Baby blues – szomorúság szülés után

A várandósság és a szülés olyan, mint egy beavatási szertartás: megszokott módon működő életünk, párkapcsolatunk, munkánk, kapcsolataink, családi viszonyaink, testünk átalakul, szétesik, újrarendeződésre vár. Ebben az élethelyzetben egyáltalán nem csoda, ha hangulati változásokkal, szomorúsággal, elmúló élethelyzeteinek elgyászolásával küszködünk.

A szomorúság és lehangoltság hátterében  fizikai, hormonális, szociális és pszichológiai tényezőket is találunk.

Fizikai hatások

A várandósság alatt és a szoptatás során az anya szervezete súlyosan leépülhet, hiánybetegségek léphetnek fel a testében. A vitaminok, ásványianyagok, az idegrendszert támogató zsírsavak hiánya okozhat súlyos hangulati zavatokat és depressziós tüneteket.

Hormonális hatások

Kutatások bizonyítják, hogy a várandósság alatt a szervezet tízszer több női hormont termel, mint a várandósság előtt és után. Ez a megemelkedett hormonszint a szülést követő 3 napban visszaesik a kiindulási értékre. Ez a változás nagyon komoly fizikai és lelki megterhelést jelent az anya számára.

A szoptatás beindulásakor a hormonális hatások újabb változásokat idéznek elő. Megváltozik a tejtermelést szabályozó hormon (prolaktin ) és a pajzsmirigy hormon szintje, a szakemberek ezt a tényt is összekapcsolják a depresszió kialakulásával.

Lelki hatások

A szomorúság és lehangoltság már a várandósság alatt kialakulhat. Ennek egyik oka, hogy a testi változások, a sejtek átalakulása felszínre hozza azokat a saját élményeket, amelyeket az anya saját magzati állapotaiban élt át. Saját születésélménye is aktiválódik és a sejtek emlékeznek akkor is, amikor a szülése történik.

A szülés után szintén megjelennek azok az emlékek a mélyből, amelyeket az anya a saját születése után élt át. Ilyenkor az anyák olyan félelmeket, szomorúságot élhetnek át, amelynek nem tudják az okát, hiszen nem a jelen helyzetből adódnak.

Szociális hatások

A várandósság és a szülés, a baba világrajötte hatalmas változást hoz létre a szülők párkapcsolatában, anyagi és szociális státusában és a nagyobb családon belül is! Mindezek mellett teljes egészében megváltozik a szülők élete, innentől kezdve alkalmazkodniuk kell a kis jövevényhez, és átmenetileg háttérbe szorítani saját vágyaikat.

Az apákat is érinti

Az újdonsült apák nagy részében találunk hangulati zavarokra utaló jeleket a  várandósság során és a szülés utáni időszakban. Kutatások kimutatták, hogy számos férfinál tapasztalható a női hormonok szintjének emelkedése partnerük várandóssága és a szülés utáni időszak alatt – talán a természet így akarja kihozni az emberi faj hím példányaiból az ivadék táplálásának ösztönét.

Ugyancsak a férfiak saját magzati állapotokban való tapasztalatai és születésélménye is felszinre kerül a szülés körüli időszakban. A feleségük ebben az időszakban  ismeretlen oldalról mutatkozik meg, és az életmódjukban is hatalmas a változás.

Egy leendő apát nyomaszthatja, hogy eggyel több embert kell etetnie, öltöztetnie, taníttatnia, eggyel több ember jövőjét kell megterveznie. A stressz fokozódhat, ha egy kétkeresős családban az egyik kereset hirtelen kiesik, még, ha átmenetileg is.

A párkapcsolat is megváltozik. Eddig a férfi állt a nő figyelmének  középpontjában, ám most hirtelen a partvonalra került, és onnan figyeli, hogy az anya energiája, ideje és szeretete a kis jövevényre irányul. Így a férfiak elveszítik azt a központi figyelmet amelyet a párjuktól addig megkaptak, és ez szintén ismeretlen és kellemetlen élményt jelenthet a számukra.

Ráadásul a pelenkacserék, szoptatás, etetések és álmatlan éjszakák közepette gyakran a szexuális élet háttérbe szorul, ami már önmagában is lehangoló lehet a férfiak számára. Attól is félhetnek, hogy az intimitás soha nem áll vissza a szülés előtti állapotba.

Mit tehetünk?

Még a szülés előtt készítsük fel magunkat lelkileg is a várható változásokra és a szülés élményére. Ebben nagy segítséget jelenthetnek a várandósság alatti magzati kapcsolat tréning, születéstréning, kismamajóga, szülésfelkészítő csoportos foglalkozások.

Ezekbe vonjuk be a férfiakat is, hogy ők is felkészüljenek a várható lelki változásokra, élményekre. Ugyancsak fontos, hogy egy lelkileg a szülésre és a szülés utáni időszakra felkészült apa sokkal biztonságosabban és segítően vesz részt a szülésen és utána következő időszakokban.

Az újszülött gondozásával kapcsolatos aggodalom teljesen természetes érzés, és sok nő tapasztal fájdalmakat a szülés után. A feszültség és a szorongás csillapítására légzőgyakorlatokat és más relaxációs és vizualizációs technikákat alkalmazhatunk, jó eredményeket hozhat a meditáció is.

Babás jóga és egyéb csoportok, kismama klubbok nagyban hozzájárulnak a szociális igényeink pótlásához. Mindez rendkívül fontos ahhoz, hogy ne érezzük magunkat egyedül problémáinkkal.

Dobos Andrea Beáta, www.szuletesterapia.hu, www.magzatikapcsolat.hu | Kérdezd szakértőnket>>

Fotók: Freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Tóth Andrea Beáta vagyok, pszichopedagógus és iskolafejlesztő, meditációs és relaxációs tanár, szimbólum és transzlégzés terapeuta. A meditáció, mint életmód és a transzgyakorlatok segítségével célommá vált a szülésre felkészítés, a várandósság és szülés minőségének javítása és a női létezés minél teljesebb átélésének kibontakoztatása.
Előző cikkNem hajlandó beoltatni gyermekét egy ópusztaszeri család
Következő cikkHogyan lehetünk ember- és környezetbarátok?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..