Gyümölcsös finomságok

Gyümölcsös finomságok

Könnyű gyümölcsös finomságok gyerekeknek, téli gyümölcsökkel vagy kompótokkal: gyümölcsös túrókrém, banános palacsinta, gyümölcsrizs, szederkompótos túrókrém.

Túrókrém szederkompóttal

Hozzávalók: 10 dkg cukor, 8 evőkanál feketeribizli-tea, 50 dkg szeder, 50 dkg sovány túró, 1 teáskanál citromlé, 2 evőkanál apróra darált mandula, 1 csomag vaníliás cukor, 2,5 dl tejszín, 2 dkg mandula lapocska.

A cukrot és a teát felforraljuk, beletesszük a szedret és pár percig együtt forraljuk. Aztán lefedjük az edényt és hagyjuk kihűlni. A túrót a citromhéjjal, a mandula darálékkal és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A felvert tejszínhabot is hozzáadjuk, és a tálalás előtt összekeverjük őket. A kihűlt kompótot a tányérokra tesszük, ráhelyezünk egy-egy kupac túrókrémet, és megszórjuk mandulalapocskával.

Gyümölcsös túrókrém

Hozzávalók: 20 dkg tehéntúró, 20 dkg tetszés szerinti befőtt (pl. őszibarack, sárgabarack, meggy stb.), 2 dl tejszín, ízlés szerint porcukor vagy méz, 1 késhegynyi só, 2 kocka csokoládé.

A befőttet lecsöpögtetjük, majd – ha szükséges – kimagozzuk, és nagyon apróra összevágjuk. A tehéntúrót fél dl folyékony tejszínnel és egy-két evőkanál befőttlével kikeverjük, majd a sóval és annyi cukorral vagy mézzel ízesítjük, hogy csak kellemesen pikáns legyen, de ne túl édes. (Könnyen és pillanatok alatt kikeverhető a krém, ha turmixgép poharába egyszerre beletesszük a túrót, a tejszínt és a cukrot, sót, valamint a befőttlevet.) Ezután hozzáadjuk a darabokra vágott gyümölcsöt, és kehelypoharakba vagy kisebb kompótos tálkákba osztjuk. Jól behűtjük.

Közvetlenül fogyasztás előtt a megmaradt tejszínhabot jó keményre felverjük (cukor nélkül), és feldíszítjük vele a túrókrém tetejét. Egy-egy szem gyümölccsel és a közben megreszelt csokoládéval, valamint tetszés szerint ostyával is díszíthetjük. (Ha nem fogyasztjuk el rögtön a tejszínhabbal díszített krémet, akkor egy teáskanálnyi, fél dl tejben feloldott zselatinnal vagy habfixálóval „keményítsük” meg a tejszínhabot, így akár másnap is szépen megáll a krém tetején.)

Gyümölcsrizs

GyümölcsrizsHozzávalók: 20 dkg rizs, tej, 3 ek cukor, tejszín, 40 dkg gyümölcsbefőtt, 2 zacskó vaníliás cukor, só.

A rizst leöblítjük hideg vízzel, majd fele rész tejben, fele rész vízben, 3 ek kanál cukorral és egy csipet sóval puhára pároljuk. Ha langyosra hűlt, hozzákeverjük a vaníliás cukrot és annyi tejszínt, hogy jó szaftos legyen. A gyümölcsöt lecsurgatjuk, felaprítjuk. A tejszínes rizst és a gyümölcsöt mélyebb tálkákban egymásra rétegezzük, és jól lehűtjük. Tálalás előtt még egy kis tejszínhabot is tehetünk a tetejére.

Banános palacsinta

Hozzávalók (1 palacsintához): 1,5 dl tej (1,5%), 15 g liszt, 1 tojás, olaj, 50 g banán.

Banános palacsintaA tejből, lisztből és tojásból olajjal kikent serpenyőben palacsintatésztát sütünk. A villával áttört banánt a palacsintára kenjük, majd a palacsintát feltekerjük, vagy negyedbe hajtjuk.

Tipp: érdemes érett banánt használni, mert az édesebb, és könnyebb szétnyomkodni a villával. A palacsintatésztába tehetünk egy csipet sót is. Ha a palacsintatésztába egy kis szódát is teszünk, akkor a tészta levegősebb, könnyebb lesz.

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .