Használt babafelszerelések – vajon biztonságos-e a másodkézből vett termék?

Használt babafelszerelések - vajon biztonságos-e a másodkézből vett termék?

Amikor egy család egynél több babát vállal, felmerül a kérdés, hogy érdemes-e egyes babafelszerelésekből használtat vásárolni? Az egyértelmű, hogy a testvérek gyakran öröklik az idősebb ruháit, etetőszékét, babakocsiját stb. és amennyiben mi magunk újonnan vettük őket, ezekről a termékekről tudjuk is, hogy honnan származtak, mennyit voltak használva, milyen külső hatások érték őket. Ámde, a másodkézből, ismerőstől, internetről, használt cikk vásárról beszerzett dolgokról gyakran nem tudja az ember, hogy biztonságos-e a használatuk.

Miért vásárolj használt babafelszereléseket?

Szerintem abban mindannyian egyetértünk, hogy egy kisbaba felnevelése, öltöztetése és táplálása költséges folyamat. Amennyiben mindig, mindent egyszerre szeretnétek bevásárolni, szembesülni fogtok vele, hogy az árak az egekben vannak. Viszont a babafelszerelések megvétele nem opcionális – hanem szükségszerű teendő. Vannak olyan termékek, melyek eleve gyorsan elhasználódnak vagy hamar cserére szorulnak. Ilyenek például a babaruhák. A csecsemők nőnek, mint a gomba, általában nem tart sokáig egy-egy rugdalózó vagy pici felsőrész.

Fantázia, Gomba, Elf, Virágok, Moha, Izzás, Fény
pixabay

Rengeteg pénzt spórolhatunk a másodkézből vett vagy az örökölt ruhákkal, ami nemcsak a pénztárcátoknak, de a bolygónak és a babátoknak is jó lesz. Mindössze a lejárati időkre és a biztonsági szabályokra érdemes figyelni.

Mely termékeket biztonságos – vagy éppen nem – használtan vásárolni?

A használt babafelszerelések vásárlása vagy közeli barátok/családtagoktól való öröklése során rengeteg pénzt takaríthattok meg. Nem ajánlott azonban elfeledni a tényt, miszerint nem mindent arra terveztek, hogy hosszabb ideig tartson, esetleg több gyermek is használja egymás után. Míg egyes babafelszerelések esetén teljesen rendben van, ha öröklődnek, másodkézbe kerülnek. Javallott egy-egy termék megvásárlása előtt ellenőrizni az interneten a hozzá tartozó biztonsági leírásokat.

Termékek, amiket nem ajánlott használtan vásárolni

Autós gyerekülések

Egy gyerekülés 6-9 év alatt jár le, ez az időtartam pedig gyakran a biztonsági előírások változását is jelenti, ezért – hacsak nem vagy benne biztos, hogy az ülés pontosan hány éves és vajon megfelel-e a biztonsági előírásoknak, inkább nem javallott a használt vétel.

Kiságy

Gyermekágy, Faiskola, Baba, Bedroom, Gyermekkor, Belső
pixabay

Kiságyak szavatossági ideje esetén is sokat változnak a rendeletek. Amennyiben másodkézből veszed nem tudhatod mennyit volt használva és mennyire rágta meg az idő vasfoga. Ha örököltétek és olyan a kopottsága veszélyes lehet a rajta lévő ólomfesték vagy veszélyes lehet újrakenni, mivel az ólomfesték mérgező. Már egy picike ólomnyom a gyermek véráramában károsodást okozhat fejlődési szinten, esetleg viselkedésproblémákat, nagyon rossz esetben agyi károsodást. Inkább ne vegyetek használt kiságyat.

Kiságy-matrac

Egyetlen egy szó: penész. Nagyon nem ajánlott használtan vásárolni. A törések, a ráncok mind baktériumtelepek melegágyai.

Mellszívó

Az előző édesanya anyateje pumpálás közben áthaladt a csöveken és azóta is a motorban várakozik arra, hogy bekerülhessen a te gyermeked tejébe. Ha ez megtörténik megbetegedést okozhat. Nem javasolt mellszívót sem használtan vásárolni.

Tápszer

Mivel szigorú irányelvei vannak a tápszerek tárolási hőmérsékleteinek, így figyelembe kell vedd azt az opciót, hogy az előző tulajdonos nem tárolta megfelelően. Ha nem szeretnéd, hogy babád megbetegedjen tőle, inkább ne vedd meg mástól a megmaradt tápszereket.

Babafelszerelések, melyeket biztonságos használtan vásárolni

Ti mit gondoltok a témáról? Szívesen vesztek használt termékeket vagy inkább az új?

(VIA)

Ha van végeláthatatlan kérdéskör ezen a csodálatos bolygón egy adott témáról, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család tárgykörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkA három hetes újszülött ápolása
Következő cikkTippek a nyilvános szoptatáshoz!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!