Hozzátáplálás: tehéntej és allergia

Még mindig jelentős azoknak az anyukáknak az aránya, akik tehéntejet adnak a babájuknak 1 éves kor alatt, annak ellenére, hogy ezt szigorúan tiltják gyermekorvosaink. Nagy molekulájú fehérje tartalma nehezen emészthető a pici számára, és a baba veséjét is megterheli. Vitamin és ásványi anyag tartalma sem megfelelő egy 6-12 hónapos kor közötti babának, és a tejfehérje allergia kialakulását is elősegíti.

Ha tehéntejet adunk a picinek, akkor nem csupán számára emészthetetlen táplálékkal etetjük, de biztosan kialakul egy vashiányos állapot is. A vas az anyatejben és a tápszerben is megtalálható, ezzel szemben a tehéntej szinte semennyit sem tartalmaz, pedig szerepe nagyon fontos ebben a korban. Hosszútávon ennek nem csak vérszegénység, hanem az immunrendszer nagyfokú gyengesége is a következménye lehet.

A korai tehéntej bevezetésének más veszélye is van, fokozza a tehéntejfehérje-allergia kialakulásának kockázatát is. A tehéntejfehérje-allergia leggyakoribb tünete a véres széklet, de az  esetek kb. egyharmadában légúti tünetek formájában jelentkezik. Ide tartoznak: sokáig nem gyógyuló nátha, köhögés, visszatérő hörghurut, esetleg rendszeres kruppos rohamok. A tünetek gyakran megnehezítik a gyermekorvos munkáját, hiszen az elhúzódó betegség mögött immunrendszer gyengeség, de kialakult tehéntejfehérje-allergia is. Így az immunrendszer gyengesége mellett az allergia kialakulása is gyakran a tehéntejnek róható fel.

Mindezt úgy tudjuk megelőzni, hogy a tehéntej adását legalább 1, de lehetőség szerint 2 éves korig is kitoljuk. Amíg szopik a baba, addig az anyatejen kívül egyáltalán nincs szükség tej vagy tápszer adására. Ha már nincs anyatej, akkor a tápszer a legmegfelelőbb tejalapú táplálék a baba számára.

Azoknál a családoknál, ahol halmozottan fordul elő táplálék- vagy légúti allergia, azaz az egyik vagy mindkét szülő allergiás, a minél hosszabb ideig történő szoptatást javasolják. Anyatej hiányában pedig  a HA, azaz hipoallergén tápszerek fogyasztását, mivel ezek fehérje tartalma részben le van bontva, ennek hatására csökken az allergiás reakció kialakulásának esélye.

Ha már ebben a korban megelőzzük az allergia kialakulását, akkor talán a felnőttkori allergiától is megvédhetjük a gyermeket. Mai tudományos kutatások szerint ugyanis azoknál a babáknál, ahol 1 éves kor alatti valamilyen táplálék allergiát diagnosztizáltak, nagy eséllyel alakul ki felnőtt korban alsó légúti tünetekkel együtt járó allergiás megbetegedés. Ezt a folyamatot szaknyelven „atópiás menetelés”-nek is nevezik.

 

Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTáplálkozás, terhesség, hozzátáplálás – mennyit tudsz róla?
Következő cikkPCOS kiadványok és önsegítő klubok

3 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Unokám hat hónapos,anyukája szoptatja.Tejfehérje allergiát állapítottak meg nála.Azóta a mamája szigorúan kerül minden olyan élelmiszert ami tilos,de továbbra is szoptatja a picit.Borzasztó hogy mennyit sír.Lehet hogy inkább tápszert kellene kapnia?Ráadásul csúnya,gennyes sipoly alakult ki a végbelén,amit ki kellett sebészeti úton nyitni.Azt mondják ez következménye a tejfehérje allergiának.Nagyon sajnálom a picit és az anyukáját is.Mi lesz ennek a vége?

  2. Az is fontos, hogy nem csak direktbe a tehéntej okozhat allergiát. Bármilyen tejszármazék, ami belekerül a főzés során, vagy már az alapanyagban benne volt ugyancsak okozhat galibát. Mi is így jártunk – főztem és bébitelt is vásároltam – 6-8 hónapos kora között nem akart gyarapodni a baba súlya, sokat sírt, hasfájós lett. Kivizsgálás után kiderült allergiás reakció miatt nem gyarapszik a súlya. Azóta 10 hónapos a kisfiam és csak allergénmentes bébiételt adok neki, elkerülöm a piacizöldésgeket, gyümölcsöket.

  3. és akkor mit lehet csinálni, ha a pici semilyenféle tápszert nem akar meginni??????????????????????????????????????????????????????????????
    kénytelen vagyok neki tejet adni, nem???????????????

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..