Gyermekvállalást ösztönző akcióterv

gyermekvállalási kedv

A héten megtartott kormányülésen elfogadták a gyermekvállalást ösztönző akciótervet. Ez több fontos területet érint: családi adókedvezmény, diákhiteles anyukák, jelzáloghiteles családok, GYED, bölcsődefejlesztések. Csokorba szedtük Nektek ezeket:

Családi adókedvezmény

A kormány tovább emeli a családi adókedvezmény mértékét, és ennek “középpontjába a kétgyermekes családokat állítják – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Családok Budapesti Világtalálkozójának első napján, május 25-én csütörtökön megrendezett Demográfiai Fórumon, ahol ismertette a kormány előző napi ülésén elfogadott, a gyermekvállalást ösztönző akciótervet.

Családok Budapesti Világtalálkozója

Jelzáloghitellel rendelkező nagycsaládok támogatása

A kormány döntése szerint a jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, az állam át fogja tőlük vállalni.

Diákhitellel rendelkező fiatal nők támogatása

A program részeként a diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek két gyermek esetén a tartozás 50 százalékát, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik.

Diplomás GYED

Azt is bejelentették, hogy a diplomás GYED időtartamát kitolják egy évvel, így a gyermek kétéves koráig meghosszabbodik az egyetemisták esetében is.

Bölcsődefejlesztések

„Soha nem látott” bölcsődefejlesztésekbe kezdenek; mindenhol, ahol családok élnek, bölcsődét építenek, illetve ha kell, felújítják a meglévőket.

Külföldön élő magyar családok támogatása

A külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is “óvatosan” megnyitják a családtámogatási rendszert, jövőre már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást, és az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt is.

Családpolitika szellemi hátterének megalapozása

A kormányfő elmondta: Kopp Mária szellemiségét “ideidézve” kutatóintézetet hoznak létre, hogy a családok segítésére, a családpolitika filozófiai megalapozásához, az európai és a világhelyzet megértéséhez megfelelő intellektuális muníció álljon rendelkezésre.

Népesedési fordulatra van szükség, minél több gyermeknek kell születnie, mert

ha van gyermek, van jövő.

Magyarország is osztozik a népességfogyási gondban, “mi is rosszul állunk”, óriási fordulat kell, hogy elérjük az ideális állapotot és képesek legyünk saját magunk fenntartására.
A kormányfő úgy vélte, sok olyan irigylésre méltó életszínvonalú ország van ma Európában, amely súlyos demográfiai problémákkal küzd.

Ha ugyanis a család nincs a fiatalok szívében az első helyen, hiába a gazdasági erő, a kiváló mutatók, nem jutunk semmire – magyarázta.

Mint mondta, Közép-Európában még szerencsések vagyunk, mert a fiataloknak még mindig a házasság és a családalapítás az etalon. De amikor a tervek a realitások mezejére kerülnek, a vágyott gyermekek egy része meg sem születik, ezért olyan politika kell, amely félretolja ezeket az akadályokat a fiatalok útjából. Hozzátette: minél inkább támogatják a családokat, annál több gyerek születik.

2018 a családok éve lesz

forrás: MTI
fotó: pexels.com

Erről a témáról a Pénzügyek, támogatások rovatban olvashatsz többet!