Gyakori gyerek kérdések – a lenyelt rágógumi

Gyakori gyerek kérdések - a lenyelt rágógumi
pixabay

Szinte mindenki nyelt már le véletlenül vagy direkt rágógumit gyerekkorában vagy épp felnőttként, de ezen esetek túlnyomó többségében semmi szükség orvosi beavatkozásra. Lehet, hogy hallottál olyan híreket, ahol azt mondták, hogy a lenyelt rágó további 7 évig megmarad a gyomorban. Nos, ez nem igaz.

Habár a gyomor nem képes a rágógumihoz hasonló anyagok lebontására, attól még nincs ok az aggodalomra, valószínűleg ugyanúgy el képes távozni a rágó, mint a többi étel, csupán emésztetlenül, de kikerül a szervezetből.

Mikor lesz a lenyelt rágó probléma?

A nagy mennyiségű lenyelt rágógumi vagy nagyobb darab lenyelt rágógumi elzárhatja az emésztőrendszert. Az elzáródás különösen akkor erősen valószínű, ha a gyermek nem csak rágógumit nyelt le aznap, hanem egy véletlenszerűen lenyelt idegen tárgy (érme például) és/vagy emészthetetlen/nehezen emészthető ételt vitt a szervezetébe (napraforgómag).

Az egészen kicsi gyermekek a leginkább veszélyeztetettek ezen a téren, mert sokan nem értik meg, hogy a rágót rágni kell, bármilyen finom is; nem pedig lenyelni. De a különösen egyedi esetektől eltekintve, egy picike lenyelt rágó, ami eljut a pocakba, teljesen ártalmatlan lesz.

Miből áll a rágógumi?

Rágógumi Golyók, Candy, Üveg, Korsó, Édes, Fehér, Labda
pixabay

Egy rágógumi állhat természetes vagy szintetikus anyagokból is (gumigyanta), tartósítószerekből, aromaanyagokból és édesítőszerek egyvelegéből. A test felszívja az édesítőszereket és kalóriát tud felvenni a rágóból, ha az erősen cukros, de általában különösebb haszna nincs.

Na de mi történik a lenyelt rágóval?

Az emberi mésztőrendszer nem képes megemészteni a gumigyantát. Az sokkal inkább „átgördül” a bélrendszeren, a bél mozgató, nyomó hatásaira. A rágógumi a lenyelést követő első illemhely használattal ki is ürül a szervezetből.

Lehet-e egy gyermek túl fiatal a rágózáshoz?

Természetesen igen. Mindaddig, amíg egy gyermek nem elég koraérett ahhoz, hogy képes legyen valamit a szájában tartani és megértse, hogy azt nem szabad lenyelni, nem érdemes rágót adni neki. 5 éves korára általában a legtöbb gyermek megérti, hogy a rágógumi különbözik például az olvadós cukorkától és tudja, hogy nem szabad azt lenyelnie. Ha van kisebb gyerek a családban inkább ne kínáljuk rágóval, amíg nem vagyunk benne teljesen biztosak, hogy tudja azt veszély nélkül élvezni.

Van-e előnye/hátránya a rágózásnak?

Candy, Cukor, Édes, Egészségtelen, Élelmiszer, Diéta
pixabay

Bármiből problémát okozhat a „túl sok”. A rágógumi keményen igénybe tudja venni a fogainkat, ha az nem cukormentes, szuvasodást okozhat. A szorbitollal édesített cukormentes rágó szintén gond lehet, mert a túl sok hasmenéshez vezet. A fahéjas vagy nagyon csípős ízvilág pedig a nyálkahártyának árthat. A legjobb szabály az, ha ragaszkodunk a cukormentes rágóhoz és napi 1-2 darabnál többet nem fogyasztunk. Ha nincs már íze, ne rágjuk tovább, ne nyeljük le inkább. Dobjuk a kukába, ahol biztos nem ragad meg a bélrendszerben.

VIA

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkA baba hallása, látása,érzékelése – 1 hónapos korában
Következő cikkA test változása: válaszok autista fiúknak

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .