Nem hajlandó beoltatni gyermekét egy ópusztaszeri család

szuri.jpg

Másodfokon is beperli az államot az az ópusztaszeri család, amely nem hajlandó beoltatni 16 hónapos kislányát.Mint a Duna TV hétfő esti Híradójában elhangzott, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) többször is kötelezte a családot a gyermek beoltatására, de ők mindig fellebbeztek ez ellen. A szülők azt mondják: az egészséges életmód hívei, félnek a mellékhatásoktól, ezért nem adatják be a kötelező oltásokat.

A család beperelte a magyar államot is, a bíróság ezt első fokon elutasította. Ezért az apa hétfőn beadta a fellebbezését másodfokon.

 A Híradó szerint a szülők precedenst akarnak. Azt szeretnék, ha a gyereket nem érné hátrányos megkülönböztetés azért, mert nem kapja meg a kötelező vakcinákat. A gyermek édesapja, Magyar Emil Roland a Híradóban azt mondta:

– A népegészségügyi szakhatóság véleményünk szerint inkompetens módon avatkozik bele az oktatásügybe is, azáltal, hogy a nyomására az intézmények megvonják a közösségbe járás jogát az olyanoktól, akik nincsenek oltva”.

 Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos, az eset kapcsán úgy nyilatkozott:

– Ha sok ilyen család lenne, elérnénk egy olyan szintet, hogy a sok-sok gyerek, akit nem oltottak be, azok egy egész járványt indukálnának. Mint például Ausztriában, ahol kanyarójárványok vannak – tette hozzá.

A Híradóban megjegyezték: Magyarországon kiskorú veszélyeztetésének számít az, ha a szülő nem adatja be a kötelező vakcinákat a gyerekének. A törvény szerint az oltást elutasító szülőket akár letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik – hangzott el az adásban.

MTI

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..