Hajhullás szülés után: okok és kezelés

A haj folyamatosan megújul, bizonyos időszakokban intenzívebb hullást is tapasztalhatunk. Nőknél a hormonális változások és stressz hatására is növekedhet a kihullott hajszálak mennyisége. Különösen szülés után tapasztalnak sokan fokozott hajhullást, ennek okait és kezelési lehetőségeit térképeztük fel.

Átmeneti jelenség

A terhesség alatt a haj dúsabbá és fényesebbé válik, szerkezete megváltozik. A megnövekedett progeszteron és ösztrogén szint serkenti a sejtosztódást a hajgyökereknél, így megnő a hajszálak élettartama. Szülés után 1-3 hónappal azonban lecsökken ezeknek a hormonoknak a szintje, és hirtelen azok a hajszálak is kihullanak, melyeknek korábban kellett volna. Akár napi 500 szál is kihullhat, és körülbelül 6-9 hónapba telik, mire visszaáll a különböző fázisban lévő hajszálak aránya, és a normális mértékű hajhullás (átlagosan napi 100 elvesztett hajszál).

A szülés utáni hajhullást súlyosbíthatja a fokozott testi-lelki terhelés, mely az újszülött ellátásával együttjár, egy esetlegesen kialakuló vitamin- és ásványianyag hiány, de akár az is, ha az édesanya a haját rendszeresen szorosan összefogva viseli (ami kisgyermekes anyukáknál – valljuk be – általános jelenség).

A kiváltó okok keresése

– A kiváltó tényezők felderítésének fontos állomása a haj és a fejbőr vizsgálata, azonban épp ilyen lényeges a beteg kikérdezése – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusa. – A pácienstől kapott információk is segíthetik a diagnózis felállítását. A panaszok átbeszélése során kiderülhet, hogy a beteg épp egy stresszesebb időszakon van túl, esetleg a hajhullás összeköthető egy intenzív fogyókúrás program megkezdésévvel. Ezek után, amennyiben szükséges, a további vizsgálatok célzottan végezhetők el. A hajhullás okairól vérvizsgálat és a hajszálak mikroszkópos elemzése, az un. trichogramm vizsgálat is sokat elárulhat.

Egyénre szabott kezelés

– A hajhullás kezelése a felderített kiváltó okoknak megfelelően történik. A szülés után jelentkező hajvesztés természetes folyamat, ha egyéb elváltozás nincs a háttérben, a panaszok rendszerint maguktól rendeződnek. A stressz, vagy hajkárosodások – hajfestékek, hajvasaló, a haj túl szoros és gyakori összefogása – miatt jelentkező hajhullás is rendszerint a kiváltó okok elhagyásával magától megszűnik, bizonyos idő elteltével a haj ismét dússá válik. Amennyiben egyéb panaszok is állnak a háttérben, a bőrgyógyászati vizsgálat alapján a szakorvos a számunkra legoptimálisabb terápia alkalmazását fogja javasolni. – mondja a doktornő.

A kulcsszó: türelem

A haj ciklusokban nő. Az első szakasz a haj növekedési fázisa, időtartama 2-4 év. A második az átmeneti szakasz, amikor a haj növekedése hirtelen megáll, ez néhány napig tart. Ezt követi a harmadik, nyugalmi fázis, mely 2-4 hónapig tart. Ekkor a hullik ki a hajszál. A hosszú hajciklus miatt több hónapig tart a haj regenerálódása. Ha kezelés szükséges, az is több hónapig tart, és a hatása is csak 3-6 hónap alatt mérhető fel.

Mit tehetünk mi a dús hajért?

A hajhullás és a hajszálak töredezettsége ellen a hétköznapok során is sokat tehetünk. Íme a Budai Allergiaközpont tippjei:

Hajápolás: A haj egészségének megőrzéséhez válasszunk a hajtípusnak megfelelő ápoló készítményeket. Ügyeljünk rá, hogy a termékek minél kevesebb mesterséges hatóanyagot tartalmazzanak, hiszen ezek irritálhatják a fejbőrt. Ha mindezt kiegészítjük a hajfestéshez, hajformázáshoz, kiegyenesítéshez használt készítményekkel, hajhabok, zselék, hajlakk és egyéb termékek alkalmazásával, akkor gyakran épp ellentétes hatást érünk el: a haj eltöredezik és a fejbőr kiszárad.

Táplálkozás: A fejbőrt és a hajszálakat belsőleg is ápolni kell. A hajhagymák vitamin vagy nyomelem hiánya hajhulláshoz, matt, száraz, töredezett vagy éppen túl zsíros haj kialakulásához vezet. A haj- és a bőr egészségének megőrzésében az A-, B-, H-, C- és E vitaminok játszanak fontos szerepet. Ne feledkezzünk meg az ásványi anyagok pótlásáról sem! A vas, a cink, a kalcium, a kén és a réz egyaránt segíti a haj elvékonyodásának, hullásának és töredezésének megelőzését.

Testmozgás: A sport egészségmegőrző szerepe vitathatatlan. A rendszeresen végzett testedzés nem csak a plusz kilók ellen nyújt védelmet, de hatására fokozódik a fejbőr oxigén ellátottsága is, ami serkenti a hajnövekedést.

Kocsisné Péterfy Hajnal / Budai Allergiaközpont

Szólj hozzá Te is!