Hidroterápiával a hangulatingadozások és a szülés utáni depresszió ellen

Egyik legcsodásabb, magzati állapotunkra emlékeztető közeg a víz. Ezt a közeget már a várandósság alatt tudatosan használhatjuk a testi, lelki felkészülésben, lazításban, kikapcsolódásban, de nagyon sok pozitív hatása van a szülés során, illetve a regenerációban, a szülés utáni időszakban is.

A várandósság és a szülés, az anyává válás megváltoztatja a nők életét. A fogantatástól kezdve az édesanya teste sok-sok változáson megy keresztül, hormonális hatások sokasága irányítja a mama testének alkalmazkodását a növekvő baba igényeihez, s ezek a hormonok vezetik, irányítják a vajúdás, szülés folyamatát is. Közben a nő életre szóló vállalásra is készül, kihordani, megszülni és felnevelni egy gyermeket, anyává válni.

Ezek a tényezők befolyásolják az anyukák lelki állapotát, közérzetét is. Mindenki más- más háttérrel, családi mintákkal indul, egyénien éljük meg ezt az időszakot. Azonban, ha tudatosan közelítjük meg életünk nagy eseményeit, köztük a várandósságot, szülést is, megfelelő tájékozódással, örömteli tevékenységekkel, tudatos jelenléttel, önmagukkal való törődéssel pozitívan befolyásolhatjuk ezt a folyamatot.

A kismamák számára a leghatékonyabb és legcsodásabb közeg a víz, mely minden várandósság alatti, mozgásszervi tünetet és sok érzelmi blokkot is képes feloldani, emellett támogatja a vajúdás, szülés pozitív megélését is.

Vízi terápiák a várandósság alatt 

Ennek a közegnek az egyik legkülönlegesebb ajándéka a kismamák számára az Aquanatal, mely egy speciális, vízi, szülésfelkészítő mozgásforma kismamák részére. Itt a várandósság alatt megterhelt izmokat, ízületeket mozgatjuk át, speciális módon, az esetleges mozgásszervi tünetek, az élettani lábduzzanat csökken. Ez mozgékonyabbá és felszabadultabbá teszi az anyukákat, javítva közérzetüket, a pihenés, feltöltődés és alvás minőségét. Könnyebbé válik a tudatos és hatékony légzés, feszültség elengedés, a relaxációs készség fejlődik.

hidro1A kismamák számára a tanfolyam gyakran egy stabil, baráti és sorsközösséget is ad, ahol hasonló élethelyzetben lévő nőkkel találkozhatnak, megoszthatják gondolataikat, problémáikat, elmondhatják kétségeiket, kérdéseiket. Gyakran barátságok is szövődnek az Aquanatal tanfolyamok alatt, melyek gyakran később, évek múltán is megmaradnak és a gyerekek növekedésével is tovább kísérik a családokat.

Közben játékosan, elmélyülten megtanulunk odafigyelni önmagunkra és testünkre, a női lét csodájaként tekinteni a várandósságra, szülésre és elfogadással önmagunkra. Megtanuljuk elengedni a fájdalmat, átlélegezni a hullámokat, rábízni magunkat saját ösztönös lényünkre. Eközben észrevétlenül oldódnak az érzelmi bizonytalanságok, önmagunkba, a szülés természetes voltába, méltó megélésébe vetett hitünk erősödik.

Ha ebben az időszakban, akár saját születésünkkel, esetenként, előző szüléseinkkel, várandósságainkkal, családunkkal, szerepeinkkel kapcsolatban bármilyen traumatikus emlékünk, élményünk van, ennek feloldásában és feldolgozásában is segítenek a vízi terápiák.

A watsu és a Dolphinbirth

A mélyebb oldásokban az egyéni, watsu kezelések a leghatékonyabbak. A vízi shiatsu masszázs lazító fogásai sokat segítenek az érzelmi hullámok elsimításában, a mozgásszervi tünetek, hátfájás enyhítésében, a csípőkörüli izomzat lazításában, a várandósság által megterhelt ízületek átmozgatásában, közben oldva az érzelmi blokkokat, megnyugtatva, kiegyensúlyozva az anyukát, és ezáltal pozitív hatást gyakorolva a kisbabára is.

hidro2Ilyenkor testünk legnagyobb érzékszervén, a bőrünkön keresztül azt tapasztaljuk, hogy egész testünket körülöleli a víz, a bőrben lévő mechanoreceptorok érzékelik a víz finom áramlását testünkön. Minden minket érő, diszharmonikus érzelmi hatás lenyomatot képez a testünkben, feszültséget alakíthat ki a fasciákban, izmokban.

Az elmúlt években újabb, hidroterápiás órákat, tanfolyamokat dolgoztam ki, ennek egyik gyümölcse, a „Dolphinbirth” program, kifejezetten várandós párok részére.

Ezen speciális, komplex, vízi szülésfelkészítő, órák keretében, az apákat is bevonjuk a szülésfelkészítésbe. Az órák során átadott, konkrét, gyakorlati fogások, ismeretanyag mellett, még erősebbé tesszük a szülőpár közti kapcsolatot, támogatást. Erősítjük az elmélyült és teljes figyelem és jelenlét képességét és megélését, melyet a pár továbbvisz a szülés minőségében, illetve a gyermek gondozásában, nevelésében, a család tudatos, támogató és szeretetteli együttléteiben is.

Ezzel már a várandósság alatt sokat teszünk a kismamák testi, lelki állapotának és stabilitásának megerősítéséért, kiegyensúlyozásáért, támogatásáért, ezáltal megelőzhetjük, csökkenthetjük a szülés után jelentkező lelki problémák kialakulásának esélyét is.

Hangulatingadozások a szülés után

A gyermekágyi időszak hangulatingadozásai természetesek, a legtöbb édesanyán áthullámzanak, kisebb-nagyobb mértékben. Azonban normális esetben ezek néhány napon, egy-két héten belül lezajlanak és a kis család megtalálja az új, harmonikus működési ritmusát.

Kismamaként mi is tudatosak lehetünk ebben a folyamatban. Ha már a várandósság alatt figyelünk magunkra, relaxálunk, tudjuk, mi esik jól, mi tölt föl minket, illetve gyakran kommunikálunk kisbabánkkal, párunkkal, mi is könnyebben és örömtelibben tudjuk megélni ezt az időszakot. Az Aquanatalon, watsun résztvevő anyukák sokkal könnyebben találnak vissza erre az útra, a babák viselkedéséből is visszatükröződnek a várandósság alatt átélt, pozitív, vizes élmények, a babák gyakran már a víz csobogására is megnyugszanak.

A szülés utáni, érzékeny hónapokban, ezek a terápiák hatékonyan tudják átalakítani érzéseinket, nem beszélve a testi megterhelés, az esetlegesen a szoptatástól, átmeneti inaktivitástól fájó hátunk, derekunk karbantartásáról.

Így minden anyukának, főképp a több gyermekes mamáknak ajánlott a hidroterápia (watsu, vízi lazító foglalkozások) a gyermekágyi időszak leteltével. Vannak olyan hidroterápiás kezelések, melybe az apukákat is bevonjuk, ezáltal mélyítve a párkapcsolatot, bizalmat, törődést, kényeztetést nyújtva az anyukáknak.

Sokan nehezen engedik meg a relaxációt és kikapcsolódást maguknak, pedig nagy szükségük lenne rá. Alapvetően át kell formálnunk gondolkodásunkat ezzel kapcsolatban. Ha önmagunkkal törődünk, azzal gyermekeinkkel is törődünk. Hisz telve leszünk energiával, önbizalommal, ezzel megtiszteljük magunkat és gyermekünket, családunkat is. Természetesen fontos, hogy a párunk, családunk is támogasson ebben, hogy megbecsülve érezzük magunkat, velünk is törődjenek, de épp olyan fontos, hogy törődjünk magunkkal.

Radnics Adrienn gyógytornász, Aquanatal, Babaúszás Oktató

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Gyógytornász, Aquanatal oktató, babaúszás oktató, hidroterapeuta. A PTE Gyógytornász szakán végeztem 2003-ban. Elvégeztem a Birtlight® kismama jóga oktatói tanfolyamot. a Watsu, vízi terápiás módszerrel is, amellyel 2007-óta foglalkozom és babaúszás oktatóvá is váltam. Ezek a módszerek hatékonyabbá teszik a szülésre való felkészülést, ezért szívből ajánlom nektek! Amint láthatjátok "vízi ember vagyok", várom kérdéseiteket a következő témakörökben: szülésre felkészülés, Aquanatal, kismama jóga, szülőpozíciós jóga, babaúszás.
Előző cikkIlyen az egészséges baba- és gyerekcipő
Következő cikkErre ügyelj, ha nyáron is gyógyszert kell szedned!

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..