A szülés utáni depresszió szoptatásbarát kezelése

A szülés utáni depresszió

Depresszió diagnosztizálása után gyakran javasolják a szoptató édesanyáknak, hogy válasszák el a babát. Vannak esetek, amikor ez lehet a legjobb megoldás, ám legtöbbször nincs rá szükség, mivel  a depresszió szinte összes gyógymódja összeegyeztethető a szoptatással.

A szoptatás előnyei depresszió esetében

A szoptatás babára és anyára gyakorolt jótékony hatásairól már többször írtunk. Azokról az előnyökről azonban még nem esett szó, melyek kifejezetten a (szülés utáni) depresszió esetében jelentkeznek mind az anyánál, mind a babánál.

A szoptatás előnyei

A szoptatás védi az anya mentális egészségét, csökkenti a stresszt és növeli a nyugalmat. Ezzel megelőzni is segíthet a depresszió kialakulását, mivel a stressz a depresszió egyik rizikófaktora, de kialakult depresszió esetében is jótékony hatása van. 2002-ben 28 olyan anyát vizsgáltak, akik szoptatták és tápszerrel is táplálták a gyermekeiket.  A vizsgálat kimutatta, hogy ugyanazok az anyák másképp reagáltak, amikor szoptatták, mint amikor cumisüvegből etették a babájukat: míg a szoptatás csökkentette a rosszkedvüket, a cumisüveges etetés növelte azt (Mezzacappa & Katkin, 2002).

A szoptatás csökkenti a depressziós anya kisbabájában fellépő stresszt is, csökkentve ezáltal az anyai depresszió negatív hatásait.  Egy vizsgálat szerint, melyben depressziós és egészséges édesanyák csecsemőit figyelték meg, azt találták, hogy a depressziós, nem-szoptató anyák babáinál abnormális EEG-mintázat alakult ki, mely a stressz jele. Ugyanakkor a depressziós, szoptató anyáknál normális volt az EEG mintázat. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy a szoptató anyák többször néztek a babákra, többször érintették és simogatták meg őket, mivel ez a szoptató viselkedéshez hozzátartozik (Jones és tsai., 2004).

Hidroterápiával a hangulatingadozások és a szülés utáni depresszió ellen

Depresszió és szoptatás

A szülés utáni depresszió és a szoptatás kapcsolatát számos tanulmány vizsgálta, és az alábbi kölcsönhatásokat állapították meg:

 • A depressziós anyáknál nagyobb az esély, hogy el sem kezdik a szoptatást vagy korán abbahagyják, mint a depresszióban nem szenvedőknél.
 • A nem szoptató anyák között szignifikánsan magasabb a depressziósok aránya.
 • A szoptatási nehézségek – fájdalmas mellbimbó, gyarapodási problémák, kevés tej, fáradtság, túlzott anyai aggodalom – fokozzák a depresszió kockázatát. Egy 1996-os tanulmány szerint az anyák depressziója elmúlt a szoptatási problémák megoldása után. (Amir és tsai., 1996)

A depresszió szoptatásbarát kezelése

Gyógyszeres kezelés

Sokszor javasolják a baba elválasztását, ha az anyának depresszió elleni gyógyszert kell szednie. Erre azonban nem feltétlenül van szükség, mivel több olyan antidepresszáns is van, melyet szoptatás alatt is lehet szedni. Egyedül az ún. monoaminooxidáz-gátlók ellenjavalltak szoptató anyáknál. Ezért érdemes a kezelőorvossal megbeszélni, ha szeretnénk továbbra is szoptatni a babát, és szoptatási tanácsadót is be lehet vonni a folyamatba.

Antidepresszáns szedésekor figyelnünk kell a szoptatott csecsemőt, hogy nem alakul-e ki nála  aluszékonyság, izgatottság, idegesség, étkezési probléma vagy gyomor-bélrendszeri tünet (Beck, 2006). Ha ilyet tapasztalunk, mindenképpen jelezni kell azt a kezelőorvosnak azonnal.

Az antidepresszánsok hatása 2-3 hét alatt alakul ki, és hoz érezhető javulást az anya közérzetében, ezért gyakran valamilyen nyugtató, vagy szorongáscsökkentő gyógyszert is írnak fel erre az első néhány hétre. Ezek némelyike kis dózisban, átmenetileg szedhető szoptatás alatt – itt fontos az egyedi mérlegelés (mekkora a baba, mennyire érett, egészséges-e stb.).

A szülés utáni depresszió tünetei és kezelése

Pszichoterápia

A pszichoterápiák célja, hogy a depresszió mögött meghúzódó pszichés problémákat feltárják és amennyire lehet megoldják. A depresszió kezelésében két pszichoterápiás megközelítés bizonyult hatékonynak: a kognitív- és viselkedésterápia és az interperszonális terápia. Mindkettő bizonyítottan ugyanannyira hatásos, mint az antidepresszánsok.

A kognitív- és viselkedésterápia abból indul ki, hogy a depresszió alapja a gondolkodás torzulása. A terápia célja az, hogy segítsen a betegnek azonosítani téves hiedelmeit, torzult gondolkodási mintáit, és utána segítsen neki azokat egészségesekkel helyettesíteni. A viselkedésterápiára járó pácienseknél kevesebb a kiújulás, és kevésbé hajlamosak abbahagyni a kezelést idő előtt, mint a csak gyógyszerrel kezeltek.

Az interperszonális terápia a kliens kapcsolataira fókuszál, mivel feltételezi, hogy az ezekben a kapcsolatokban jelentkező problémák felelősek a depresszióért általában, és a szülés utániért különösen. Az interperszonális terápia időben korlátozott. Az első ülésen egy adott problémát definiál a terapeuta és a kliens, és ezen kezdenek el dolgozni. A terápia célja, hogy segítsen az édesanyáknak összeegyeztetni új szerepeiket a már meglévőkkel. De az aktuális probléma megoldásánál fontosabb a probléma azonosításának és a változtatásnak a folyamata, ill. ennek a folyamatnak a megtanulása.

Alternatív lehetőségek

Orbáncfű (Hypericum perforatum): a leggyakrabban használt gyógynövény depresszió ellen, enyhe és közepesen súlyos depresszióban hatásos. Antibakteriális, antivirális, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is van. Kevesebb a mellékhatása, mint az antidepresszánsoknak. Szoptatás mellett is biztonságos. Mindenképpen jelezni kell a kezelőorvosunknak, ha szedjük, mert a hatása befolyásolhatja az esetlegesen felírt antidepresszáns hatását. Az orbáncfű fényérzékenységet okoz, a szedése alatt tilos napozni, és ne tartózkodjunk a napon fedetlen testtel, pl. rövidnadrágban, ujjatlan vagy kivágott ruházatban.

Omega-3 zsírsavak (EPA és DHA): Az EPA és a DHA, azaz az ún. hosszúszénláncú omega-3 zsírsavak, több kutatás szerint is hatékonyak a depresszió megelőzésében és kezeléseben. Ez valószínűleg gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhető, mivel a legújabb kutatások szerint a depresszió hátterében a szervezet gyulladásos folyamatai állnak (Groër & Morgan,
2007; Kendall-Tackett, 2007). Mivel a baba idegrendszerének fejlődéséhez szükségesek ezek a zsírsavak, gyakran alakul ki omega-3 zsírsav hiány a várandóság alatt, ill. a szülés után.  Az omega-3 zsírsavak elsősorban a tengeri halakban fordulnak elő, de ezek nem fogyaszthatók korlátlanul a terhesség és a szoptatás alatt, a bennük felhalmozódott toxinok miatt. Ezért étrend kiegészítő formájában javasolt az omega-3 bevitele.

Mozgás: a rendszeres fizikai aktivitás a megfelelő kezeléssel kombinálva a súlyos depresszió tüneteit is enyhíti. A mozgás során szerzett pozitív élmények természetes módon javítják az önértékelést, de a változások biológiailag is megmagyarázhatók. A fizikai aktivitás valójában stresszt jelent a szervezetnek. Ha sikerül beállítani a megfelelő intenzitást és gyakoriságot, az agy alkalmazkodik ehhez a visszatérő stresszhez és több olyan anyagot kezd termelni, amelyek részt vesznek a stresszválaszban – például noradrenalint és szerotonint. Ezek a hormonok pedig antidepresszáns hatásúak, vagyis a kitartóan végzett sport egyfajta természetes gyógyszernek tekinthető a hangulatzavarban.

Az UT Southwestern Medical Center kutatói azt is megfigyelték, hogy a közepes intenzitású edzés hatásosabb volt azoknál a nőknél, akiknek a családjában már volt mentális betegség, míg az ilyen előzményekkel nem rendelkező nőknek az intenzívebb mozgást hozott javulást. A férfiaknál minden esetben az izzasztóbb, keményebb testmozgás vezetett eredményre.   (Forrás: www.oxygenmedical.hu).

Egyéb lehetőségek: a következő alternatív gyógymódok eredményességéről  a szülés utáni depresszió kezelésében nincsenek még széleskörű vizsgálatok, de vannak biztató eredmények, így mindenképpen szerepük lehet egy egyénre szabott kezelési terv összeállításában:

 • homeopátia,
 • aromaterápia,
 • masszázs,
 • akupunktúra,
 • fényterápia.

Az összeállítás a The New Hampshire Breastfeeding Task Force: A szülés utáni depresszió szoptatásbarát megközelítése c. füzete alapján készült. 

fotók: Freedigitalphotos.net

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

szoptatási tanácsadó

Szólj hozzá Te is!

5 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. jó napot. nekem ez a második fiam az elsőnél ilyent még nem éreztem nagyon szorongok és nem tudok aludni hallucinálok és véres törölközőt látok magam előtt. nem tudom hogy ez depresszióra utal? és félek ától ha elmegyek pszichológiára akkor valami nyugtatót ír fel és rászokok és nem fogok nélküle élni csak gyógyszerel.köszönöm a válaszát Izabella

  • Kedves Izabella!

   A leírtak alapján úgy gondolom, hogy mindenképpen szakemberhez kellene fordulnia, mivel a hallucinációk pszichés problémára utalnak, amely házi módszerekkel nemigen kezelhető – inkább szorongásra gondolnék, mint depresszióra, de nem vagyok ebben szakember. Az ilyen problémák esetén terápia és gyógyszeres kezelés is szóba jöhet, általában a kettő együtt, de elsősorban nem nyugtatókat adnak, hanem antidepresszánsokat vagy szorongásoldókat például, melyeknél nem alakul ki függőség. Nyugtatókat rövidebb ideig szoktak felírni, amikor szintén nem alakul ki függőség, mert ahhoz több hónapig is kellene szedni őket. Pontosabbat sajnos csak a diagnózis ismeretében tudnék mondani.
   Mindenesetre nem kell ezekkel az érzésekkel, hallucinációkkal együtt élnie, tudnak Önnek segíteni, és a gyógyszerekkel kapcsolatos kételyeit, kérdéseit is bátran ossza meg a pszichológussal vagy pszichiáterrel, akit felkeres.
   üdvözlettel, Hajnal

 2. Érdekes. Nálam kifejezetten a szoptatás okozta a depressziót. Ugyanis a gyerek sehogyan sem akart szopni, ordított mikor a mellem a védőnők a szájába tömték. Nem változott ez 4 hét alatt sem. Egyre görcsösebb lettem és már rettegtem mikor mellre tettem a gyereket. Bőgtem minden nap, egyre erősebben éreztem azt hogy nem vagyok jó anya. A szoptatások között fejtem, hogy még több tejem legyen. Ez sem változott az idő előrehaladtával, 24 óra alatt 1 decit sikerült kisajtolnom. Aztán azt megpróbáltam cumisüvegből a gyereknek odaadni, mire ő kiköpte minduntalan. Pótlásnál alig várta hogy vedelhesse a tápszert, imádta. Imádja a mai napig is. A szoptatást pedig szépen elfelejtettük. Azóta mindketten kiegyensúlyozottak vagyunk, anya-fia szerelem dúl. Újjászülettem mióta nem szoptatok. És a kisfiam is nyugodt, elégedett. Nálam nem vált a szoptatási mizéria, pedig csak ezt tartottam magától értetődőnek a terhességem alatt, biztos voltam benne hogy elég tejem lesz, a kisfiam pedig imádni fogja. Ehhez képest semmi sem úgy alakult.

  • Kedves W!

   A cikkben nem tértem ki rá, csak egy gondolat erejéig (terjedelmi korlátok miatt), de a szoptatási problémák bizonyítottan fokozzák a depresszió kockázatát, és ilyen esetben fontos lenne a bárki számára könnyen elérhető szaksegítség, támogatás, hogy ezek a problémák megoldódjanak. Sajnos ez hazánkban nem megoldott, és a védőnők nem mindig állnak a helyzet magaslatán.

   Az a lényeg, hogy találtatok egy olyan megoldást, ami mind a kettőtöknek megfelel, és mind a ketten kiegyensúlyozottak vagytok.

   üdv, Hajnal

Comments are closed.