Rémek az otthonunkban

lakás levegője

Ne vásárolj felesleges dolgokat a lakásodba! – erre figyelmeztet a Levegő Munkacsoport a beltéri levegőminőség javításáért indított új kampányában. A belső terekben használt tárgyak és készítmények egy része ugyanis kedvezőtlenül hat a levegő minőségére, így az egészségünkre is.

A légszennyezettséggel ellentétben, a beltéri levegőminőség egészségre gyakorolt hatásának jelentősége még nem kellően ismert, holott életünk egyre nagyobb részét, akár 90–95 százalékát is mesterséges terekben töltjük. A tapasztalatok szerint egyre több ember szenved a nem megfelelően kialakított és üzemeltetett, egészségtelen épületekben. A tünetek között leggyakrabban a rossz közérzetet, a nyálkahártya-irritációt említik, és sokan küzdenek allergiával, asztmával.

otthonunk rémei kiadványA belső terekben használt tárgyak és készítmények egy része kedvezőtlenül hat a levegő minőségére – alapvető szerepe van ebben például a burkolóelemek károsanyag-kibocsátásának. A műanyagokból, festékekből, bútorokból nagy mennyiségben távozhatnak illékony szerves szennyezők (VOC). Ezen anyagok koncentrációja a belső terekben akár egy nagyságrenddel magasabb is lehet, mint a szabadban. A takarító szerek, légfrissítők alkalmazása tovább ronthatja a helyzetet, hiszen ezek a készítmények is gyakran tartalmaznak káros vegyületeket.

Mit tehetünk a tisztább beltéri levegő érdekében?

A Levegő Munkacsoport szerint a legfontosabb a megfelelő életmód. Egészséges kirándulni, sportolni a tiszta levegőn, vagy más, aktív pihenést szolgáló tevékenységet végezni.

Mielőtt újabb tárgyakat viszünk-veszünk a lakásba, gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e rá! Aki nem vásárol felesleges termékeket, kíméli a pénztárcáját, ráadásul nem nyit ajtót egy újabb potenciális kockázatot jelentő tárgynak.

Sokan nem tudják, hogy otthonuk kialakításánál, felújításánál milyen szempontokat vegyenek figyelembe, hogyan válogassák meg lakásuk burkolatát, bútorait és egyéb tárgyait. Nekik kíván segíteni a Levegő Munkacsoport színes, érdekes kiadványával, amely részletesen ismerteti a beltéri szennyező anyagokat, és megoldási útmutatót kínál azok elkerülésére.

A kiadvány letölthető a Levegő Munkacsoport honlapjáról, vagy beszerezhető a Levegő Munkacsoport irodájában.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzerepek és határok – élet a többgenerációs családban
Következő cikkHogyan fotózzunk napfényben és vízparton?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..