Miért sír állandóan?

síró csecsemő, kislány

Időnként minden kisbaba sír. Vannak azonban olyan kicsik, akik az átlagosnál jóval többet, hosszabban és vigasztalhatatlanul sírnak. A szülők ilyenkor kétségbeesetten tárják szét a kezüket, és fogalmuk sincs, hogy mit csináljanak.

A csecsemő sírásának számtalan – kitalálható – oka van. Újszülöttek esetében néhány hét alatt a szülők beletanulnak a dologba, és az anyukák többsége már a sírás idejéből, hangjából, a nyöszörgés vagy ordítás frekvenciájából képes kitalálni, hogy mi baja lehet a kicsinek.

A sírás okai

Éhes: Talán ez a leggyakoribb ok. Egyes babák szeretik beosztani az ennivalót, és elég őket három óránként etetni, mások gyakrabban kérnek enni. Egy idő után azért beáll egy rendszer, és tudni fogjuk, hogy azért sír a csöppség, mert elérkezett az etetés ideje.

Szomjas: Nagy nyári melegben vagy túlfűtött lakásban jusson eszünkbe ez a magyarázat is! Ilyenkor szoptassuk meg, vagy adjunk neki forralt és lehűtött vizet!

Anyával akar lenni: A babák igénylik a társaságot, nem szeretnek egyedül lenni. Ha belegondolunk, jogos az igény: kilenc hónapig igen szoros közelségben éltek az anyukájukkal. Egyetlen baba sem szeret magára maradni, legyünk tehát vele! Tegyük hordozókendőbe, vegyük ölbe, ringassuk, sőt, ha nagyon igényli, tegyük mellre! A kicsik így tapasztalják meg azt, hogy szerethetőek, és ha „szólnak”, azonnal jön a segítség.

Szorong: Sok baba irtózik a hirtelen változástól, az erős, durva hangoktól. Az újszülöttek a számukra hatalmasnak tűnő kiságyban sem érzik jól magukat. A pár hetes újszülötteket megnyugtatja, ha bepólyázzuk őket.

Fájdalommal jött a világra: Ha belegondolsz, szülés után neked is fájdalmaid vannak még hetekig. Így lehet ezzel a kicsi is, ezt a menetet együtt küzdöttétek végig. Megnyomódhatott itt-ott a teste, ami fájdalmat okozhat. Ha nehéz szülés volt, megnyomódott a buksija, ez akár fejfájást is okozhat az első hetekben.

Fáj valami: Ha a baba egész nap nyűgös, nyugtalan, lázas, étvágytalan, akkor vigyük orvoshoz!

Valami kényelmetlen: Például tele van a pelenka, vagy viszketést okoz a kising, melege van, vagy éppen fázik. Számos lehetőség van, amit érdemes végigfuttatni.

És a szörnyűséges hasfájás: A hascsikarást vigasztalhatatlan sírás, visítás jellemzi. A kicsi gyakran büfizik, sűrűn pukizik, sírás közben felhúzza a lábát, a hasa kemény és puffadt. Amíg a hascsikarás fennáll, alig lehet megnyugtatni a babát. Szerencsére öt gyerek közül csak egynél fordul elő a rendszeres hasfájás. Senki nem tudja, hogy miért szenved tőle az egyik gyerek, és miért a másik.

Hogyan nyugtassuk meg a babát?

A legevidensebb megoldás, ha felvesszük, ringatjuk, beszélünk hozzá, vagy megszoptatjuk. Sokat segít az is, ha szorosan átöleljük, kezünket a fejére tesszük, és arra biztatjuk, hogy sírja ki magát nyugodtan.

Ha hasfájós sírásra gyanakszunk, és szoptatunk, ügyeljünk az étrendünkre, és kerüljünk mindenféle puffasztó ételt. Sokat segít a kicsin, ha a karunkon hasra fektetjük.

A ritmikus hangok a legtöbb babát megnyugtatják. Énekelhetünk, mondókázhatunk, de ha kifogytunk a repertoárunkból, akkor bekapcsolhatunk zenét, vagy akár a porszívót is. De mindenki hallott már történetet elkeseredett szülőkről, akik éjnek évadján kocsikáztak az újszülöttel, mert a kicsi csak így bírt megnyugodni.

Vigyük friss levegőre, tegyünk egy sétát babakocsival, hordozókendővel.

Ideges, feszült felnőtt mellett a kicsi is nyugtalanabb, sírósabb lesz. Ha az órák óta tartó sírás miatt elszakad nálunk a cérna, adjuk át a babát egy nyugodt felnőttnek!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkKell-e a büntetés a gyereknek?
Következő cikkMolnárné Végh Zsuzsanna, üveges bébiételek specialistája, hozzátáplálás