Hogyan lehetünk ember- és környezetbarátok?

kerámia mosdótál és kancsó

Az épületgépészetben egyre bonyolultabb megoldások születnek. Vannak már fürdőszobák, ahol a masszázskád mellett van zuhanyfülke, bidé, fali WC, infraszauna és masszázságy is. Egy ilyen fürdő ára csempézéssel, márványozással több millió forintba is kerülhet. Pedig a tisztálkodáshoz kevesebb is elég, és még környezetünkre is tekintettel lehetünk, ha visszafogottabban tervezünk.

Aki kölcsönből épít egy több millió forintos fürdőszobát, annak havonta sok tízezer forintot kell törlesztenie, és még ideje sincs használni, mert állandóan dolgozik. Ismerek olyan környezetvédő családot, akiknél a fürdőszobában csupán mosdótál és kancsó van, még kád vagy zuhany sincs.  Ők a példa arra, hogy ezekkel is lehet tisztálkodni és boldogan élni. Hiszen honfoglaló elődeink is mosakodtak, volt patak, vízesés, de fürdősátor is. Egy tökhéjjal, vagy csanakkal merítettek vizet, és magukra vagy a pulyákra öntötték.

A környezetvédők egyik legnagyobb ellensége a vízöblítéses WC, ugyanis rengeteg ivóvizet pazarolunk el minden lehúzásnál. Vízhiányos vidékeken ez nem így van, a zuhanyozáskor használt vizeket gyűjtik össze, és azzal öblítik a WC-t. Ez jóval takarékosabb megoldás. Ahol több férfi van, ott a pisszoir-ral is rengeteg vizet meg lehet takarítani. Németországban már a nők számára használható változatot is kifejlesztettek. Ennek a takarékosságon túl egészségügyi előnyei is vannak, ugyanis úgy lehet használni, hogy nem kell ráülni.

Van egy különc környezetvédő, aki a fán rendezte be a lakását. Ő azt tapasztalta, hogy a vendégek nagyon takarékosan bánnak a vízzel, mert nekik kell a hátukon felcipelni a fára, ahol a fürdőszoba van. Víztakarékos megoldás a tőzegszórásos tábori WC  is, amely például az osztrák hadseregben is rendszeresítve van, jól használható.

A mosdótál és a kancsó nagyon jó eszközök a takarékoskodáshoz. A japánok is lavórban mosakodnak, és mikor már tiszták, akkor mennek a kádba fürödni, üldögélni. Mi is tudnánk jobban takarékoskodni a vízzel. Lehet például lavórban kezet mosni, nem kell folyó vizet használni a mosdókagylóba, zuhanyozás helyett egy nagy mosdótálban üldögélni, és fürdővizet később a WC öblítésére használni.

Mosogatni is lehet két mosogató dézsával, ami szintén takarékos és bevált évezredeken keresztül. A folyók torkolatánál megfigyelték, hogy minden évben egyre kopárabb,  “sivatagosabb” a tengerfenék. Ezek a biológusok szerint a tengeri élet alap pillérei, és ezeket  pusztítja az a sok mosogatószer, amit használunk. A tányér kitörlésével, ami egy darabka kenyérrel könnyű és takarékos, nagyon sok  mosogatószert megtakaríthatunk.

Az ősember egy parázsló fahasáb mellett is tudott jól melegedni. És lassan visszatérünk oda, ahonnan ő elindult. A legmodernebb kazánok égője ugyanis egy fahasábhoz hasonló anyag, amelyben a gáz olyan takarékosan ég, mintha parázslana egy fa. Régen vastag vályogfalú házakat építettek, amelyeket nagyon kevés tüzelő felhasználásával ki lehetett fűteni. Nyáron pedig – mivel vastag és nehéz volt a fal -, hűvösek voltak ezek a házak, nem volt szükség légkondicionáló berendezésre. Ma ugyan egyre jobban hőszigeteljük a házakat, de a hőszigeteléshez rengeteg drága műanyagot használunk. Ezek előállítása és megsemmisítése is környezetszennyezés.

Boros András épületgépész  mérnök | Kérdezd szakértőnket >>

Karácsonyi ajándék, amely nem a felesleges tárgyak polcára kerül? Ilyen a CO jelző készülék. Ebből sokféle van forgalomban, de az a jó, amelyik nem csak jelez, hanem ki is kapcsolja a kazánt, hogy a forrás megszűnjön. Karácsonyra ilyet is lehet ajándékozni, ha például biztonságban szeretnénk tudni idős szeretteinket. Nálunk beszereléssel együtt kapható CO jelző és kazán kikapcsoló készülék 29 500Ft ért.

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBaby blues – szomorúság szülés után
Következő cikkKerékpározással a károsanyagkibocsátás csökkentéséért