Hivatalos állásfoglalás az otthonszülésről

allasfoglalas-80x80.jpg

Az anya joga eldönteni, hogy gyermekét hol akarja világra hozni, de arra fel kell hívnunk a figyelmet, hogy az otthonszülés biztonságos lebonyolításának szakmai, egészségügyi és tárgyi feltételei nem adottak ma Magyarországon. – áll a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleményében.

A tervezett, intézeten kívüli (otthon-) szüléssel kapcsolatosan a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Egészségügyért Felelős Államtitkárságának álláspontja a következő:

Az anya joga eldönteni, hogy gyermekét hol akarja világra hozni, de arra fel kell hívnunk a figyelmet, hogy az otthonszülés biztonságos lebonyolításának szakmai, egészségügyi és tárgyi feltételei nem adottak ma Magyarországon. Az előző kormányzat kiemelt felelőssége, hogy ígérete ellenére az otthonszüléshez szükséges feltételek nem javultak az előző években. Mivel a mentőszolgálatot a működőképesség szélére sodorta a szocialista kormány, illetve a szülészeti ellátás körülményei romlottak, az otthonszülés kapcsán felmerülő esetleges szövődmények elhárítását ellátási nehézségek is akadályozhatják.

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága azt kéri, hogy az otthonszülés mellett döntő nő tájékozódjon azokról a veszélyekről, amelyek a jelenlegi helyzetben az újszülött és az édesanya biztonságát veszélyeztetik.

A kormány érzékeli a helyzet súlyosságát és a terület szabályozatlanságát, ezért a NEFMI Egészségügyi Államtitkársága jelenleg is dolgozik az otthonszülés szakmai minimumfeltételeinek kialakításán és ezek jogszabályba foglalásán.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÁllásbörze: hogyan készülj fel?
Következő cikkAz otthonszülés szabályozásáért demonstráltak Budapesten

4 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Szerintem az anyát is felelősségre vonják,mert az gondatlanságból elkövetett bűn. Én simán szültem,kórházban.A terhesség alatt mindketten egészségesek voltunk.Mégis, a vajúdás annyira elhúzódott,h szívófogót kellett használni.Ez akkor,ott dölt el és az orvos döntött így,különben mindketten veszélybe kerülünk.Szóval még egy egészséges terhességnél is vannak/lehetnek problémák,amire nem lehet következtetni.Vajon,ha otthon szülök,akkor ki ráncigálja ki és főleg hogyan a babámat???Kérdezem én,h ezek után a csecsemőjének valóban annyira tökéletes élmény marad a szülés+ anyának is?!Én sem vagyok elégedett a kórházzal,de ki lehet/ki kell bírni,mert csak ott érezheti biztonságban magát a baba és mama.

  2. Az anyát is fogják perelni? Hiszen Ő veszélyeztette leginkább a baba életét és nem a Geréb Ágnes. A szülő is legyen felelősségre vonva!!!
    Egyébként meg kimehetnek akár a mezőre is szülni, akinek derogál a kórház.

  3. Én Geréb Ágnest és társait már régen móresre tanítottam volna…Úgy tudom,h ennél az anyukánál a terhesség alatt voltak problémák.Miért orvos ez a nő???Ha nem tudta,akkor azért nem érdemli meg a diplomáját,ha tudta,akkor azért.

  4. Remélem, hogy minden otthon szülő nő tájékozott, mert tájékoztatták. Így felnőtt emberként el tudja dönteni, hogy mi jó a születendő gyermekének, akit a szíve alatt hord. Nem akarja talán, hogy lemossák róla a legjobb bőráplót, a magzatmázt. Nem akarja, hogy táppal etessék, miközben van teje. Nem akarja, hogy messze legyen, amikor ilyen nagy dolgot csináltak meg együtt, és amikor olyan közel lehetne. Igen. A születés, akárcsak a halál egy természetes dolog. Lehet orvosokra bízni, ha úgy jobb. De jó lenne, ha lehetne máshogy. Felelősséggel, biztonsággal. boldogsággal. Apával…

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..