcinára. Az oltási program rendkívül népszerű és sikeres: az ÁNTSZ tájékoztatása szerint tavaly ősszel a 44.612 oltásra jogosult több mint 76%-a – közel 34 ezer lány – igényelte az ingyenes védőoltást. Az elmúlt három évben már több mint 100 ezer iskolás kapta meg a védőoltást. Az ÁNTSZ számításai szerint ezzel eddig 330 lányt menthettek meg a későbbi súlyos rákbetegségtől.

Ma már a szülők többsége tisztában van azzal, hogy a magas fokú védelem kialakulásának alapfeltétele, hogy a lányok a védőoltást a szexuális életük megkezdése előtt megkapják, hiszen ekkor szinte még biztosan nem fertőzöttek HPV-vel. A védőoltás mellett a méhnyakrákszűrés is elengedhetetlen, rendszeres szűréssel a betegség még a rák kialakulása előtt felfedezhető és kezelhető.

  • Itthon már több mint 100 ezer hetedikes lány kapta meg a közel tízéves utánkövetési idővel rendelkező vakcinát a nemzeti védőoltási programban.
  • A 2014-ben elindult oltási programnak köszönhetően – a számítások szerint – már 330 lányt sikerülhetett megvédeni a súlyos betegségtől.
  • A piacon kapható HPV-vakcinák közül a Cervarix rendelkezik a legmagasabb fokú, klinikai vizsgálatokkal alátámasztott HPV-típusfüggetlen hatásossággal a méhnyakrák ellen.
  • A Cervarix klinikai vizsgálatok alapján 93,2%-os összhatékonysággal előzi meg a méhnyakrák kialakulását függetlenül attól, hogy a 14 ismert rákkeltő HPV-törzsből melyik okoz fertőzést.
  • Az oltás időzítése kulcsfontosságú: maximális hatékonyság akkor várható, ha a lányok a szexuális élet megkezdése előtt megkapják.
  • A Cervarix vakcina a fiúknak is javasolt, hiszen az egyes HPV-típusok által okozott, a végbélnyílást érintő daganatos betegség megelőzésére is alkalmas..

A védőoltási program elsődleges célja a méhnyakrák-megelőzés, ezért fontos, hogy az alkalmazott vakcina minél szélesebb körű védelmet biztosítson a betegség ellen. Fontos megjegyezni, hogy nincs kizárólagos összefüggés a vakcinában lévő összetevők száma és a méhnyakrák elleni hatásosság mértéke között. A Cervarix vakcina például két HPV-típust tartalmaz, de egyedülálló abban a tekintetben, hogy kiemelkedően magas, több mint 93%-os védelmet biztosít a méhnyakrákkal szemben, az azt okozó HPV-típustól függetlenül.  Ez azt jelenti, hogy a vakcina klinikai vizsgálatokkal igazoltan 100-ból legalább 93 esetben megakadályozza a méhnyakrák kialakulását függetlenül attól, hogy azt melyik rákkeltő HPV-törzs okozza. A maximális hatásosság eléréséhez még az is szükséges, hogy az oltást a lányok a szexuális életük megkezdése előtt megkapják.

A Cervarix oltással 9 éves átlagos követési idővel állnak rendelkezésre a vakcinával kapcsolatos klinikai vizsgálati adatok (clinical study data), az oltás való életben mutatott hatékonyságát (real life data) pedig már egy évtizede elemzik a szakemberek.

A szigorú minőségbiztosítási és technológiai követelmények betartásával gyártott vakcina a humán papillomavírus egyes típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza, azaz nincs benne élő vírus, tehát nem okozhat méhnyakrákot vagy más fertőzést.

Ma már a hazai statisztikák is alátámasztják, hogy indokolatlan az oltást követő reakcióktól való félelem. A védőoltás veszélyeivel riogató híreket semmi sem igazolja: a hazai adatok szerint a védőoltási programban eddig elhanyagolható számú oltási reakciót jelentettek (0,009%), és ezek is enyhe, maguktól elmúló tünetek voltak.

A vakcina alkalmazásával összefüggésben 2007–2013 között is mindössze 10 alkalommal jeleztek oltást követő nemkívánatos eseményt (0,0004%). Súlyos, oltást követő nemkívánatos eseményről a Cervarix védőoltással összefüggésben egyáltalán nem érkezett bejelentés.  A tű látványa miatti rosszullét volt a „legkomolyabb” mellékhatás a HPV elleni kampányoltás során.

A méhnyakrák-megelőzésen kívül a Cervarix vakcina bizonyos HPV típusok által okozot ritka betegségek, például a végbélnyílásrák, illetve a szeméremtest, a hüvely és a végbélnyílás rákmegelőző állapotainak megelőzésére is törzskönyvezve van, és fiúknak-férfiaknak is adható.

A HPV ugyanis nemcsak a nőkre, hanem a férfiakra is veszélyes lehet: továbbadhatják a fertőzést partnerüknek, illetve náluk is kialakulhat HPV okozta végbélnyílásrák (mely nem azonos a végbélrákkal). A végbélnyílásrák nem gyakori daganatos betegség, a megbetegedések döntő többségét pedig HPV-vírus okozza. Hazánkban 2014-ben összesen 168 fő betegedett meg végbélnyílásrákban.

A Cervarix alkalmazása során szerzett nemzetközi tapasztalatok szerint a leggyakoribb mellékhatások a következők: fejfájás, izomfájdalom, az injekció beadásának helyén fellépő reakciók (fájdalom, bőrpír, duzzanat), fáradékonyság, emésztőrendszeri tünetek (hányinger, hányás, hasmenés és hasi fájdalom), viszketés, bőrkiütés, ízületi fájdalom, láz. Amennyiben termékeink alkalmazása során „nemkívánatos eseményt” észlel, kérjük, 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety[@]gsk.com e-mail-címen vagy a +36/1-22-55-300 telefonszámon. Alkalmazás előtt, kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást különös tekintettel az adagolásra és az alkalmazásra, a figyelmeztetésekre és a mellékhatásokra.

A cikk a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével készült.
fotó: peyiamedical.com

 

Erről a témáról a Védőoltások rovatban olvashatsz többet!

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikk„Hasfájós a babám!” – Segítünk Neked!
Következő cikkSzínek és minták a babaszobában

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..