Gyermekkori étrend szerepe a fogak védelmében

Gyermekkori étrend szerepe a fogak védelmében

A helyes táplálkozási szokások meghatározó szerepet játszanak a fogak védelmében, különösen gyermekkorban. Nem csak a maradandó fogakat kell „őrizni”, hanem a táplálkozást már a tejfogak kibújásától fogva a megfelelő szájhigiénia fenntartásának irányába is kell terelni. A hagyományos nyugati étrend nem mondható fogbarátnak, éppen ezért az élethosszig tartó egészséges táplálkozásra nevelést, a cukormentes rágógumi használatára szoktatást korán el kell kezdeni.

Nem lehet elég korán kezdeni

A gyermekek ép fogazatának kialakulásához, majd fenntartásához az étrend három szakaszban járul hozzá. Az első legfontosabb tényező az anya táplálkozása a várandósság alatt, hiszen a tejfogak csírái a magzati korban alakulnak ki. A második fontos szakasz, amiben már a gyermek, illetve a táplálkozási nevelésben aktívan résztvevő szülő is szerepet kap, az a tejfogak állapotának megőrzése. Természetesen a fogváltás időszakában a maradandó fogak előbújása utáni, kora kamaszkori táplálkozás az egyik legfontosabb, hiszen az itt kialakuló tudatos vagy éppen egészségtelen szokások legtöbbször élethosszig tartanak, ami jó esetben megegyezik a fogak élettartamával.

Hagyományos gyermekkori étrend – a fogak ellensége

A gyermekeknek a gyors ütemű fejlődés miatt a testméreteikhez képest hatalmas a tápanyagigényük, sokkal nagyobb, mint a felnőtteké. A fogak és a csontok fejlődésében a megfelelő energiabevitel mellett egy sor tápanyag kulcsfontosságú szerepet kap, ezek hiánya komoly károkat okozhat. Azonban a gazdaságilag fejlett nyugati országokra jellemző táplálkozási szokások amellett, hogy általában lehetőséget nyújtanak a megfelelő tápanyag-ellátottságra, számos veszélyt is rejtenek magukban. A túl sok finomított szénhidrát és a cukros nassolnivalók kifejezetten ártanak a fogaknak. Egyik oldalról ezek általában energiában gazdag, de hasznos tápanyagokban szegény élelmiszerek, ami miatt a feldolgozásukhoz szükséges anyagokat (pl. vitaminok és ásványi anyagok) a szervezetnek a raktáraiból kell biztosítania. Másrészről ezek az ételek plakkot képezve a fogakon maradnak és azok megfelelő eltávolításáig a szájüregben található baktériumok hatására savas közeggé alakulnak közvetlenül károsítva a fogzománcot.

Táplálkozási 1×1 a fogak érdekében

A legfontosabb tényező, hogy a gyermeket megtanítsuk arra, hogy a helyes táplálkozás szoros összefüggésben van a fogaik egészségével. A legtöbb gyerek könnyen meg is érti az alapvető összefüggéseket, de ezek szokásokká csak akkor alakulnak, ha a szülőktől is ezt a példát látják.

Az egyik alapvető étrendi szempont a cukros nassolnivalók lecserélése nyers gyümölcsökre és zöldségekre, amelyek ugyan szintén tartalmaznak plakk-képző szénhidrátokat, de víztartalmuk sokszorosa az édességeknek, így nehezebben tapadnak a fogakra. Fontos szerepet játszik ebben a folyamatban a nyál, melynek termelődésére jótékony hatással van a cukormentes rágógumi használata. Különösen akkor fontos a rágózás, ha gyermekünknek nincs lehetősége az étkezések közötti fogmosásra.

Sok szempontból – de kiemelten a fogak miatt is – érdemes tehát amennyire lehet kitiltani gyermekeink étrendjéből a cukros nassolnivalókat. Természetesen nem lehet és nem is kell az összes finomságtól eltiltani a gyermeket, de sokat tehetünk a fogaiért, ha csak a főétkezések után kap édességet, hisz ilyenkor jóval nagyobb a nyáltermelés, ami segíti a fogak tisztán tartását, és alternatívaként ilyenkor is ajánlhatunk cukormentes rágógumit neki. A tévhitekkel ellentétben attól sem kell tartanunk, hogy a gyermek esetleg lenyeli a rágót, mert a gumibázis kiürül a szervezetből, egyedül arra kell figyelni, hogy a légutakba ne kerüljön pl. ugrálás, futás alatt.

Szerző: Vági Zsolt, dietetikus, táplálkozástudományi szakértő
Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet
forrás: szajharmonia.hu

 

Erről a témáról az Ép testben…  rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkCsecsemőkori reflux – komoly bajt is jelezhet!
Következő cikkTények és tévhitek a tüdőgyulladásról

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..