4 nem mindennapi hangszer a stressz elűzésére

pánsíp, esőbot, kalimba, hang

A zene nem csupán élénkíti a lelket, felvidít, és örömet nyújt, hanem a stressz csökkentésében is segíthet. A zenét évezredek óta használják számos kultúrában a test és a szellem gyógyítására.

Jóllehet a zeneterápia nem azonos a hangterápiával, mert míg előbbi a zene ritmusával és melódiájával segít, addig utóbbi esetben a hangrezgés az, ami fizikálisan is hat a testünkre. A különféle hangszerek megszólaltatásával keltett rezgést a testünk sejtjei is átveszik, ezáltal feloldódnak a feszültségek, és elérhetjük, hogy az agyunk ellazult, ún. alfa-állapotba kerüljön. Íme, négy különleges hangszer, melyek ebben segíthetnek:

pánsíp1. Pánsíp

Az egyik legegyszerűbb felépítésű fúvós hangszer, melyet több mint hatezer éve használnak Dél-Amerikában – Peruban, Ecuadorban és Bolíviában. Ám a világ számos helyén különféle változatokban született meg az évezredek során. Leggyakrabban fából, csontból vagy bambuszból készül. Hangja lágy, békés, ellazító hatású.

2. Hang

Egy igazán különleges, „fiatal”, svájci eredetű hangszer, melyet 2000-ben Felix Rohner és Sabina Schärer alkotott meg. Neve a berni német ’hang’ szóból ered, melynek jelentése kéz. A hang két acél gömbszeletből álló hangszer kalapáccsal kialakított hanggödrökkel a tetején. Kézzel szólaltatják meg. Nyugtató hangja a hárfáéra emlékeztet.

3. Kalimba vagy hüvelykzongora

Afrikai eredetű hangszer, mely az évezredek folyamán többféle formában kelt életre. A hangszertest általában fából készül, erre illesztik a különböző hosszúságú, vékony fémlemezeket. Hangja a hárfához és a hanghoz hasonlítható. Afrikában régóta használják a testi és lelki betegségek gyógyítására.

esőbot4. Esőbot

A feltehetően dél-amerikai eredetű, indián őslakosok által feltalált, és hagyományosan kaktuszszárból készített hangszer vízcsobogásra emlékeztető hangon szólal meg. A bennszülöttek úgy gondolták, hogy a hangszer segítségével elérhetik, hogy eleredjen az eső. Manapság a gyógyító terápiákon az esőbotot feszültségoldásra alkalmazzák.

Hallgassuk meg ezeknek a különleges hangszereknek a hangját, és élvezzük nyugtató hatásukat egy fárasztó nap után.

írta: Jáksó Nóra – mindenamihallas.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkJanuári pénzszűke – túlélés Karácsony után 1. rész
Következő cikkMikor menjek orvoshoz aranyér miatt?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..