A gyermekekkel szembeni bántalmazások felismerése létfontosságú!

gyermekbántalmazás

Egyre több híradásban számolnak be gyerekeket ért bántalmazásról. Ezt szaknyelven abúzusnak nevezzük. A felnőttek részéről elkövetett visszaélésnek számtalan formája létezik, történhet családon belül, idegentől, de sajnos gyakori jelenség az iskolai zaklatás is. Az alábbiakban röviden, a teljesség igénye nélkül bemutatom az erőszak fajtáit, és a gyerek viselkedésében, működésében megfigyelhető árulkodó jeleket.

Veszélyeztetés

Erről akkor beszélünk, ha a felnőtt rákényszerít egy gyermeket deviáns viselkedésre (pl. lopásra, koldulásra, prostitúcióra).

Elhanyagolás

Az minősül elhanyagolásnak, ha a gyermek nem kapja meg a szükséges testi-lelki gondozást (utóbbit érzelmi elhanyagolásnak nevezzük).

Fizikai bántalmazás

Amikor valaki vagy valakik fizikai erőfölényüket durván alkalmazzák gyerekekkel szemben.

Mivel sokféle bántalmazás van, a tünetek is sokfélék. A fizikai bántalmazásnál gyanút kelthet, ha egy gyereknek sokszor van sérülése (gyakran furcsa balesetekre hivatkozva), koponya, borda vagy hosszú csöves csontok törése figyelhető meg (általában ezeket ütik, illetve a kéz védekezés közben sérülhet); égésnyomok, karmolások, esetleg a kézen markolásra emlékeztető véraláfutások vannak. A bántalmazott gyermek gyakran megretten a hirtelen mozdulatra, váratlan érintésre; fejét elrántja, ha valaki meg akarja simogatni. Tekintete riadt lehet vagy éppen nagyon éberen figyel minden mozdulatra. Ezek a gyerekek gyakran ellenségesek, sokszor ők maguk is verekedősek, egyből védekeznek (szóban vagy tettben). A súlyosan bántalmazott gyermekből hiányzik a természetes életöröm, gyakran szomorúak.

Érzelmi bántalmazás 

A gyermek lelkét éri a sérelem állandó szidalmazás, gúnyolás, ijesztegetés, félelemben tartás, szeretetmegvonás következtében.

érzelmi bántalmazás
fotó: Stockvault

Az érzelmi bántalmazás kevésbé feltűnő, a tünetek is sokszínűbbek és enyhébbek kezdetben. A gyermek viselkedése azonban árulkodó lehet. Ha gyakran szomorú, kedvetlen, túlságosan meg akar felelni, nagyon gátlásos vagy épp nagyon a középpontban akar lenni, mindenképpen érdemes rá odafigyelni. Ezek a gyerekek alacsony önértékeléssel rendelkeznek, sokszor a szeretet legapróbb jelére is reagálnak, gyorsan kötődnek, és a megszeretett személytől az elutasítást vagy épp csak a kritikát is rosszul viselik.

Szexuális visszaélés

 Ebbe számos tett sorolható, pl. az exhibicionizmus (mutogatás), voyerizmus (a gyermek vetkőzés közbeni megfigyelése okoz örömet a felnőttnek), simogatás, csókolózás, a közösülés bármely formája és a pornográfia nézésére kényszerítés is.

A szexuális visszaélés a legmegrázóbb a bántalmazások közül. Nem hunyhatunk szemet, ha ezzel kapcsolatos gyanúnk támad. Ugyanakkor egy téves gyanú nagy meghurcoltatást jelent a szülők és a gyermek számára is, ezért külön óvatossággal kell vele bánnunk. Ha gyanú merül fel bennünk, mindenképp kérdezzük meg a területileg illetékes Családsegítő és/vagy Gyermekjóléti szolgálat munkatársait, kérjünk segítséget!

A szexuális bántalmazásnak sokféle gyanújele lehet, minden életkorban más és más. Most – a hely szűkössége miatt is – a teljesség igénye nélkül kiemelnék néhány olyan tünetet, ami serdülőkorban lehet figyelmeztető jel: visszatérő hasi fájdalom, alvászavar,

gyermekbántalmazás
fotó: Freepik

étvágyzavar, iskolakerülés, aszociális viselkedés, depresszió. Látható, hogy ezek a tünetek más problémára is utalhatnak, arra kell felfigyelni, ha hirtelen változás áll be a gyereknél. Kiegészülhet a kép a tisztálkodási kényszerrel, a gyakori vizelési ingerrel, a visszatérő húgyúti fertőzésekkel, a szégyenlősséggel (főként, ha korábban nem volt szégyenlős), a társak előtti vetkőzés és a fizikai (testi) foglalkozások elutasításával. Félhetnek az iskolaorvosi vizsgálattól, azt megpróbálják elkerülni, tanulási és összpontosítási zavaraik lehetnek. Ezek a fiatalok sokszor nagyon visszahúzódnak, máskor pedig szexuálisan provokálóak lehetnek. Gyakran keverednek „zűrös” kapcsolatokba, úgy próbálnak kimenekülni a szülői házból, hogy beleugranak egy kapcsolatba – sokszor egy idősebb felnőttel.

Kisebbeknél figyelmeztető jel lehet, ha érettségi szintjüket meghaladóan használnak szexuális tartalmú szavakat; illetve, ha túl sokat tudnak a szexualitásról.

Idősebb lányok reggeli rosszullétei terhességre is utalhatnak (sajnos nem egy esetben a már menstruáló lány teherbe esik a bántalmazótól).

Előfordulhat, hogy a gyerek szóbeli utalásokat tesz a szexuális bántalmazásra. Ilyenkor éreznie kell, hogy hisznek neki. Bántalmazásnál soha ne kérdőjelezze meg, hogy a gyerek igazat mond!  (Ha nem igaz a zaklatás, és manipulációról van szó, akkor azt majd a vizsgálat kideríti. Ez egyébként nem gyakori, ezért is fontos, hogy ne kérdőjelezzük meg a zaklatás tényét, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a gyerek végleg bezárkózik, és soha nem nyílik meg a témában.)

 Az erőszaknak és a bántalmazásnak nagyon súlyos rövid és hosszú távú hatásai lehetnek, ezért érdemes mindenképpen arra felkészült szakemberhez irányítani a bántalmazottat.

Ha az a gyanú merül fel Önben, hogy gyermekét családon belül vagy kívül zaklatás, bántalmazás éri, mindenképp beszéljen egy szakemberrel, aki segíthet átlátni a helyzetet. Ebben ingyenesen a Családsegítő Szolgálatok szakemberei nyújthatnak gyakorlati, jogi és pszichés segítséget.

Fotók: Freepik

Erről a témáról a Psziché rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..