Hajfesték kisokos – káros vagy nem káros?

Hajfesték

Már az ókori Rómában is divat volt elrejteni a makacs ősz hajszálakat, mára pedig a tini korosztálytól a nagymamákig elterjedt szokássá vált a hajfestés. Az, hogy a pigmenthiányos tincsek elfedése a cél, vagy pusztán a divat, a kíváncsiság, abból a szempontból mindegy, hogy mivel érdemes festeni a hajunkat: mi az ami árt, és mi az, ami még jót is tesz a hajunknak. Egy kis áttekintés következik a különböző festési eljárásokról és festékekről.

Melyiket válasszuk?

Az EU évről évre bővíti a tiltólistát, amin a hajfestékekben megtalálható, egészségre káros anyagok sorakoznak. Az Öko-Test, német fogyasztóvédelmi magazin pedig teszteli, majd osztályozza a termékeket. A legtöbb hajfesték elégtelen minősítést kap minden évben. Ezekben az árukban ugyanis gyakori az előfordulása allergizáló anyagoknak, de a bőr áteresztőképességét növelő emulgálószerek megléte sem ritka (és ez csak két példa).

Hajfestékek vs. hajszínezők:

hiábavaló a fáradozás, hogy eldöntsük melyiket válasszuk. Mindkettő ártalmas az egészségre. A színezők ugyanúgy veszélyes anyagokat tartalmaznak, bármivel is próbálják a cégek hitegetni a vásárlókat. Ugyanez vonatkozik a hajszín regeneráló krémre, ami az ősz hajszálak színének visszanyerésére szolgál: allergiás reakciót válthat ki.

A természetes hajfestékek használatával is vigyázni kell, ugyanis nem minden bio, amit a bio boltban veszünk  – tanulmányozzuk a címkét, mielőtt a kosarunkba dobnánk valamit. A természetes színezők előnyei, hogy természetesebb színhatást érhetünk el velük, nem sérül tőlük a haj, nem lehetünk rá allergiásak, használatuk pedig nem bonyolultabb a mesterséges festékekénél. A henna például kimondottan jótékony hatással van a vékony szálú, nehezen kezelhető hajra. Persze itt is sorolhatjuk a hátrányokat: nincs annyi színválaszték, tejfölszőke hajból sosem lesz ébenfekete, kevésbé tartósak, és drágábbak a szintetikus termékeknél.

A gyártók előszeretettel díszítik a festékek és színezők dobozát természetes anyagok szimbólumaival. Ez azonban koránt sem a valóság. A káros, allergizáló anyagok épp úgy megtalálhatóak a termékekben, mint az ártalmatlan olívaolaj.

Ammóniát nem tartalmaz – hangzik el egyre több reklámban, de ez csak az érem egyik oldala. A tartós hajfestékek kell, hogy tartalmazzanak olyan anyagot, ami fellazítja a hajszálak szerkezetét, hogy a festék be tudjon épülni. Ha ez épp nem az ammónia, akkor valamely másik lúgosító anyag, ami esetenként még károsabb.

Ha belevágunk a hajfestésbe

Tartsuk be a leírás szerint meghatározott időintervallumokat és módszereket! Ez egy igen fontos lépés az egészségünk védelme érdekében! Ezen kívül ne felejtsünk el allergia próbát végezni (sajnos allergia a negatív próbát követően, a festés után is kialakulhat).

Sebes fejbőr, töredezett, száraz, dauerolt haj esetén tanácsosabb várni a hajfestéssel. Mivel a festékekben, színezőkben lévő vegyi anyagok behatolnak a szervezetbe, terhesség és szoptatás ideje alatt ajánlott inkább a természetes megoldásokat választani. A festett haj (épp úgy, mint a dauerolt) érzékenyebb a fényre, ezért szoláriumozás, vagy napozás ideje alatt óvni kell.

Bármely hajszínező vagy festék mellett tesszük is le a voksunkat, mindig legyünk körültekintőek, és szánjunk egy-két percet a termék címkéjének tanulmányozására!

Kapcsolódó oldalak:

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/hajfestek

http://tudatosvasarlo.hu/hajfestek

Sárdi Barbara

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkDivattanácsok randevúra
Következő cikkEgy tipikus távmunka átverés: ezt ne!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.