Hogyan fotózzunk napfényben és vízparton?

fotózás-napfényben-300x199.jpg

Nyakunkon a nyár és a vakáció. Mi lehet annál hálásabb fotótéma, mint amikor a gyerekek felszabadultan szórakoznak a vízparton? Ha együtt a család és végre nyaralunk, érdemes elővenni a fényképezőgépet is, hogy megörökítsük a felhőtlen pillanatokat. A MosolyMűhely egyszerű tanácsait megfogadva, biztosan sikerül emlékezetes képeket készítenetek.
A vízparti nyaralás rengeteg csodálatos fényképezési lehetőséget rejt, tele természeti szépségekkel, vadító színekkel és érdekes fényekkel. És talán éppen ez a kavalkád jelenti a kihívást is egyben, hiszen a tükröződő víz és a szikrázó napsütés nem könnyítik meg a dolgunkat.

Íme tehát 10 tuti tipp a vízparti fotózáshoz:

1. Felkészülni, vigyázz, kész…
Ha teheted, állítsd a gépedet sorozat-exponálásra, hogy elkapd az aktív pillanatokat, ha a gyerekek éppen nem szeretnének egyhelyben maradni. De persze adhatsz nekik olyan feladatot, mely közben mindketten elmélyedhettek – ők a homokvár építésben, te pedig a fotózásukban. Keretezd be és fókuszálj a gyerekekre, de távolíts is, hogy legyen elég háttér a képen ahhoz, hogy megmutassa a környezetet.

fotózás napfényben2. Keressünk új fókuszpontokat
Ha már mi magunk is unjuk a vízpart-táj-pöttyös labda összetételű balatoni, tengerparti fotókat, akkor ideje új fókuszpontok után nézni. Lehet ez egy minta vagy lábnyom a homokban, egy éppen sziklának csapódó hullám vagy akár egy világítótorony. Érdemes odafigyelni olyan apróságokra, amik a vízparti élményről mesélnek: papucs a parton, homokvárak, napszemüvegek, labdák vagy színes homokozó játékok. Ezek lehetnek a vakáció hangulatát leginkább tükröző felvételek.

3. Időzíts!
A nap eleje és vége a legalkalmasabb a vízparti fotók elkészítéséhez. Ilyenkor kevesebben vannak a parton, így könnyebb kikerülni a tömeget, másodsorban pedig olyan szögben süt a nap, ami érdekesebb fényeket, árnyakat és színeket adhat a képeknek. A naplementét megelőző 1-2 óra talán a legalkalmasabb, hiszen ilyenkor gyönyörű, meleg, aranyló fényeket kapunk, de már nem kell megküzdenünk a túláradó fénnyel. A legszebb portrékat a víz előtt kb. 20 perccel napnyugta előtt lehet készíteni.

4. Figyeld a horizontot!
Nincs szebb, mint a végtelen horizont: ezt végtelen számú fénykép is bizonyíthatja. Ha egy kicsit feldobnánk a már ismert kompozíciót, akkor a víz és az ég találkozását komponálhatjuk a kép közepén kívül máshova is: például a horizontot a kép aljára, az alsó harmadba, vagy a kép tetejére, a felső harmadba komponálva.

fotózás tengerparton5. Akkor (is) menj a vízpartra, amikor azt mások elkerülik!
Egy újabb fontos időzítési kérdés. A part sokszor akkor kel életre igazán, amikor a legtöbben az időjárási viszontagságok miatt elkerülik. A viharos víz, a fenyegető drámai viharfelhők és a szél mind fényképezőgépért kiáltanak.

6. A fénymérő trükkje
A vízpart, a szép fehér görög házak mind-mind hálás témák nyaraláskor, ám a fényképező megviccelhet minket, például azzal, hogy a szép fehér görög ház előtt szunyókáló fekete cica például túl sötét lesz.  Az automata gépekbe épített fénymérő ugyanis a mért fény átlaga alapján mondja meg a fényképezőgépnek, hogy hogyan exponáljon és a nagyon világos és nagyon sötét részek esetében ez utóbbi kárára optimalizálja a felvételt. Amennyiben a fényképezőnkön van manuális beállítás, úgy kicselezhetjük a fénymérőt mondjuk azzal, hogy 1-1,5 rekeszértékkel túlexponáljuk a képet, azaz több fényt engedünk be, mint amennyit a fényképező magától engedne. Ez által a szunyókáló fekete cica részletei láthatóak lesznek, a fehér ház pedig valamivel fehérebb lesz.

8. Vakuzz!
Ha vízparti portréfotókat készítünk a verőfényes napon, annak általában az az eredménye, hogy valami beárnyékolja az arcokat (sapka, szemüveg, orr stb). Ha ilyenkor bekapcsoljuk a vakut és kényszerítjük, hogy világítson az exponáláskor, azzal kiküszöbölhetjük az árnyakat és így a fotóalanyunk jó megvilágításba kerül. Ez különösen akkor fontos, ha nappal szemben fotózunk, hiszen vaku nélkül ilyenkor a fotóalany teljesen árnyékos lesz.

9. Fekete-fehér
fotózás vízpartonÉrdemes a fotózás után egy kicsit kísérletezni azzal, hogy milyen hatása van annak, ha egy-egy színekben túl mozgalmas fotót megfosztunk a színeitől. Van valami ezekben a fekete-fehér vízparti képekben, ami teljesen megváltoztatja a fotó hangulatát. Jó eszköz lehet ez akkor is, ha az eredeti kép kicsit borongós napon készült!

10. Élvezzétek a jó időt!
Végül, de nem utolsó sorban, érezd jól magad! Engedd a fotóalanyaidat játszani. Az önfeledten játszó boldog gyerekekből lesznek a legjobb portré- és hangulatfotók. Dobjátok őket a magasba, fogócskázzatok, táncoljatok bolondosan. Az őszinte mosoly és a hangos nevetés évtizedek múltán is megmelenget majd!

Fotók: Freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkRémek az otthonunkban
Következő cikkTermelői piac péntekenként a Kossuth téren

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..