Kinek jár az anyasági támogatás?

anyasági támogatás

Az anyasági támogatást a szülést követően veheti igénybe elsősorban az a szülő nő, aki a várandósága alatt legalább négy alkalommal (koraszülés esetén legalább egyszer) várandósgondozáson vett részt. Ezt az igazolást jellemzően a védőnő adja a kismamának.

Jogosult lehet a támogatásra továbbá:

 • az örökbe fogadó szülő is, ha a gyermek születését követő hat hónapon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték,
 • a gyám, ha a gyermek születését követően hat hónapon belül (jogerős határozat alapján)a gondozásába kerül,
 • a gyermek halála esetén is megilleti a szülő nőt a támogatás,
 • az a szülő nő is igénybe veheti a támogatást, aki külföldi állampolgár, de Magyarországon jogszerűen tartózkodik és a várandóssága idején részt vett négy alkalommal várandósgondozáson (koraszülés esetén egy alkalommal).

Sok esetben előfordul, hogy a külföldön élő kismama a szülés idejére hazautazik, mert Magyarországon szeretné megszülni a gyermekét. Amennyiben a szülő nő hitelt érdemlően igazolja, hogy a terhesség időtartama alatt legalább 5 hónapig külföldön tartózkodott úgy nem kell igazolnia, hogy részt vett várandós gondozáson.

Mikor nem jár az anyasági támogatás?

Ha a gyermek születését megelőző időszakban hozzájárultak a gyermek örökbeadásához vagy a gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján a családból kikerül.

Mit kell az anyasági kérelemhez csatolni?

Egyrészt szükséges a Kérelem az anyasági támogatás megállapítására megnevezésű nyomtatvány, valamint az igazolás a védőnőtől vagy a kezelő orvostól, hogy részt vett az anyuka a négy várandósgondozáson vagy a jogerős határozatot az örökbefogadásról illetve a gyám kirendeléséről.

Az anyasági támogatás igénybevételére a szülést követő hat hónapon belül van lehetőség. Késedelmes benyújtás esetén megfelelő igazolási kérelem benyújtásával még van lehetőség az anyasági támogatást igényelni.

Az anyasági támogatás (gyermekenkénti) összege 2017. évben 64.125.- Ft, ikergyermekek esetében 85.500.-Ft.

A kérelmet be lehet nyújtani személyesen Kormányhivatalnál vagy postai úton illetve ügyfélkapun keresztül is.

A családi pótlék

A családi pótlék gyűjtő fogalom, ami két fő szakaszra bontható, egyrészt van a nevelési támogatás másrészt az iskoláztatási támogatás. A feltételek és a jogosultak köre tér el némileg egymástól, de a gyermekekként folyósított összeg megegyezik.

Azon gyermek után, akire tekintettel nevelési ellátást folyósítanak iskoláztatási támogatás nem folyósítható.

A családi pótlékot az együtt élő szülők közül bármelyik kérheti. Ha a szülők időszakonként felváltva gondozzák a gyermeküket és a szülői felügyeleti jog mindkét szülő esetében fennáll a családi pótlékra – közös kérelmükre – 50-50%-os arányban mindkét szülő jogosult. A jogosultak teljes körét és a feltételeket az 1998. évi LXXXIV. a családok támogatásáról szóló törvény részletezi.

Az ellátásra jogosult többek között:

 • a vérszerinti vagy az örökbefogadó szülő és a vele együtt élő házastársa is jogosult lehet,
 • a szülővel együtt élő élettárs, akkor jogosult, ha az ellátással érintett gyermekkel életvitelszerűen együtt él és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában vagy a fennálló élettársi kapcsolatát a kérelem benyújtását megelőző egy évvel kiállított közokirattal igazolja,
 • jogosult lehet továbbá saját jogán a tizennyolcadik életévét betöltött tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos személy is, az iskoláztatási támogatás megszűnésének időpontjától,
 • további jogosultak részletesen az említett jogszabály 7.§ és 8.§ szakaszában találhatóak.

Az családi pótlék összege 2017. évben:

JogosultÖsszeg /gyermek
egy gyermekes család esetén12.200 Ft
egy gyermeket nevelő egyedül-álló esetén13.700 Ft
két gyermekes család esetén (gyermekenként)13.300 Ft
két gyermeket nevelő egyedül-álló esetén14.800 Ft
három vagy többgyermekes család esetén16.000 Ft
három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén17.000 Ft
a gyermekotthonban, javító-intézetben, büntetés-végrehajtási intézetben vagy szociális intézményben élő, továbbá nevelőszülőnél, hivatásos nevelőszülőnél elhelyezett, ideiglenes hatállyal elhelyezett gyermek, a gyámhivatal által a szülői ház elhagyását engedélyező határozatban megjelölt személy, valamint a saját jogon ellátásra jogosult személy esetén 

 

14.800 Ft

Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetén23.300 Ft

 

Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló esetén25.900 Ft

 

18 éven felüli tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy esetén20.300 Ft

 

 A családi pótlékot szülést követően lehet igényelni a Kormányhivatalnál személyesen vagy postai úton illetve ügyfélkapun keresztül. A családi pótlék mindig teljes hónapra jár.

A családi pótlékot visszamenőleg maximum két hónapra lehet folyósítani.

2017. 01.01-től kezdődően a központi családtámogatási szerv az ONYF (Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) de a családtámogatási ügyekben I. fokon eljáró hivatal a benyújtó lakóhelye szerint illetékes megyei kormányhivatal. Budapesten a Bp. Főváros VIII. kerületi hivatala, Pest megyében a Váci Járási Hivatal.

Ha a kérelmező, vagy a kérelem elbírálása szempontjából figyelembe veendő családtagja az Osztrák Köztársaságban folytat kereső tevékenységet, akkor az eljáró hivatal:

Győri Járási Hivatal, ha az ügyfél lakcíme: Budapest Főváros, Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye vagy Pest megye.

Szombathelyi Járási Hivatal az illetékes, ha a fent nem említett megyékben van a kérelmező lakcíme.

Amennyiben a kérelmező az Osztrák Köztársaságon kívüli más EGT országban folytat kereső tevékenységet abban az esetben az illetékes szerv Budapest Főváros VIII. Kerületi Hivatala.

kép: pexels.com

Erről a témáról a Pénzügyek, támogatások rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

3 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Noémi!
  A családi pótlék nem függ az előzetes biztosítási jogviszonytól és nem kötelező igényelni. Ez csak egy lehetőség a szülők részére de szabadon eldönthetik, hogy igénybe veszik e ezt a támogatási formát.

 2. Jó napot azt szeretném megkérdezni hogy ha szülés előtt nem dolgoztam 2 egybe függő évig csak alklmi munkavállalóként és ez mellett tanulói jogviszonnyal rendelkeztem akkor a magyar családi pótlékról le tudtok-e mondani

  • Kedves Noémi!
   A családi pótlék nem függ az előzetes biztosítási jogviszonytól és nem kötelező igényelni. Ez csak egy lehetőség a szülők részére de szabadon eldönthetik, hogy igénybe veszik e ezt a támogatási formát.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..