A három hetes újszülött ápolása

3 hetes csecsemő bbabaápolás

A háromhetes csecsemő egyre erősebbé válik és napról napra változik. Már néhány másodpercig fel tudja emelni a fejét, sőt akár el is fordítja és (akár) követni is fog a szemeivel, amikor felé sétálsz vagy elmozdulsz előle.Teljesen másnak fogod látni, mint amikor hazavitted. Az ápolásában is elérkeznek újabb apró mérföldkövek.

Ha kisfiad született fontos, hogy figyelembe vedd a nemiszervének a változását. Mosdatás során ugyan úgy tisztítsd körülbelül 5 éves koráig, mint a teste bármely más pontját. Ha körülmetéletlen a gyermek még nem javallott hátrahúzni a bőrt.
Ha kislányod született észrevehetted pelenkacserék vagy fürdetés során, hogy megjelenik némi tiszta, fehér hüvelyváladék. Ez elsőre rémisztő lehet, de teljesen normális. Ez abban leledzik, hogy az édesanyának temérdek hormon tombol szervezetében a terhesség alatt és az anyatej előálltása során. Nagyjából a csecsemő harmadik hetes korában észlelhető hüvelyi ürítés ennek okán és rövid időn belül el kell oszlania. Ha hosszabb ideig tartana, érdeklődj gyermekorvosotoknál.

Aranyos, Gyermek, Portré, Baba, Kisbaba, Bébi, Öröm
pixabay

Szintén az anyai hormonok által elképzelhető, hogy látszólag a csecsemő mellei is növekedni kezdenek, erre a hétre viszont meg kell állnia majd elmúlni a növekedésnek. Ezzel egyidejűleg a könnycsatorna is eldugulhat, de ez is múló állapot. Ezt valószínűleg a zöld vagy zöldes váladék által veszed majd észre, ami folyik a szeméből vagy beragad a szeme sarkában. Ilyen esetben segítened kell tisztán tartani a szemeit egy meleg, nedves törlő segítségével a fertőzések elkerülésének érdekében.

A háromhetes kisbabádnál bőrproblémák is előfordulhatnak, mint a kiütés és a pattanás (de nem a tizenéves gyerekeknél előforduló). Vagy a fejükön lévő úgynevezett bölcsősapka. Most a kisebb bőrirritációk normálisak, ám a következő teendőkkel elősegítheted gyermeked kényelmét:

  • Kerüld az erdős szappanok használatát a fürdőben
  • Csökkentsd a fürdetési időket heti egy vagy két alkalomra
  • Használj gyengéd, bababiztos mosószert és textillágyítókat
  • Figyeld a tünetek esetleges súlyosbodását és kerüld az irritációt okozó termékeket
  • Engedd gyermekedet ruha vagy akár pelenka nélkül lenni 1-2 órán át, főleg nyáron, ha pelenkakiütés tapasztalható bőrén

Alvás

Egy háromhetes csecsemőnek az idő nagy részében még mindig sokat kell aludnia, ez pontosabban napi 16-18 órát jelent. Ez az intervallum szórtan lesz a napotokban, így még nem érdemes pontosabb alvási ütemtervet beleerőltetni a rutinba. Az első néhány hétben még hagyni kell a babát az önnön üteme szerint aludni.

Baba Alszik, Alvó Baba, Dreaming
pixabay

Egészség és biztonság

A legtöbb háromhetes csecsemő élvezi, ha bepólyázva lehet vagy amikor pólyásan alhat, azonban fontos, hogy a hátára legyen fektetve. Ilyenkor érdemes figyelni, hogy ne forduljon a hasára vagy oldalára, ha mégis úgy szeretne feküdni, vegyük le a pólyát. Minderre azért van szükség, hogy megelőzzük a hirtelen csecsemőhalál szindrómának a kialakulását (ami gyakran fulladásból eredendő, értsd: bepólyázva kerülhet olyan pozícióba, amiből nem tud kibújni és nem kap elég levegőt).

Mostanra a baba bőrén lévő sárga árnyalatnak el kell múlnia. Amennyiben mégis sárgának tűnik vagy a szemfehérje sárgássá válik, esetleg letargikus hangulatban van a pici, keressétek fel a gyermekorvost.

(VIA)

Ha van végeláthatatlan kérdéskör ezen a csodálatos bolygón egy adott témáról, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család tárgykörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkVajon szükséges-e vitaminokat adjak a gyermekemnek?
Következő cikkHasznált babafelszerelések – vajon biztonságos-e a másodkézből vett termék?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!