Hazajöttünk a babával!

alvó újszülött sapkában

A gondos szülők előre elterveznek mindent, beszerezték a babaruhákat, berendezték a babaszobát, élére vasalták a rugdalózókat, és alig várják, hogy mózeskosárban a kezükkel átlépjék a küszöböt. A várandósság hónapjaiban ezerszer álmodoztak arról, milyen is lesz, amikor a kis szuszogó csomagot nézik órákon át. Aztán hazaérnek a kórházból, és a valóság egészen másként alakul.

A valóság

Persze ott van az öröm és a büszkeség a szülőkben, hogy végre család lettek, jó esetben gyönyörű, egészséges újszülöttel érkeznek haza. Arról viszont kevés helyen beszélnek, hogy az anyuka a gátsebe miatt még nehezen tud ülni hetekig, és a császáros szülés utáni gyötrelmekről ne is beszéljünk. Nagyon sokan kínlódnak a szoptatás miatt: mert vagy kevés a tejük, vagy sebesre dörzsölődött a mellbimbójuk, vagy mert alig eszik a baba. Hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy a szülés után alapjaiban változik meg a világunk, már semmi nem lesz olyan mint régen. Ami persze nem baj, hiszen erre vágytunk, de a változás a legtöbb esetben stresszel jár, ezt tudni kell kezelni. A család szerkezete megváltozik. Az anyuka ideje nagy részét az újszülöttel fogja tölteni, kevesebb ideje lesz a párjára, a nagyobb gyerekeire. Az új helyzethez a család minden tagjának alkalmazkodnia kell, és ez nem megy mindig zökkenőmentesen. Aztán ott van az állandó kialvatlanság, hiszen az újszülött két-három óránként enni kér, természetesen éjszaka is, a szoptatás után pedig gyakran órákon át bömböl, ami a legstabilabb idegzetű szülőket is kikészíti. Jön az állandó aggódás: eleget evett? Miért sír már megint? Tehát aki a várandósság alatt rózsaszín, babaillatú álmokat dédelgetett, fájdalmas csalódásként élheti meg ezt az időszakot.

Készüljünk fel alaposan!

A várandósság utolsó heteit használjuk fel arra, hogy mindent jó előre elkészítünk. Kimosott, kivasalt kisruhák, fogadóképes babaszoba, betárazott pelenkacsomagok, fürdetési eszközök legyenek készenlétben! Ha van ideje az anyukának, a várandósság utolsó heteiben feltankolhatja a mélyhűtőt előre elkészített ételekkel, hogy legyen mit ennie a családnak a hazaérkezés után. Persze az sem katasztrófa, ha kész ételeket rendelnek erre a pár hétre.

Kérjünk segítséget!

Ne szégyelljünk segítséget kérni! Egyrészt az apukáknak törvény adta joga, hogygyermekük születése után ötnapos fizetett szabadság illeti meg őket. Ezt érdemes kihasználni, mert így az apa besegíthet az első éjszakákon a kimerült anyukának, másrészt fontos, hogy ő is alaposan megismerkedhessen a kis jövevénnyel. Jó, ha kéznél van egy nagymama, aki besegít a takarításban, a nagyobb gyerekek gondozásában, bevásárlásában, és néha át tudja venni az anyukától a kisbabát. Fontos azonban, hogy ha nagyszülői segítséget kérünk, az elején tisztázzuk, hogy miben van szükségünk segítségre, és miben nem. Viszont kérjük meg a barátokat, ismerősöket, rokonokat, hogy ne az első hat hétben látogassanak meg minket, mert nem lesz sem időnk, sem energiánk a látogatók fogadására. A vendégekkel együtt érkező bacikra, vírusokra pedig egyáltalán nincs szükségünk ebben az időszakban.

Lazíts!

A legtöbb elsőgyerekes anyuka tele van szorongással, mert fogalma sincs, hogy jól csinálja-e. Hallgass nyugodtan az ösztöneidre, és próbáld lazán kezelni a dolgokat! Használj ki minden időt a pihenésre! Amikor a baba alszik, akkor próbálj meg te is aludni! Ne izgasd magad amiatt, hogy szalad a háztartás! Ha kérdésed van, vagy aggódsz valami miatt, akkor nyugodtan hívd fel a védőnőt, vagy egy tapasztalt anyukát, aki segíthet neked.

Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkBárányhimlő: betegség, ami maradandó nyomot hagyhat
Következő cikkA PCOS nemcsak a ducikat érinti!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..