Színek és minták a babaszobában

Színek és minták a babaszobában

A lakberendezés során nagyon ritkán alkalmazzuk a színeket önmagukban. Ugyanakkor fontos szabály, hogy a túl sok szín és minta kombinálásával ne okozzunk túltelítettséget.

Ha első gyermekünknek rendezzük be a babaszobát, de tervezünk kistestvért, felmerül a kérdés, hogy ki fogja ezt a szobát használni és meddig? Egy szobában lesznek a gyerekek vagy külön? Mindig a legkisebb gyerek lesz a szülői hálóhoz legközelebb és kifestetünk egy új baba érkezésekor?

Babaszoba bútorok – gyerekszoba bútorok itt: Pepita.hu ›››

A babaszoba – alapok

Színek és minták a babaszobában
babaszoba

A semleges színek, mint a krém, bézs, csontfehér, meleg és megnyugtató hatásúak. Ezek a színek megfelelnek kislány és kisfiú szobákban egyaránt és segítenek abban, hogy nagyobb tér érzetét keltsük.

Az élénk falszínek helyett élénk színű kiegészítőket használjunk. A takaró, képek, függönyök, szőnyegek, majd később a játékok, mesekönyvek mind-mind színt visznek a térbe. Fontos a bútor színe is. Legcélszerűbb a fehér bútor. Kortalan és nemtelen, a legjobb alap. A nagyon speciális bútorral vigyázzunk, hamar megunható és egy idő után túl babásnak érezhetjük.

Fontos a megfelelő festék kiválasztása. Lehetőleg szagtalan, petróleum-és oldószermentes festéket válasszunk. Gondoljuk át, hogy matt vagy selyemfényű, tisztítható felületet szeretnénk inkább. A minták mérete igazodjon a szoba arányaihoz. A kis pöttyök pl. bárhol jól mutatnak, anélkül, hogy túlságosan uralnák a környezetüket. Nagyobb helyiségben akár fotótapétát is rakhatunk, a falmatricák pedig utólag is bárhova felhelyezhetők, cserélhetők. A falakra festett vízszintes csíkok szélesítik ugyan a szobát, de alacsonyabbnak is láttatják. Ellenben a függőleges csíkok a magasság érzetét keltik. Ez a hatás annál erőteljesebb, minél szélesebb a csíkozás. Kreatív megoldás a stencilezés vagy meserészleteket festő szakembereket is találunk.

Az ablakra könnyen tisztítható textíliát válasszunk. Praktikus megoldás az egyszerű belső textilárnyékoló vagy római roló. Egy élénk, vidám, akár mintás függöny is kiváló alap lehet a berendezés többi elemének összeválogatásakor.

A sötét színű padló biztonságot ad, a világos padlószín tágasabbnak mutatja a szobát. A padló viszont soha ne legyen világosabb a falnál! Amennyiben csak egy falat festünk élénkebb színűre, akkor az jó hátteret biztosíthat a kihangsúlyozni kívánt bútornak vagy funkciónak. Ha minden fal és a padló is színes, a tér szűknek hat, a látvány nyomasztó lesz. Egy adott szín árnyalatainak párosítása sokszor mutatósabb, mint az éles kontrasztok.

Színek és minták a babaszobában

Ötlet

Bátran kísérletezhetünk kartonra festett színekkel vagy mintás textilekkel. Akár egy kép színeivel is meghatározhatjuk a lehetséges irányt.

Vegyük végig a lehetséges babaszoba színeket:

  • FEHÉR – tisztaságot, egyszerűséget sugároz.
  • SÁRGA – a napfény színe, fényt és meleget hordoz. Jól kombinálható fehérrel, naranccsal, szürkével vagy barnával. A krémes, pasztell árnyalatát válasszuk.
  • KÉK – a leghidegebb szín. A világoskék hűvösséget, a sötétkék mélységet képvisel.
  • RÓZSASZÍN – tipikus lány szoba. Árnyalatokban gondolkodjunk. Kombinálhatjuk egyéb fagylalt színekkel vagy pinkkel, türkizzel, szürkével.
  • ZÖLD – a természet színe és elnyerte a 2017-es “Év színe “címet is. Mozgékony, rengeteg árnyalata van. Uralkodó, kicsit nehéz hozzá alkalmazkodni. Ajánlom hozzá a mályva, lime, barna, szürkeés hófehér színeket.Színek és minták a babaszobában
  • BARNA – a föld színe. Súlyos szín. Barna bútort csakis világos enteriőrbe tervezzük.
  • BÉZS, HOMOK – alapszín, a fa és a gyapjú természetes színe. Világos, semleges szín, amelyhez a vörös, piros színárnyalatok kivételével minden illik.

Jó tervezést, örömteli kivitelezést!

Hahó Anyukák! Nézzetek szét ötletekért és babaszoba bútorokért és kiegészítőkért a Pepitán ! ››› 

Fotók: pinterest.com

 

Erről a témáról a Mindent a babámnak! rovatban olvashatsz többet!

Tóth Krisztina vagyok, home staging szakember és tanácsadó. Egy home stager a vizuális megjelenésen túl, ingatlanpiaccal, illetve marketinggel is foglalkozik, mert az ingatlan tudatos felkészítése eladásra vagy kiadásra egyre nagyobb jelentőséggel bír, akár kis költségvetésből is. Egy Balaton-parti kisvárosban élünk, szeretek olvasni, érdekel a gasztronómia. Van két vendégházunk, családi összefogással üzemeltetjük őket. Ezt a szerető törődő és tapasztalataiból építkező, de az újra mindig nyitott önmagamat szeretném adni és megtartani itt a Babafalván is.
Előző cikkGlobális siker a méhnyakrák-megelőző védőoltás
Következő cikkRiadó! – Gyerek a konyhában