Így előzhetők meg a fulladásos gyerekbalesetek!

Hiába a sok figyelmeztetés, sajnos minden évben vízbe fulladnak gyerekek, pedig a tragédia néhány egyszerű lépéssel szinte minden esetben megelőzhető – hívja fel a figyelmet dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegambulanciájának főorvosa. Fontos, hogy a négy éves kor alatti gyerekeket még egyetlen pillanatra se hagyjunk magukra a fürdőkádban, kerti medencében és minél korábban, lehetőleg már óvodás korban tanítsuk meg őket úszni. Fulladás pici gyerekeknél apró tárgyaktól, ételtől is bekövetkezhet, azonban ezt is meg lehet előzni a szakember szerint.

Egy pillanat alatt megvan a baj

A vízbefulladás leggyakrabban az öt év alatti gyermekeknél fordul elő, őket ugyanis számos olyan veszélyforrás fenyegeti, amik szinte minden háztartásban megtalálhatók. A fürdőkád, egy vízzel teli vödör, kertes házban pedig a medence, a kerti vízgyűjtő, vagy a halastó okozhat tragédiát. Fontos tehát a biztonságos otthon kialakítása, amihez a folyamatos felügyelet is hozzátartozik, a legtöbb otthoni fulladásos gyerekbalesetet ugyanis akkor következik be, amikor a szülő csak egy pillanatra nem figyel.

Egyszerű szabály, hogy a csecsemőt egyéves koráig fürdetéskor maximum olyan mélységű vízbe tegyék, amiből fekvő helyzetben is kiér a száj- és orrnyílása, négyéves koráig ne hagyjuk felügyelet nélkül a fürdőkádban, gyerekmedencében pedig mindig legyen rajta karúszó vagy úszógumi. Vízibiciklin, csónakon hatéves korig (ha nem tud úszni, később is) mindig adjunk mentőmellényt a gyerekre, aki csak felnőtt felügyelettel fürdőzzön – javasolja dr. Krivácsy Péter.

Az újraélesztési módszereket ismerni kell!

A kamaszokat az uszodában, strandon, de leginkább a természetes vizekben érheti baleset. Fontos, hogy akinek ilyen korú gyermeke van, világosítsa fel: csak abban az esetben vállalkozzon csónakázásra, vízibiciklizésre, ha biztos úszó, ellenkező esetben viseljen mentőmellényt és semmi esetre se fogyasszon alkoholt, mielőtt a vízbe menne. Illetve fontos, hogy csak a fürdésre kijelölt vizekben szabad fürdőzni, úszni – teszi hozzá a főorvos.

fbm1

Ha mégis elmerülne, a gyereket azonnal ki kell húzni a vízből, és ha nem, vagy nem jól lélegzik, nem reagál az ingerekre, tehát nincs eszméleténél, meg kell kezdeni az újraélesztést. A laikus újraélesztés technikájáról a szülők már a legtöbb kórházban kaphatnak felvilágosítást, de az Országos Mentőszolgálat diszpécsere telefonon keresztül is tud segíteni, amíg megérkezik a mentő – hangsúlyozza a szakember. Gyerekek és felnőttek esetében is 30 mellkaskompressziót, majd 2 befújást kell alkalmazni, de ha nem vagyunk gyakorlottak, akkor csak mellkaskompressziót végezzünk. Kisebb gyerekeknél a kétkezes technika egykezes lehet, csecsemőknél pedig ezt két újjal végezzük. Dr. Krivácsy Péter szerint egy ilyen helyzetben nagyobb bajt nem okozhatunk, a legrosszabb, ha nem teszünk semmit.

Fontos tudni, hogy enyhébb esetekben vagy sikeres újraélesztés után is szükséges a néhány napos kórházi megfigyelés, kezelés. Előfordulhat ugyanis, hogy úgy tűnik, rendben van a gyerek, de néhány órával az alámerülést követően rosszabbodik az állapota. Ilyenkor a tüdőben vizenyősség alakul ki, ami akár végzetes is lehet. Ez azonban szerencsére nem szokott előfordulni, hiszen kinek jutna eszébe egy ilyen trauma után nem a biztonságos kórházi elhelyezést választani – mondja a szakember.

A félrenyelés is végzetes lehet

A három év alattiaknál apró tárgyak félrenyelése okozhat tragédiát, a szakember szerint azonban legtöbbször ez is megelőzető. A játékokon egyrészt feltüntetik, hogy hány éves kortól ajánlott, de amúgy is lehetőleg csak olyasmit adjunk a piciknek, ami nem fér be a szájukba. Az ételt kicsi darabokban kapják, és semmiképp ne adjunk nekik apró magvakat, mert könnyedén megakadhatnak a torkukon. Emellett tanítsuk meg a gyermekeket arra, hogy evés közben ne játsszanak, játék közben pedig ne egyenek.

Ha a gyerek mégis félrenyel valamit, normál esetben működésbe lép a köhögési reflex, és a légúti idegentest szerencsés esetben távozik. Ha azonban beszorul, akkor azonnali, határozott beavatkozásra van szükség és mentőt kell hívni – nyomatékosítja a szakorvos. Ha a gyermek nem tud hangot kiadni, alig hallhatóan vagy némán köhög, bőrszíne szürkéslila (oxigénhiányos), de még eszméletén van, amíg a mentő kiérkezik, addig is azonnal próbáljuk meg eltávolítani, ami elzárta a légutat.

Ha csecsemő nyelt félre, akkor fektessük az alkarjára, feje lógjon enyhén lefelé és határozottan mérjünk öt ütést a hátára. Ha nem sikerül eltávolítani a tárgyat, akkor ezt követően fordítsuk a hátára, és a szegycsont alsó harmadánál, két ujjal határozottan nyomjuk be a mellkast nagyjából a harmadával, szintén öt alkalommal. Semmi esetre se lógassuk fejjel lefelé és ne rázzák a csecsemőt, mert ezzel nyaki, gerinc- és agysérülést okozhatunk. A kisgyermekeknél is hasonló a technika: fektessük a térdünkre úgy, hogy a hasa a combunkon legyen, feje enyhén lógjon lefelé, majd mérjünk határozott mozdulatokat a lapockái közé. Ezután alkalmazzunk öt hasi nyomást úgy, hogy a gyermeket hátulról átölelve egyik öklét illesszük a hasnak arra a részére, ahol a két bordaív találkozik (gyomorszáj), a másik kezünkkel fogjunk rá és határozott mozdulattal gyakoroljunk befelé, majd felfelé irányuló nyomást.

Semmelweis Egyetem

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..