Babamasszázs lépésről lépésre

A masszázsról mindenki tudja, hogy rendkívül élvezetes, és számtalan pozitív hatása van: megnyugtat, erősíti az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, az emésztést, és ellazítja az izmokat. Nincs ez másként a babáknál sem, ráadásul, ezek a finoman gondoskodó érintések erősítik a gyermek és a szülők közötti kötődést. Legyen ez egy közös családi program, hiszen az apukák is könnyedén elsajátíthatják a lépéseket!

Mielőtt hozzáfogsz:

Gondoskodj arról, hogy a szoba hőmérséklete legyen kellemesen meleg 22-24°C. Mosd meg a kezed, és vedd le az ékszereidet, mert hideg érzetet adnak, és apró hámsérülést is okozhatnak, akárcsak a körmök, ezért érdemes őket simára reszelni! A masszázshoz használj mindig babaolajat! Fontos, hogy az olajat ne közvetlenül a baba bőrére csorgasd, hanem melegíts meg egy keveset a tenyeredben. Masszírozz lassan, gyengéden és azonos ritmusban, minden mozdulatot átlagosan háromszor ismételve!

Ha minden készen áll, kezdjük is!

1. Fej

Finoman cirógasd kisbabád fejét! Csúsztasd ujjaid a feje alá és simogasd! Tedd kezedet a homloka közepére, és csúsztasd le ujjaid a halántékára!

fej

2. Arc

Ujjaiddal finoman cirógasd körbe a kicsi szemkörnyékét! Simítsd végig az orrát, arcát és fülét, gyengéden masszírozd meg a fül mögött is, majd simítsd körbe a száj környékét! Ujjad vezesd végig az állától le a nyakáig!

arc

3. Karok

Simítsd végig a karokat, és gyengéden masszírozd meg a karizmokat! Fejezd be a karmasszázst úgy, hogy a pici karját megfogod a csukló felett és finoman lefelé húzod!

karok

4. Kezek

Egyik kezeddel fogd meg kisbabád alkarját, és minden egyes ujjacskát masszírozz át! Masszírozd meg a tenyerét: finoman dörzsöld és nyomkodd körbe!

kezek

5. Mellkas

A mellcsontnál kezdve simítsd végig a bordák vonalát! Körkörös mozdulatokkal középről kifelé haladva masszírozd át a bordák alatti területet! Az óra járásával megegyező irányban körözz, minél hosszabban!

mellkas

6. Pocak

Most kényeztesd masszázzsal kisbabád hasát! Csinálj gyengéd, az óramutató járásával megegyező, körkörös mozdulatokat! Ez óriási megkönnyebbülést hoz a hasfájásra és kólikára hajlamos kisbabáknak.

pocak

7. Lábak

A hasnál kezdve simítsd végig a csípőt, lefelé a combokat és a lábszárat, egészen a lábujjak végéig! Dörzsöld át a lábizmokat! Most játékosan nyomkodd végig a lábakat a has irányába, majd mozgasd meg a lábakat, mintha a pici biciklizne!

lábak

8. Lábfejek

Vedd a kicsi egyik lábát a kezedbe, és apró, körkörös mozdulatokkal masszírozd meg a talpizmokat! Utána minden egyes lábujjacskát gyengéden dörzsölj át!

lábfejek

9. Teljes test

Most simítsd végig a kisbaba testét a feje tetejétől a lábujjáig egyetlen hosszú mozdulattal! Majd simítsd végig a karokat is a vállaktól az ujjak hegyéig! Ezzel fejeződik be a test masszírozása előlről.

test

10. Hát és popsi

Óvatosan fordítsd kisbabádat a hasára! Masszírozd végig a karját a vállaktól az ujjak hegyéig! Finoman nyomkodd át az izmokat a gerinc jobb és bal oldalán lefelé, a popsi irányába haladva! Majd mind az öt ujjaddal finoman simogasd át a farizmokat! Most simítsd végig a lábakat a csípőtől a lábujjakig!

popsi

11. Tökéletes relaxáció

Mire befejezed, kisbabád megnyugodott, és ellazult, talán már el is aludt. Most itt az idő, hogy a Te is pihenj egy kicsit!

relax

Az időzítés

A legmegfelelőbb időszak a babák masszírozásához talán az esti fürdetést követő időszak, hiszen maga a fürdés is egy lazító, nyugtató hatású szertartás, ráadásul a masszírozás során sok baba álomba szenderül. Nincs is jobb esti rituálé, mint egy finom fürdő a NIVEA Baby Babasamponnal és fürdetővel, majd egy ellazító masszázs a NIVEA Baby Ápoló Babaolajjal.

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMi állhat a mellfájdalom hátterében?
Következő cikkA hercegi utódnak erős a tüdeje és jó súlyban van