Habszivacs puzzle – mégsem egészségtelen?

Játszószőnyeg

Pár évvel ezelőtt az egyik gyártó által gyártott habszivacs puzzle játszószőnyeg kapcsán elterjedt, hogy egészségtelen a gyermekekre nézve. De vajon az összes ilyenre igaz ez? Hogyan válassz a gyerekednek játszószőnyeget!

A hír egyébként még 2011-ben kapott szárnyra, amikor is elterjedt a sajtóban, hogy az Európai Unióban visszahívták az egyik ilyen játékot, mert az formamidot tartalmaz, ami veszélyes a kicsikre. Természetesen beindult a pánik – de valójában ez nem igaz az összes játszószőnyegre, sőt!

A formamid sztori…

A leegyszerűsített válasz, laikusoknak: néhány gyártó annak idején keményebb műanyagból próbált puhábbat, szivacsszerűt készíteni és ezt gyakorlatilag ezzel a formamiddal oldották meg (ami egyébként a hangyasavból származtatott vegyület). A formamid egyik hatása, hogy képes a műanyagokat lágyítani és néhány gyártó ezt a tulajdonságát használta ki anno. A vegyület valóban veszélyes az emberre: közepesen irritálja a szemet, a bőrt és a nyálkahártyát, nagyobb mennyiségben komolyabb bajt okozhat, illetve bomláskor mérgező hidrogén-cianid szabadul fel belőle.

Biztonságos, veszélytelen játszószőnyeg

A pár évvel ezelőtti hírek miatt a legtöbb szülő kétszer is meggondolja, hogy vegyen-e ilyet gyermekének. De szerencsére nem csak a fenti eljárással készülnek játszószőnyegek – sőt ha jól tudjuk már egyáltalán nem készülnek úgy… .
Létezik egy műanyag, amely anélkül, hogy veszélyes szerekkel kerülne kémiai kapcsolatba a megfelelő állagú és minőségű lesz, ez pedig a sztirol – ebből készülnek a jól ismert polifoamok is például, amelyet több millióan használnak gond nélkül a világon (például a jógaszőnyegek)

Miért jó egy gyereknek a játszószőnyeg?

A játszószőnyeg segít a baba fejlődésében, szórakoztat és remek móka a babának. A babák örülnek a színes, puha dolgoknak. Ha a játszószőnyegen játékhíd is van erősítve, akkor a baba megkapaszkodhat benne, a ráfüggesztett játékok segítségével pedig háton fekve is játszhat vele. Érdemes olyan játékokat rárakni, amiket a baba kézzel is elér. Ezzel javul a baba szem és kéz koordináció és remek szórakozást biztosít.

Fektesd napközben pici gyereked a játszószőnyegre, és tegyél mellé 2-3 érdekes játékot, had küzdjön értük. Érdemes a rajta lévő játékokat váltogatni, nehogy ráunjon a baba.

A játszószőnyeg szakértő

Bármilyen kérdésed van minőségi játszószőnyeg kapcsán, kérdezd bátran a Babafalva játszószőnyeg szakértőjét, a Pepita.hu-t, ahol nem csak hasznos tanácsokat, de minőségi termékeket is vásárolhatsz gyermeked számára!

Kattints ide és nézd meg játszószőnyeg kínálatukat!

Pepita.hu - Online babaáruház - gyermekáruház
Pepita.hu – Online babaáruház – gyermekáruház

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikk20-as TOPLISTA – Ezeket a játékokat szerettétek legjobban a Játékválasztón! 2.
Következő cikkMiért fontosak a gonosz karakterek a szerepjátékokban?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..