A baba játékai – 4-6 hónapos kor

babajátékok

A 4. és 6. hónap közötti időszakban még újfajta játékokra nem nagyon van szükség. A baba a korábban megkedvelt fogni-, rázni-, ütögetni- és rágcsálnivalókkal most is szívesen játszik, újabb és újabb aspektusokból megvizsgálva őket.

Játékdoboz

Fognivalók és dobálnivalók: adjunk a babának különböző anyagokból készült, könnyen megragadható játékokat. Ügyeljünk, hogy ne legyenek kemények, nehezek, mert gyakran fejbe csapja még magát (vagy minket) velük.

 • rongylabdák
 • színes rongybabák, zörgő, csörgő részekkel
 • babzsák játékok
 • plüssfigurák – a hosszú szőrű plüssfigurákat egyelőre tegyük el, amíg a rágcsálós időszak tart
 • műanyagfigurák
 • színes sálak, kendők

Játszósarok a lakásban

Zajkeltő játékok: a kicsi számára már nagyon szórakoztatóak a hangot adó játékok, és az ok-okozati összefüggésekről is információkat szerez.

 • csörgők – különösen a guríthatóakat kedveli
 • csuklócsörgők,
 • zenélő játékok,
 • sípoló játékok – ha könnyű összenyomni,
 • nyomásra zajt keltő játékok – ha nagy gombot kelljen megnyomni a hangadáshoz, és állja a csapkodást is.

Régi kedvencek: a babatornáztatót és a játszószőnyeget egyre jobban értékeli. Azonban mielőtt vagyonokat elköltünk a drágább játszószőnyegre és babatornáztatóra, jó, ha tudjuk, hogy csak pár hónapig szórakoztatják a babát. Amint megtanul helyet változtatni, első dolga lesz odébb gurulni.

 • a babatornáztatón szívesen ütögeti, ráncigálja, zörgeti, csörgeti a játékokat. Praktikus az olyan tornáztató, amelyről a játékok egy részét le is lehet szerelni, ha a kis felfedező meg is szeretné fogni őket.
 • a játszószőnyeg is egyre izgalmasabb, ugyanis minél ügyesebben tartja a fejét a baba, annál jobban szeret hason lenni. Így jobban tanulmányozni tudja a különböző anyagokat, formákat, állatfigurákat a szőnyegen.
 • a lábára vagy csuklójára kötött héliummal töltött lufival is remekül el tud szórakozni, figyeli, ahogy lábát, karját mozgatva, a lufi is repked. Adhatunk rá színes zoknit, vagy csörgős mamuszt, valószínűleg szívesen nézegeti rugdosás közben.

Mit játsszunk vele?

A kisbabánknak továbbra is sok testkontaktusra, anyai figyelemre van szüksége. Ezért továbbra is énekelhetünk, mondókázhatunk neki – akár mosogatás közben is. Ölbéli játékokat is játszhatunk már vele: lovagoltatókat, rövid kéz- és ujj-játékokat, ringatókat, tapsikolókat. Mindig fordítsuk szembe a babát, és igyekezzünk fenntartani vele a szemkontaktust a játék alatt.

Babamasszázs lépésről lépésre

A babamasszázs és a tornáztatás továbbra is kedvelt szórakozása. A pancsolást is egyre jobban élvezi. Megpróbálhatjuk a nagykádban is fürdetni, úgy, hogy anya vagy apa beül vele, és biztosan tartja. Mindig csak előzetes tusolás után üljünk be a babával a kádba, és csak akkor, ha nem vagyunk betegek. Fokozatosan szoktassuk az egyre magasabb vízszinthez.

Ha a baba nem szeret hason lenni, üljünk le elé a padlóra, és tegyünk elé érdekes játékokat, vagy beszéljünk hozzá, énekeljünk neki. Látni fogjuk, hogy napról-napra több időt tölt majd el hason. Mikor pedig rájön, hogy milyen jó móka csúszni, kúszni, többet nem is akar majd a hátára feküdni.

Ahol minden mindennel összefügg: a mozgásfejlődés

Játék-idő

A sorozatunk előző cikkében említett evés-ébrenlét-alvás ciklusok még többé-kevésbé megfigyelhetők. Mi is hamarabb észrevesszük már, ha kezd a baba fáradni, álmosodni, így könnyebb a játékot a megfelelő, éber időszakokra időzíteni. Mivel a kicsi már hosszabb időt tölt ébren, készüljünk fel, hogy hosszabbodni fognak azok az időszakok is, amikor az egyedül játszás és az együtt játszás közötti köztes állapotban csak úgy vagyunk egymás mellett. Ilyenkor figyelünk is a babára, meg nem is, időnként játszunk vele kicsit, közben pedig saját dolgainkkal is haladunk.

Játszó-tér

A kicsinek, amíg gurulni nem kezd, továbbra sem kell nagy terület. Lefektethetjük a játszószőnyegre, vagy a műanyag habtapira. Ha teszünk köré néhány (5-6 darab) játékot, egész jól lefoglalja magát velük. A pihenőszékben vagy dönthető etetőszékben is még jól érzi magát, de figyeljünk, ha már ügyesen fordul az oldalára, kössük be. Az ágyon már ne hagyjuk felügyelet nélkül.
Ha már csúszik, gurul a baba, akkor már nem lesz elég neki a játszószőnyeg. Tartsuk tehát tisztán a padlót, és göngyöljük fel a drága szőnyeget – utóbbira egy-két évig már úgysem lesz szükségünk.

Habszivacs puzzle – mégsem egészségtelen?

Kb. három hónapos kortól – miután az oltást megkapta – társaságba is járhatunk a babával: például zenebölcsibe, baba-mama tornára vagy jógára, baba-mama klubba. (Ha betegek vagyunk, akár mi, akár a baba, ne vigyük közösségbe.) Kisebb kirándulásokra is elvihetjük, szívesen nézegeti a környezetét a babakocsiból és az autóból. Ha megállunk enni útközben, minél nagyobb a baba, annál gyorsabb kiszolgálású helyet válasszunk, ugyanis minél jobban érdeklik már a tárgyak, annál hamarabb fogja lepakolni az asztalt. Hogy ne terheljük túl, egy napra általában csak egy programot szervezzünk, legalább a nap felét töltsük nyugodtabb körülmények között.

Cikk eredetileg publikálva: 2006. október

A baba játékai – 7-9 hónapos kor

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTegyél jót!
Következő cikkÉvről–évre nehezebb a teherbeesés

3 EDDIGI KÉRDÉSEK

  • Kedves Bernadett!

   Sajnos nem tudjuk neked megmondani, mert ez a fotó egy külföldi fotós munkája, nem saját fénykép. Reméljük, azért találsz valami hasonlót a kislányod számára.
   Üdvözlettel: Erzsébet, Babafalva szerkesztőség

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..