A terhesség alatti depresszió felismerése és kezelése

A közhiedelem szerint a várandósság a nők életének egyik legszebb, legboldogabb időszaka, mégis van, aki ennek pont az ellenkezőjét éli át. Minden 10. kismamát érinti a terhesség alatti depresszió, melynek hátterében számos tényező állhat. A betegség megfelelő kezelése fontos, mivel az a magzatot is hátrányosan érintheti.

A terhességi depresszió hátterében különböző tényezők állnak, melyek hatással vannak a kismama érzelmi állapotára. Rossz kedélyállapotot okozhatnak a kellemetlen testi reakciók, mint az émelygés, hányás, fáradékonyság. A magzat tápanyagszükségletével kapcsolatba hozható vitaminhiány (omega-3, folsav, B12, vas, cink, szelén, koleszterin, D vitamin) szintén hangulatváltozásokat, fáradékonyságot, gyengeséget eredményez. Ezek önmagukban még nem vezetnek depresszióhoz, azonban ha olyan környezeti tényezők járulnak hozzájuk, mint a munkahelyi vagy párkapcsolati problémák, anyagi gondok, nem várt terhesség, családi támogatás hiánya, elszigeteltség, állandó stressz, akkor növekszik a depresszió kialakulásának esélye.

terhességi depresszióA várandósság során az életmód is gyökeresen megváltozik. Van, aki törésként éli meg, hogy egy-két hónap elteltével nem tudja viselni korábbi ruháit, vagy haszontalannak érzi magát, amiért nem tudja ellátni korábbi feladatait. A megváltozott életkörülmények szintén felszínre hozhatják a félelmeket és aggodalmakat.

A hazai kutatások azt bizonyítják, hogy elsősorban a szociális helyzet a meghatározó a terhességi depresszió során. Ezen belül is két faktor – a kismamákat érő stressz szituációk mennyisége és a szüléstől való félelem – növeli leginkább a depresszió és a szorongás mértékét. Bodnár Csilla pszichológus szintén a szülés miatti és a baba és az anyuka egészsége miatti félelmet emeli ki, ami szorongáshoz vezethet, ám arra is figyelmeztet, hogy ez nem depresszió. Depressziót inkább a környezeti hatások okozhatnak, mint egy családtag elvesztése, szakítás vagy válás terhesség alatt, és a rossz, bántalmazó, agresszív környezet.

A terhesség alatti depresszió tünetei

Mivel a terhességi depresszió nem külön betegségkategória, ugyanazok a tünetek jellemzik, amelyek általában a depressziót. Az Amerikai Pszichiártiai Társaság kritériumai szerint akkor állapítható meg súlyos depresszió, ha a betegnél a megelőző két hétben a kilenc, diagnosztikus jelentőségű tünet közül legalább öt fennállt. Az öt tünet között szerepelnie kell a következő két tünet egyikének:

 • nyomott hangulat vagy rosszkedv – csaknem mindennap, szinte reggeltől estig;
 • az érdeklődés vagy az örömkészség elvesztése a legtöbb tevékenységgel kapcsolatban – csaknem mindennap, szinte reggeltől estig.

A további hét lehetséges tünet, amelyeknek szinte mindennap elő kell fordulniuk:

 • étvágycsökkenés vagy -növekedés (vagy egy hónapon belül legalább 5%-os testsúlynövekedés vagy -csökkenés diéta nélkül);
 • túl sok alvás vagy álmatlanság;
 • objektív pszichomotoros nyugtalanság vagy gátoltság;
 • erőtlenség, fáradtság;
 • csökkent gondolkodási, döntési vagy koncentrációs képesség;
 • értéktelenség érzése, önvád vagy bűntudat;
 • öngyilkossági kísérlet, terv vagy gondolatok, illetve gyakori, halállal kapcsolatos gondolatok.

(Forrás: Orvostovábbképző Szemle)

terhesség depresszióDr. Somogyi Erzsébet- pszichiáter arra figyelmeztet, hogy a terhességgel járó hormonális változások sok nőnél okoznak hangulati labilitást, túlérzékenységet, és  érthető módon a szorongás is megjelenhet. Természetes, ha a kismama időnként aggódik, hogy egészséges lesz-e a baba, és ő jó anyuka lesz-e. Ezért fontos, hogy a tünetek alapján igyekezzünk eligazodni, mennyire mozog a normál határokon belül vagymennyire kóros az állapot.

– A depressziónak fokozatai vannak. A tünetei terjedhetnek az enyhe nyomott hangulattól egészen a súlyosabb öngyilkossági késztetésekkel járó komor hangulatig – magyarázza Bodnár Csilla. – Ezek a szociális élettől való elfordulás, a kedvetlenség, a céltalanság, az élet értelmének elveszítése, súlyos alacsony önértékelés, a negatív jövőkép, az inaktivitás, az állandó fáradtság és az ürességérzés.

Káros hatások a magzatra

Dr. Somogyi Erzsébet kiemeli, hogy az anyai depresszió árt a babának, mind a terhesség alatt, mind csecsemőkorban. A terhesség alatti depresszió direkt biológiai módon is befolyásolja a magzat fejlődését, míg a születés után ez már nincs jelen, de az anya rossz érzelmi állapota negatív hatású a baba korai fejlődésére.

– A terhességi depresszió során tekinthetjük úgy, mintha az anyuka a krónikus stressz fizikai állapotában lenne, annak minden testi következményével. Ez egy bonyolult képlet, de ha a depressziósoknál gyakran jelentkező alvászavarra, vagy étvágytalanságra gondolunk, máris jobban érzékelhetjük, milyen komplex problémáról van szó. Más oldalról a depressziós anya érzelmileg nem képes ráhangolódni a kisbabájára, nem tud „haladni” abban az érzelmi folyamatban, ami a szülésre, anyaságra készíti fel. Ezért nagyon fontos a terhesség alatti depresszió kezelése, a várandós anyuka és a baba segítése – mondja Dr. Somogyi Erzsébet.

A terhesség alatti depresszió kezelése

– A legfontosabb, hogy ne hallgassuk el! – mondja Bodnár Csilla. – Sok kismama vagy újonnan szült anyuka takargatja a problémáját, mert úgy érzi, hogy a társadalom azt várja tőle, hogy boldog legyen. Nagyon felszabadító érzés tud lenni, ha valaki elfogadja, hogy ez neki túl nagy felelősség, és nyomasztja, hogy mi vár rá. Fél attól, hogy meg tud-e felelni az anyai feladatoknak, attól, hogyan hat majd a kisbaba jelenléte a párkapcsolatára – főként, ha nem tervezett terhességről van szó – vagy attól, hogy nem egészséges gyermeke születik, és el tudja-e fogadni akkor is.

várandósság depresszió– Súlyos depresszió esetén, amikor agresszív késztetések jelenhetnek meg mind a babával szemben, mind az anyánál önmagával szemben, soha ne hagyjuk magára a kismamát. A magány csak fokozhatja a depresszív állapotot és a bizonytalanságot. Ezekben az esetekben pszichiáter bevonása is szükséges. Fontos, hogy semmiképpen ne keltsünk bűntudatot az anyában, mert sokat árthat – tanácsolja Bodnár Csilla. – Sokszor mondanak ilyeneket: „Másnak is született már gyereke, mégsem borult ki tőle!” Ez azonban nem segít. A legjobb hozzáállás: „Míg az anya tartja a gyermekét, a környezet tartja az anyát.”

– Terápiás szempontból elsődleges a pszichoterápia, ami sok támogatást nyújthat, és segíthet feltárni a depresszió mögött húzódó érzelmi okokat. A terápiás munkának fontos része lehet a környezet segítése is, hogy megfelelő módon tudjanak viszonyulni a gondokkal küzdő kismamához – mondja Dr. Somogyi Erzsébet. – A gyógyszeres kezelés nem rizikó nélküli. Kontrollált vizsgálatok nincsenek, mivel etikai okokból az egyébként szokásos szigorú protokollal futó vizsgálatokat várandós anyákkal nem folytathatják le. Azt gondolom, minden kollégám tisztában van ezekkel a veszélyekkel, és ezek tudatában dönt. Az orvoslásban rengetegszer kell mérlegelni a kár és a haszon arányát, és ez itt is így van. Egy öngyilkossági gondolatokkal küzdő, mély depresszióban lévő kismamát bizony nem szabad gyógyszer nélkül hagyni, hiszen ő és a baba is életveszélyes fenyegetettségben lehetnek, és a fent említett biológiai és érzelmi tényezők komoly ártalmat jelentenek a magzat számára.

Ha nincs szó depresszióról, akkor is fontos kezelni minden jelentkező rossz érzést, félelmet. A lelki egészség felborulását okozhatják táplálkozási hiányok, ezért érdemes vitaminokban gazdag étrendet összeállítani, és fokozni kell a C-vitamin és a B-komplex-bevitelt is. Ezekről konzultáljunk orvosunkkal, illetve kikérhetjük a tanácsát, milyen homeopátiás szerek, gyógynövények enyhíthetik tüneteinket anélkül, hogy ártanának a babának.

A szülés és a baba érkezése miatti félelmeket segíthetnek leküzdeni olyan tanfolyamok, ahol megtanítanak rá, hogyan vegyük fel a kapcsolatot a magzattal. Szintén jó hatással lehet a közérzetre a mozgás, és a különböző relaxációs technikák. Ilyen szempontokból ajánlott pl. a kismama jóga.

A negatív gondolatokat, érzéseket, a szorongást tovább erősíti a magány. Fontos, hogy ne zárjuk el magunkat a külvilágtól, hanem keressük és fogadjuk el azok társaságát, akik tudják, milyen problémákkal küzdünk, és szeretettel figyelnek ránk.

Wéber Anikó, fotók: Freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

22 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Szilágyi Jánosné!
  Megértelek, nem vagy könnyű helyzetben, de talán segít, ha tudod, hogy ez nem egyedi eset és tudsz rajta javítani! Ahogy az előttem szóló írta, keress fel egy orvost, csináltass vérképet. A vitaminok sokat segíthetnek! Nálam is (még a terhesség előtt) hasonló helyzet állt fent, nagyon magam alatt voltam hosszú-hosszú ideig. Aztán (mivel nincsenek véletlenek :)) rátaláltam a Tibeti jógára. Ez 5 rítusból áll, nagyon-nagyon könnyű elvégezni, itt a link, nézz bele, hallgasd meg, ha van időd:
  https://www.youtube.com/watch?v=KgjZiasrSnw
  Nekem életemben nem segített még semmi ennyit, mint ez a gyakorlatsor! Hálás vagyok Istennek, amiért rátaláltam. Megerősíti az immunrendszert és JELENTŐSEN javította a kedélyállapotomat, ami magával hozta a borongós hangulat múlását és így könnyebbé vált a problémákat is “kívülről látni”. Egyszerűen hihetetlen volt a változás, ha nem magamon tapasztalom, nem hiszem el.
  Emellett vannak különböző relaxációs gyakorlatok, hangfelvételek, amik pihentetőek, kikapcsolnak, esetleg más aspektusban mutatják a dolgokat, mit ahogy most látod, érzed. (https://www.youtube.com/watch?v=nnsOl7-mLnQ)
  Nekem ezek együttesen sokat segítettek, évekig tartó gyógyszeres korszakot tudhatok magam mögött. 🙂
  Vigyázz magadra! Remélem már javult a helyzeted

 2. Szilagyi JAnosne:NEm vagy konnyu helyzetben az biztos de hidd el, hogy barhogyan i s erzel most az a jovoben valtozha es biztosan valtozni is fog! CSak hinned kell benne es segitseget kerni mindehez. Ha ugy erzed nem megy gyogyszer nelkul beszelj ujra az orvosoddal. Probalj beszelgetni a paroddal is mond el neki a felelmeidet es hogy mennyire szukseged van ra. Beszelj a lanyaiddal is biztosan segitenenek ok is. A lenyeg hogy ne lasd a jovot remenytelennek mert nem az:-) Kerj az orvosodtol egy teljes kivizsgalast is verkep meg a pajzsmirigyedre es szedjel vitaminikat is. En nem vagyok orvos de van egy par vitamin ami segit az idegrenszer helyes mukodesehez plana most hogy egy kicsi baba novekszik benned duplan szukseged van ezekre. PArat emlitenek kerdezd meg az orvosod hogy szedheted-e: C vitamin, B vitamin komlex (ezek vizben oldodok, naponta kipisiled a felesleget). MAgnezium. Szinten nezesd meg a vasat a veredben mert az is tud total depresszios tuneteket okozni…nekem az volt…Ajanlom meg a granulalt lecitint(segiti a neurotranszmitterek kozti kommunikaciot vagyis az igegsejteknek nagyon jo termeszetes anyag) es meg a halolajat vagyos az omega 3 zsirsavat. Es persze egy egeszseges etrendett mindehez. Ezek hozzasegitenek hogy visszalljon az egyensuly az idegrendszeredben:-) Es persze tanulj meg relaxalni is imadkozni sem art:-) Isten mindig velunk van es megsegit csak kerni kell. De termeszetesen beszeld meg az orvosoddal mindezt:-) Drukolok Neked/Nektek:-) Isten Aldjon!

 3. Sziasztok. Nekem van két 20 éves lányom.elváltam 4 éve.a mostani páromtol vagyok. terhes a 18. Hétbe.sajnos szedek pszyháriai gyógyszert bár csökkentik a baba érdekébe. Minnél kevesebb annál jobban hiányzik a gyógyszer.nem várt terhesség.43 évesen már nem nagyon kellett volna.sokkan elenem vannak a munkahelyi gondok anyagi gondok.mostani párom se ugy áll hozzá ahogy kellene.legszívesebben meghalnék.de ártanák a babának.bár igy is félek a gyógyszerek miatt.mit csináljak.boldogtalan vagyok nagyon.

Comments are closed.