Gyermekéletet ment a Léghajó

leghajo_1.jpg

A közelmúltban 5 gyermek élete múlt azon, hogy szüleik elvégezték a Léghajó Program gyermek-elsősegély tanfolyamát, így alkalmazni tudták a helyzetnek megfelelő újraélesztési technikát. A hivatalos oktatás keretein belül a gyermekekkel foglalkozók ma nem kapnak minden tekintetben átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket arról, mi a teendő vészhelyzet esetén.

Ezt a hiányt pótolja a hat éve működő Léghajó Program, amely szülőknek, óvónőknek, pedagógusoknak nyújt gyakorlati ismereteket azokra az esetekre, mikor egy gyermek váratlanul betegség vagy baleset miatt nagy veszélybe kerül.

Ezt felismerve kéri fel egyre több intézmény is a Léghajót a szükséges képzés megtartására. A Léghajó Program által létrehozott alapítvány célja, hogy olyan szülőket tanítson meg térítésmentesen az újraélesztésre és elsősegély-nyújtásra, akiknek gyermekei betegség miatt a legnagyobb veszélynek vannak kitéve.

Az Országos Kardiológiai Intézet igazgatója például a dr. Krivácsy Péter vezetésével most megtartott kurzus sikere után havi rendszerességgel tartja szükségesnek a Léghajó Program képzéseit. A hétfőn a Budapesti Korai Fejlesztő Központban tartott hatórás tanfolyamot követően az intézmény vezetője, Czeizel Barbara pedig ugyancsak rendszeres képzésre kérte a Léghajót.  „A tanfolyam hatékonyságát növeli, hogy a sérült gyermeket nevelő szülők, nagyszülők és az ő gyermekeiket ellátó szakemberek együtt végzik el a kurzust” – véli szakember. „Így van lehetőség ugyanis arra, hogy a szülők mindennapi életében felmerülő kérdésekre, nehézségekre a munkatársaink még érzékenyebben tudjanak reagálni” – tette hozzá Czeizel.

„Az eddig több mint 3000 résztvevőt kiképezett Léghajó Program célja, hogy egyre többen ismerjék fel az életmentő tudás fontosságát” – fogalmazott Krivácsy. A program népszerűsítésétől azt várja, hogy az életmentő ismeretek eljussanak a pedagógusokhoz, rendőrökhöz, a tűzoltókhoz, mindazokhoz, akik hivatásuknál fogva vészhelyzettel szembesülhetnek. A program gyakorlatközpontú képzési rendszerének a jövőben be kell kerülnie az óvónőképzők, a pedagógusok, edzők kötelező tananyagába. Továbbá azt is szeretné a Léghajó csapata, ha egyre több szülő készülne fel ilyen szempontból is tudatosan a gyermekvállalásra, s hogy a szükséges tudás elsajátítása után nagyobb biztonságban tudhassák gyermekeiket.

További információ: www.leghajo.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTeljesítményzavarok óvodáskorban
Következő cikkHallásvizsgálat újszülött korban

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..