Védeni kell a fogainkat kismamaként is

fogak ápolása terhesen

A terhesség szépségei mellett sajnos találkozhatunk kevéssé kellemes „mellékhatásokkal” is. Az egyik ilyen, ami igen sok kismamát érint a fogak romlása, sőt, akár egyes esetekben azok elvesztése is. Szerencsére megelőzhető a baj, de ehhez bizony tenni is kell. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Kalcium a csontoknak és a fogaknak

A kismamák számára igencsak rossz kilátásokat tartogathat a terhesség, ha nem figyelnek kellően. A magzat ugyanis a fejlődéséhez szükséges anyagokat az anyától nyeri, és bizony a kismama teste sokszor hajlandó áldozatokat is hozni ahhoz, hogy a kicsi egészséges lehessen.

Ez történik akkor is, amikor a kicsi csontjai növekednek. A tartórendszerünk rengeteg kalciumot tartalmaz, mely a csontokba épülve azok keménységét adja. Ennek az anyagnak a jelenléte éppen ezért elengedhetetlen, nem véletlen, hogy a kismamáknak javasolják, hogy sok tejet, tejterméket fogyasszanak, mivel ezek kalciumtartalma magas. De sok kalcium található a mákban, vagy éppen a brokkoliban is. Sajnos azonban kizárólag élelmiszerekből fedezni a megemelkedett szükségleteket nem egyszerű feladat, ez pedig a tápanyagraktárak kiürüléséhez vezethet.

Milyen a „babavédő” fogápolás?

Amennyiben az anya szervezete nem tartalmaz elegendő kalciumot, akkor olyan helyekről vonja ki azt, melyek nem létfontosságúak, hogy az új élet kifejlődését továbbra is biztosítani tudja. Ez leginkább a fogakat érinti, melyek fokozott szuvasodási eséllyel, vagy kihullással is reagálhatnak erre a változásra. Ha a baj már megtörtént, vagyis a fogak erőteljes romlása, illetve hullása megkezdődött, akkor már a folyamatot megállítani nagyon körülményes, sőt, sokszor lehetetlen, így marad a kármentés, a fogorvoshoz való járkálás.

D-vitamin nélkül nem megy

Arra is ügyelni kell, hogy hiába juttatunk megfelelő mennyiségű kalciumot a szervezetbe, semmit nem tettünk magunkért, ha annak felszívódása nem megoldott – figyelmezteti dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu olvasóit. Ehhez két fontos részletre kell figyelni: a kalcium szerves kötési formában legyen jelen, és D-vitamin is jusson a szervezetbe mellette.

Előbbi azért fontos, mert így a felszívódási arány 80%-kal is növelhető, ám a D-vitamin ekkor is elengedhetetlen. Ez a hormonszerű anyag gondoskodik arról, hogy a sejtek a kalciumot a vérből képesek legyenek felvenni, illetve az beépülhessen a csontokba, fogakba, részt vehessen a normál izomműködés kialakításában, vagy a normál ingerületátvitel meglétében. Vagyis a kalciumpótlás akkor kielégítő, ha az komplex módon, nem pedig egyedi anyagbevitellel történik.

Mitől romlanak könnyebben várandósság alatt a fogak?

Többek között ez az oka annak, hogy napjainkban a szakemberek jelentős többsége a kismamáknak javasolja a várandós vitamin szedését. Egy olyan komplex készítményét, melyben a szerves kötésű vegyületek mellett azok a segédanyagok (melyek sokszor önmagukban is igen fontosak) is megtalálhatóak, melyek elősegítik a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok minél jobb felszívódását.

Forrás: ratkotunde.hu

Erről a témáról még a Várandósság rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMiért nem múlik a nátha?
Következő cikkMatekmese – innováció az oktatásban

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..