„Hasfájós a babám!” – Segítünk Neked!

hasfájós baba

Először nyugodj meg, nem vagy vele egyedül! Az első 4 hónapban a csecsemők 90%-a hasfájós – és ennek semmi féle betegség nem áll a hátterében. Gyakorlati tanácsokkal segítünk most nektek, hogy felhőtlenebben teljen ez az időszak (is).

A hasfájás megelőzése

Fontos ezzel kezdenem, hiszen van 1-2 dolog, amit, ha másként csinálsz, akár el is kerülhetitek a hasfájás.

  1. A megfelelő és alapos büfiztetés

Szopizás közben – főként az újszülöttek -, sok levegőt nyelhetnek, mely aztán elkezdi feszíteni a hasukat. Ennek okán minden etetést követően meg kell őket büfiztetni – igen, még a hajnali harmadik után is, mikor kóma állapotban örülsz, hogy elaludt a cicin. Tápszeres babáknál, a minél kevesebb felesleges levegő bejutását megelőzheted, ha speciális cumisüveget használsz.

Büfiztetési módszerek

  • Tedd a válladra úgy, hogy a mellkasa a válladon legyen, majd finoman kezd el ütögetni a hátát. Csináld addig, míg a büfi meg nem történik.
  • Tedd a válladra az előbbi módon, majd a háta közepétől egésze a tarkójáig simítsd végig. Ismételd addig, míg a büfi meg nem történik.
  1. Figyelj oda arra, hogy mit eszel

Az anyatejbe átlagosan 12-16 óra alatt választódnak ki az anya által elfogyasztott ételek és italok. Ezzel is kalkulálhatsz, de a legbiztosabb, ha egyáltalán nem eszel/iszol olyan dolgokat, amik puffadást okozhatnak; ilyenek például a „K” betűs ételek (kivéve krumpli), a paprika, paradicsom, gomba, bab, lencse, sárgaborsó és a szőlő héja. Előfordulhat, hogy a tej és egyéb termékek fogyasztására is hasfájással reagál a babád. Ez akár a kazein- vagy laktózérzékenységet is előjelezheti nála.

A hasfájás megszüntetése

Ezeket a gyakorlati tanácsokat érdemes bevetned, ha a babádnak fáj a hasa. Próbálgasd, hogy neki, melyik válik be, és fontos, hogy közben sose veszítsd el a türelmedet. Tudom, hogy nagyon kimerítő egy kisbabával az élet, és fáradtan szörnyű hallgatni a folytonos sírást, de azzal egyikőtöknek sem segítesz, ha kiborulsz, vagy épp feladod.

  1. Pocak masszázs

Semmiféle külön órára nem kell eljárnod, hogy el tudd sajátítani. Az alább leírt két módszer arra szolgál, hogy a beszorult levegőt távozásra bírd.

  1. Apró, finom nyomással kísérve, simogasd a pocakját az óramutató járásával megegyező irányba.
  2. Hanyatt fektetve, fogd meg a babád térdeit, told felfelé, majd húzd lefelé úgy, hogy a pocakját masszírozod velük.

2. Meleg borogatás

A meleg hatására az izmok elernyednek – emlékezz, hogy nekünk is segít ez a módszer, a menstruációs görcsök oldásban. Babák esetén remek megoldás a „mikrózható plüss”, vagy épp a vasalóval felmelegített textilpelenka. Fontos azonban, hogy egyik se legyen forró!

Az előző kettőt ötvözheted is; fürdetésénél- ahol eleve meleg víz veszi körbe – a tusolóból jövő vízsugárral masszírozd a pocakját.

3. Drogériás és gyógyszertári készítmények

Ma már rengeteg hasfájást csökkentő cseppet, gyógyteát – ánizs, édeskömény -, kúpot lehet beszerezni, a homeopátiás szerekről nem is beszélve. Van, amit közvetlenül etetés előtt kell alkalmazni, de olyan is akad, ami a székrekedés és az ebből adódó panaszok kezelésére szolgál.

Mielőtt azonban felvásárolnád az összeset, érdemes védőnővel, gyermekorvossal egyeztetni, hogy a Te babád számára, melyik lenne a javasolt szer és milyen adagolásban!

A folyamatos hasfájással küzdő csecsemőt – amikor semmi se segít -, mindenképpen vigyük el egy kivizsgálásra!

fotó: freepik.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkTabu lenne? – A női inkontinencia tünetei
Következő cikkGlobális siker a méhnyakrák-megelőző védőoltás