A test változása: válaszok autista fiúknak

A test változása: válaszok autista fiúknak
pixabay

Ahogy egy gyermek idősödik, fokozatosan szellemi és testi változásokon megy keresztül. Ezt nevezzük pubertásnak. Teljes mértékben emberi és normális folyamat a serdülőkor, ámde annál inkább megterhelő lehet a hirtelennek tűnő változás.

Mi az a pubertás?

A pubertáskor akkor jelentkezik, amikor a gyermek elindul a felnőtté válás rögös útján. A tst és a lélek is folyamatos és örök változásokon megy keresztül. A fiúk férfiakká válnak. A lányok nőkké válnak. A pubertáskori változások lassan indulnak és annál több mindent vonnak maguk után.

Amikor valami változik az félelmetes lehet, de ha az ember tudja mire számítson, segíthet jobban éreznie magát. Ha kérdés merül fel érdemes arról a szülőkkel vagy orvossal, netán más megbízható felnőttel beszélni róla.

Mi fog történni a tinédzserré váló fiú testében?

A pubertás ideje alatt a test temérdek változáson megy keresztül. Ez mind-mind egészséges és normális. Elsősorban: az arc bőre zsírosabb lesz és pattanások jelenhetnek meg rajta, a fiúk hangja pedig mélyülni fog.

Az arcon továbbá testszőrzet jelenik meg, de ugyanígy a karokon, mellkason, nemiszervek körül, hónaljon és egyéb helyeken is intenzívebb szőrnövekedés léphet fel. Az izzadtság ilyenkor a hormonális változások miatt intenzívebb, kellemetlenebb szagú lehet. A pénisz és a herék is növekedni kezdenek, előbbi olykor reggelente (netán napközben) random, vagy valaminek a napközbeni hatására nagyobb és keményebb lesz; ezt nevezzük erekciónak.

Fiú, Emberek, Sziluett, Bokeh, Folt, Éjszaka
pixabay

Mitől lesz kemény a pénisz, avagy mitől keletkezhet erekció?

Néha az erekció minden ok nélkül történik. Más esetekben előfordulhat érintés hatására vagy akkor ha azt a nadrág vagy valami dörzsöli, ilyenkor a vér odavándorol ezzel keménnyé téve a hímvesszőt és bekövetkezik az erekció. Amikor a péniszből fehéres folyadék, (szakszerű elnevezésében sperma) távozik azt ejakulációnak nevezzük. Ez tinédzserkorban egyre gyakoribbá válhat különösen éjszaka következhet be önmagától, amikor a fiú erotikusabb álmokat álmodik, akkor reggelre ejakuláció/magömlés léphet fel. Ámde ez bármilyen kellemetlennek tűnhet, cseppet sem ciki, hiszen az erekció és az ejakuláció mind-mind a pubertás részeit képezik serdülő srácoknál.

Erotika, Meztelen, Víz, Hálózati, Spray, Test, Lány
pixabay

Milyen érzés lelkileg a pubertáskor?

A tinédzserkor avagy pubertáskor igencsak intenzív és sokoldalú érzelmi skálát képes idézni és magával hozni. A mérgesség és a dühös, lázadó állapot szinte mindennapossá válhat. A felnőttkor felé igyekvő gyermek nem érti mi történik, hiszen az egyik pillanatban még boldog, másikban már mélységes szomorúság gyötri. Egyszerre békés és ideges, egyszerre magányos és vágyik társaságra.

Egyszerre érződik az,hogy az egész világ ellenség és mindenki rosszat akar és az, hogy minél több emberben lehet bízni. Lehet egyre inkább kiváltódik a másik nem felé érzett érdeklődés, lehet hogy amikor egyedül vagy megérinted magad olykor a saját élvezeted végett. Ezek a dolgok normálisak és mindannyiunkkal megtörténtek, amíg a serdülőkor kacskaringós ösvényein jártunk. Szüksége lesz a privátszférájára, egyre inkább el akar majd zárkózni a felnőttek világa elől és azt érzi, semmi sem a régi. Ez részben igaz is.

Mi az a privátszféra?

A privát az azt jelenti, hogy valaki egyedül van, önmagával. A hálószoba és a fürdőszoba mind-mind magán helységek. Vannak a testnek is „privátszférái”, melyek a fehérnemű alatt kapnak helyet. A pubertás során sok olyan dolog van, amit az említett magán/privát kategóriában kell elhelyezni.

Melyek azok a tevékenységek, amik a privátszféránkba valóak?

A korábban említett privát testrészek, mint a nemiszervek érintése az a magán, önnön perceink örömére valóak többek között. A maszturbáció teljesen egészséges és normális, tinédzser korban semmi szégyellni való nincs benne, ha az ember megismeri a testét és örömet szerez magának, ámde ezen tevékenységek nem mások előtt illendő, ha történnek, hanem egyedül a hálószobában/fürdőszobában vagy bármilyen zárható helységben lehetségesek.

Emberek, Láb, Szandál, Csizma, Cipő, Lábbeli Zöld, Fű
pixabay

Nyilvános helyen (osztályterem, játszótér, étterem stb.) nem illik megérinteni a nemiszerveket. Az erekció és az ejakuláció olyan dolgok, melyeket a korai tinédzser korban még egyedül szükséges megélni.

Előfordulhat, hogy egyes esetekben a szülő vagy az orvos meg kell vizsgálja a nemiszerveket a tisztaság és az egészség fenntartása végett. Senki másnak ne engedje a gyermek megnézni/érinteni azokat és ő magának is érdemes elmondani, hogy ő se érintse meg másokét. Ha bárki úgy akar érni a magán testrészeihez, hogy az számára kellemetlen vagy rossz: tanuljon meg NEM-et mondani. Majd jelezni a kelletlen zaklatást egy megbízható felnőtt felé. Ez nagyon lényeges dolog, különösen hiszen a szexuális zaklatással összekapcsolható dolgok nagyon nehéz beszédtémák. Sok helyen tabuként kezelik ezeket és emiatt nagyon nagy lelki sebek és elmében történő elnyomások keletkezhetnek.

Ha a gyermek idősebb korba ér és a tinédzserkor közepe felé jár és már érdeklődik a másik nem és a szexualitás, szexuális együttlét iránt, érdemes elbeszélgetni vele kötetlen keretek között a témáról, hogy egy megbízható, erre alkalmas felnőttel ismerkedjen meg a dolgokkal. Ez megalapozhatja majd, hogy később egészséges szexuális életet élhessen és boldog ember legyen kapcsolataiban.

VIA

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkGyakori gyerek kérdések – a lenyelt rágógumi
Következő cikk5 tény célok eléréséről a hétköznapokban

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .