Gyerekszoba tervezése – a lakberendező tanácsai

Egy igazi, kellemes gyermekbarát otthon kialakításánál két nagyon fontos szempontot kell figyelembe vennünk: az egyik, hogy térben kell elképzelni és megtervezni lakásunkat, a másik, hogy időben, hiszen „csemetéink” napról napra változnak, nőnek, és ahogy növekednek, idősödnek, folyamatosan változnia kell a lakóterüknek is.

Érdemes ellesnünk ezt a szemléletet a kertészek szemléletét, akik a kis palánták, csemeték növekedésére elegendő helyet hagynak, hogy évekkel később is gyönyörű, tágas kertjük legyen. Pontosan tudják, hogy évről évre mennyit változik és növekszik a kis növény, amíg eléri végleges méretét. Az alábbiakban öt meghatározó időszakot emelek ki a gyerekek életéből: a kisbaba-, tipegő-, a kisgyermek-, az iskolás- és a serdülőkort.

Kisbabakor (kb. 9 hónapos korig): Ekkor elsősorban a szülők igényei (praktikusság, kényelem, biztonság) szerint kell alakítani a gyermek környezetét is. Érdemes átgondolni, hogy hol és hogyan szoptassuk kisbabánkat a lehető legkényelmesebben, hol fürdessük és pelenkázzuk, illetve hol fog aludni.

 

Tipegőkor (kb. 9 hónaptól 3 éves korig): Ugyan a csecsemőkor egy éves korig tart, mégis úgy gondolom, hogy lakberendezés szempontjából egy nagy mérföldkő, amikor gyermekünk elkezd mászni. Nyomban elindulnak felfedezni a lakás minden pontját. A kis kalandorok néha hajmeresztő dolgokra képesek. Ilyenkor válik égetően fontossá a szülők számára, hogy biztonságos (és könnyen takarítható) legyen egész otthonuk. Alapos tervezéssel számos veszélytől óvhatjuk meg kicsinyünket és sok utólagosan beszerelhető biztonsági eszközt spórolhatunk meg magunknak.

Kisgyerekkor (3-6 éves korig): A gyerekek általában három éves koruk körül kezdenek igényt tartani „magánéletre”, vagyis egy olyan helyre, ahol egyedül vagy barátaikkal tudnak játszani. Igazán ekkortól szeretnének saját szobát, ugyanakkor otthonunk többi részét is már teljes körűen használják. Illetve használnák, mert minden a felnőttek méretéhez, igényéhez van igazítva. Ebben a korban az is fontos, hogy méreteikből adódó nehézségeiket segítsük leküzdeni. Gondoljunk csak bele milyen nehéz pl. a villanykapcsoló, az előszobafogas vagy a mosdó elérése.

 

Iskoláskor: Minden gyerek életében eljön az a nap, amikor már nem csak játékból áll a világ, hanem tanulni is kell. Ez ismét változást jelent a berendezésben is. A tanuláshoz hely kell. A játékokat felváltja a számítógép, a könyvek és egyéb tanszerek. Helyet kaphatnak a fejlesztést, a mozgást elősegítő eszközök.

Serdülőkor: Lakberendezés szempontjából ez a legjobb időszak, hiszen őket már be lehet és be is kell vonni a tervezésbe. Pontosan ismerik igényeiket, van véleményük. Egyszerűen csak meg kell kérdezni őket (illetve okosan irányítani kell őket). A flexibilitás ebben a korban is elengedhetetlen, mert ugyan van véleményük, de az gyakran változhat. Igyekezzünk szobájukat úgy alakítani, hogy kiseb változtatásokkal könnyen meg lehessen újítani.

 

Tervezés szempontjából az első három időszak kicsit összekapcsolódik, mert nagyon rövid időn belül nagyon sok minden változik. Egy fekvő kisbabából két-hároméves korára igazi emberke lesz. Ebben a korban legyen gyermekbarát az egész lakás illetve családi háznál az egész ház és az egész udvar.

A gyermekek fejlődésében fontos szerepet játszik a szülővel való együttlét és az utánzás: nemcsak a gyerekszobában, hanem a konyhától a fürdőszobáig, a pincétől a padlásig, bárhol ahol gyakorolhatják a mindennapi élet tevékenységeit. Ezért fontos, hogy időben megtervezzük, hogy korszakonként mit és hogyan változtatunk majd otthonunkban: ne kelljen fölöslegesen megvenni bútorokat, ne kelljen félévente újrafesteni a lakást, ne kelljen az értékes könyveket, vázákat minden hónapban egy polccal feljebb pakolni, ne kelljen utólag vezetékeket vésni a falba stb.

Amikor kitaláljuk, hogyan rendezzük be pici gyermekünk számára a szobáját, akkor gondoljunk arra is, hogy mi lesz majd fél illetve két év múlva a szobában, az egész lakásban. Ugyanazokat a tárgyakat (bútorokat, lámpákat, textileket stb.) fel tudjuk-e használni vagy át tudjuk-e alakítani később egy nagyobb gyerek vagy egy kistestvér számára.

A gyerekbarát lakás megtervezésekor célszerű a szokásos építészeti és lakberendezési terveken felül egy olyan javaslattervet is készíteni/készíttetni, hogy a gyerek(ek) növekedésével, hogyan alakítható át a családi otthon, hogy ne csak a tervezés pillanatában feleljen meg igényeinknek, hanem hosszútávon is.

Rózsás Veronika lakberendező, építész 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..