Gőzmosógéppel a kisbabák egészségéért?

201
gőzmosógép

Az újszülöttek számára kiemelten fontos a higiénia, a család számára pedig az, hogy a mindennapos otthoni feladatokat a lehető leggyorsabban és legkönnyebben tudják elvégezni. Egy korszerű mosó-szárítógép időt, energiát, sőt, helyet is spórol a családnak. Az LG hazai képviselete most egy védőnőt kérdezett meg arról, hogy a szülőknek milyen szempontokat érdemes figyelembe venniük egy új gép megvásárlásakor.

Amikor új jövevény érkezik az otthonba, hirtelen komoly fejtörést okoz a ruhatisztítással kapcsolatos logisztika: a kisbabák bőre érzékenyen reagál a tisztítószerekre és a higiéniai termékekre, a hangos mosógép könnyen megzavarja a kisbaba álmát, a gyorsan koszolódó textilpelenkákból és rugdalódzókból pedig jó párat be kell szerezni ahhoz, hogy mindig kéznél legyen egy friss és tiszta darab a kicsi számára. Sok mai mosó-, illetve mosó-szárítógép már egyszerű megoldásokat kínál a fenti problémákra.

 „A baba ruháit, főként az első hónapokban, ajánlatos külön mosni a család többi tagjának ruháitól, hiszen a ruha szövetszálai között mindenképpen visszamarad valamennyi mosószer és öblítő, ami azután a baba bőrével érintkezik” – mondta Csősz Katalin, védőnő. „Az újszülöttek, csecsemők és kisgyermekek bőre sokkal vékonyabb, mint a miénk: vékonyabb a szaruréteg, a hám- és a kötőszövet kapcsolata lazább, ezért a bőr sokkal sérülékenyebb, és fogékonyabb a kórokozókkal szemben. Érdemes ezért vegyszermentes mosási módszereket alkalmazni.”

A vegyszermentes tisztítás mellett a kellemetlen szagok megszüntetésében is gyors segítséget nyújt egy gőzölős mosógép – ezt a funkciót a „Steam” megnevezés jelöli a készülékeken. Az öblítés kiváltására is bevethető forró gőz nemcsak bőrbarát megoldás, de a ruhákban és plüssjátékokban megbújó allergének 99,9 százalékát is eltávolítja. „Régebben a kismamák vasalással fertőtlenítették a tiszta pelenkákat, babaruhákat –egy gőzmosógéppel ma már erre nincsen szükség” – tette hozzá a védőnő.

A gőzmosás kétségtelen előnyei mellett a mai, korszerű mosógépek olyan megoldásai, mint a „Turbowash” funkció, gyors és alapos mosást tesznek lehetővé, ezzel megkönnyítve a család időbeosztását. Egyes mosógép-funkciókat kifejezetten a kisgyermekesek igényeire szabtak: ilyen például a „Baby Care” program, ami meleg vizes öblítéssel még hatékonyabban távolítja el a mosás során a ruha szálai között maradt mosószert, és szupercsendes, rezgésmentes mosást tesz lehetővé, hogy semmi se gátolja a kicsit a pihenésben. Az új, Wi-Fi kapcsolattal rendelkező mosó-szárítógépek ráadásul már mobil alkalmazáson keresztül is irányíthatók, extra kényelmet biztosítva a szülőknek.

„Az első hetekben, hónapokban rengeteg a tennivaló, ráadásul a kicsik sokszor összepiszkolják magukat, ezért gyakran kell cserélni a textilpelenkákat és a rugdalódzókat. A babaolaj használatától pedig megsárgulnak a ruhák, hiszen a textil felszívja a baba bőréről az olajat. Az olajos, zsíros szennyeződéseket sokkal könnyebb a gőz erejével, melegen eltávolítani” – mondta Csősz Katalin. Ha a baba ruhája a használat során nem lett piszkos, egy 20 perces gőzfrissítés gyors segítséget nyújthat, hiszen a forró gőz felfrissíti, fertőtleníti a kevésbé szennyezett textílákat, valamint eltávolítja a kellemetlen szagokat és számos anyag esetén a gyűrődéseket is. Mivel a kicsik gyorsan nőnek és szinte hétről hétre új „ruhatárra” van szükségük, a gőzfrissítési programnak köszönhetően nem kell nagy mennyiségű babaruhát felhalmozni, hiszen azok gyorsan újra használhatóvá válnak.

Ha a család mosó-szárítógépet választ, a gépi szárításnak köszönhetően nemcsak a teregetés spórolható meg, de a vasalás is sokkal könnyebbé válik, és két gép helyett csak egy foglalja a helyet a fürdőszobában. A szinte folyamatosan használatban lévő, lakásunk díszének semmiképp sem nevezhető szárítóállványt is könnyen leválthatjuk egy szárítógéppel, így ezzel is helyet spórolunk, ráadásul egy mosó-szárítógép kevesebbe is kerül, mint ha egy ugyanolyan kategóriájú mosógépet és külön szárítógépet vásárolnánk. Egy ilyen kombinált, gőzölős mosó-szárítógéppel a környezetet is kevésbé terheljük, hiszen kevesebb vizet és áramot használunk fel, mint két külön készülék esetén, ráadásul akár vegyszermentesen varázsolhatjuk tisztává a ruhákat. A bababarát, szupercsendes mosó-szárítógépekben kevesebb a mozgó alkatrész, ami megbízhatóbbá teszi a motort

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu szerkesztője, akinek célja, hogy azokat a témákat, érdekességeket megtalálja, amelyek igazán érdeklik az anyukákat, továbbá, hogy fókuszba kerüljenek a legkülönfélébb élethelyzetek, témák és tanácsok. Cikkeinek nagy része közvélemény kutatáson alapul.Az aktuális közvélemény-kutatáson TE is részt vehetsz, ehhez kövesd a Babafalva Facebook oldalát: https://facebook.com/babafalva
Előző cikkJó móka a szeptemberi borfesztivál a Budai Várban
Következő cikkTanítsd meg gyermeked helyesen fogat mosni!