Aquanatal – torna, tánc, jóga, lebegés

Aquanatal

Az Aquanatal egy különleges szülésfelkészítő, vízi mozgásforma kismamáknak, melyet egy kubai származású bába, Marina Alzugaray fejlesztett ki. Jól kidolgozott rendszerben kapcsolja össze a jóga, torna, az orientális táncok és a meditáció elemeit, a program egyes részei pedig a delfinek játékos viselkedésére épülnek.

Marina évtizedek óta úszik együtt delfinekkel. Saját bevallása szerint a módszert is a delfinektől tanulta.Könnyedség, öröm, játékosság jellemzi a foglalkozásokat és, hol is lehetne ezt jobban megélni, mint a vízben.

A vízben való mozgás a legmegfelelőbb mozgásforma egy kismamának

A derék-, hátfájás, a várandósság mozgásszervi tünetei enyhülnek, az izmok ellazulnak, és csökkennek az ödémás panaszok is.

A vizes közegnek azonban nemcsak fizikai, hanem pszichés hatásai is vannak. A víz szimbolikája alapvetően kapcsolódik a nőiség, az anyaság alaptermészetéhez. Befogadó, termékeny, körülölel, mint az anyaméh, vagy édesanyánk ölelő karja. Elringat, feloldja a testi-lelki feszültségeket, segíti a teljes ellazulást, elengedést.

Az anyává válás nagy fordulópont egy nő életében. Az Aquanatal segít elfogadni és megismerni a bennünk lezajló testi, lelki változásokat is. Modern világunk eltávolodott attól, hogy a szülést természetes folyamatként kezelje, ezt igyekszik helyreállítani az Aquanatal. Elemi, tapasztalati szinten hoz közelebb minket a bennünk lakó bölcs anyához, aki ismeri a természet törvényeit, testében lezajló folyamatokat, változásokat, s ezekkel összhangban, tudatosan van jelen a várandósság idején éppúgy, mint a vajúdás, szülés során.

Ezt a tudatos jelenlétet gyakoroljuk az Aquanatal foglalkozásokon, megerősítve az anyák önbizalmát önmagukban és születendő gyermekükben. Ezért a program számos vajúdást modellező gyakorlatot tartalmaz, illetve szerves részét képezi a gátizom torna is, mely hozzájárul a természetes gátvédelemhez.

A jógából jól ismert légzéstechnikák segítségével, melyeket vízben végzett koncentrációt fejlesztő és testtudatosító gyakorlatok egészítenek ki, képesek leszünk valóban megtapasztalni saját testünket, légzésünket és pusztán levegővételeink sorozatára koncentrálva elengedhetjük a bennünk lévő feszültséget. A hastáncból átvett mozdulatok lágyan elringatják kisbabánkat, aki közben minden rezdülésünkre élénken reagál.

Az Aquanatal fontos alappillére a helyes és tudatos légzés elsajátítása. Megtanulunk aquanatalhatékonyan lélegezni, és lazítani, tudatosan erősíteni és elengedni a gát területét, melyre a szülésnél nagy szükségünk lesz. Ebben a folyamatban segítenek az úgynevezett “delfin- és bálnahangok”, melyek a vajúdási és kitolási szak hangjaihoz hasonlítanak, és a hatékony légzéstechnikán kívül saját testünkre és a babánkra is jó hatással vannak. Rendszeres gyakorlással az Aquanatal légzései, gyakorlatai automatikussá válnak, s a vajúdás, szülés során is megnyugvást hoznak a mamának, babának egyaránt.

A babák ugyanis már az anyaméhben tanulnak. A magzat tapint, hall, érzékel a mama testén és érzésein, a külvilág ingerein keresztül. Ha az édesanya ellazultan lebeg a vízben és csak rá figyel, a baba megérzi és viszonozza törődést. Mi sem bizonyítja jobban babáink tanulási képességét, mint az a tény, hogy az Aquanatal-os babák a születés után is felismerik az órán tanult hangokat, ettől megnyugszanak, elalszanak. Emellett a foglalkozásokon jó közösségek alakulnak ki, ahol a kismamák támogatást és segítséget kapnak az anyaság ügyes-bajos dolgaiban, megoszthatják egymással érzéseiket, élményeiket.

Mikortól kezdhető el az Aquanatal?

A vízben való mozgást a 12. héttől egészen a várandósság végéig ajánljuk, amíg a méhszáj zárva van. Sokan a szülés előtti hetekben is járnak még Aquanatalra. Ekkor különösen lazítóak és felszabadítóak a vízben végzett gyakorlatok.

A foglalkozások kellemes hőfokú (30°C), kiváló, ellenőrzött vízminőségű uszodában zajlanak, így nem kell fertőzésveszélytől tartani.

Ha szeretnéd elkezdeni az Aquanatalt, először szülész-nőgyógyász orvosoddal konzultálj!

Az Aquanatal nemcsak egy vízi torna, hanem aktív pihenés, örömteli kikapcsolódás, értékes együttlét a babával, és hatékony felkészülés gyermekünk fogadására testi, lelki és szellemi értelemben egyaránt.

Kapcsolódó linkek: www.mamavilag.hu, Aquanatal helyszínek országszerte

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Gyógytornász, Aquanatal oktató, babaúszás oktató, hidroterapeuta. A PTE Gyógytornász szakán végeztem 2003-ban. Elvégeztem a Birtlight® kismama jóga oktatói tanfolyamot. a Watsu, vízi terápiás módszerrel is, amellyel 2007-óta foglalkozom és babaúszás oktatóvá is váltam. Ezek a módszerek hatékonyabbá teszik a szülésre való felkészülést, ezért szívből ajánlom nektek! Amint láthatjátok "vízi ember vagyok", várom kérdéseiteket a következő témakörökben: szülésre felkészülés, Aquanatal, kismama jóga, szülőpozíciós jóga, babaúszás.
Előző cikkOtthon vagy a lakásodban?
Következő cikkAz igazi papás-mamás

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..