Húsvéti dekoráció porcelángyurmából

húsvét, húsvéti dekoráció, kézzel készült húsvéti dísz, porcelángyurma

Vannak dolgok, amelyek öt gyerek mellett sem változnak az idők folyamán. Nem, most nem az egymás közötti veszekedésekre, vitatkozásokra, velünk, szülőkkel folytatott szájkarate versenyekre gondolok, hanem az olyan alkotótevékenységekre, mint például a gyurmázás.

Nálunk valaki mindig gyurmázik… és, ha egy elkezdte, akkor jön a többi is, akárhány éves. Valahogy ez a tevékenység mindegyik gyerekem fantáziáját képes megmozgatni és nagy szerencsémre jó időre le is köti őket.

Nagyon sokféle gyurmát kipróbáltunk már az évek alatt: boltit, házi készítésűt, illatosat és illatmenteset, csillogósat, színeset és színtelent, ragadósat és beszáradósat… stb. Azonban van egy a sok között, amely abszolút kedvenc, ez pedig a hófehér, házilag is könnyedén elkészíthető porcelángyurma.

Ez a szódabikarbónából, kukoricakeményítőből és vízből készült gyurma nemcsak látványra nagyon szép, hanem kiválóan alkalmas különféle tartós dekoráció készítésére, száradás után festhető, sőt, akár illatosítható is, és pár mozdulattal csillogóssá is varázsolhatjuk.

Nem csoda hát, hogy a nagy sátoros ünnepek (húsvét és karácsony) előtt mindig előkerül a családi recept és a gyerekeim nagy lelkesedéssel formázzák az épp aktuális ünnephez kapcsolódó formákat, amelyeket aztán száradás és festés után különböző módon használunk fel. Készülhet belőlük akasztós dísz, hűtőmágnes, ültetőkártya az ünnepi asztalra… stb.

Hogyan készül ez a hófehér, multifunkcionális csodagyurma?

húsvét, húsvéti dekoráció, kézzel készült húsvéti dísz, porcelángyurma

Porcelángyurma házilag – recept

  • 2 rész szódabikarbóna
  • 1 rész kukoricakeményítő
  • 1 ¼ rész víz

(A mérték teljesen mindegy: egy csésze, egy bögre, akármi lehet, a lényeg az arányokon van.)

Elkészítés:

  1. Öntsük össze a száraz hozzávalókat egy kis lábosban, majd adjuk hozzájuk a vizet.
  2. Keverjük össze a masszát és kis lángon főzzük, amíg sűrű, gyurmaszerű masszát nem kapunk.
  3. Kaparjuk fóliába a félkész gyurmát és becsomagolva hagyjuk kihűlni.

A kész gyurmát nyújthatjuk, formázhatjuk kedvünk szerint. Ha lukat szeretnék tenni rá, azt még sütés előtt tegyük: szúrjunk egy szívószálat a formába, ahova a lyukat szeretnénk, majd óvatosan emeljük ki a lyuk helyéről a felesleges gyurmát.

Ha készen vagyunk a formáinkkal, melegítsük elő a sütőt kb. 80 Celsius fokra és 1 órán át szárítsuk a gyurmákat. Időnként ne felejtsük el őket megforgatni.

Száradás után fessük, díszítsük kedvünk szerint.

Tipp:

Ha csillogós vagy illatos gyurmát szeretnénk, keverjünk a masszához egy kevés csillámport vagy pár csepp színtelen vaníliaaromát. Ez utóbbi esetben természetesen a színe már nem hófehér lesz.

Erről a témáról az Ünnepek rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ötgyerekes édesanya vagyok. Nagyon nagycsaládos szülőnek lenni különleges életforma: egy olyan állapot, mintha örökös bérletet nyerne az ember a vidámparkba és a horrorok házába egy időben. Öt gyerekkel szüntelen kihívás az élet, folyamatos megújulás, elvek jönnek, elvek mennek és már én sem vagyok ugyanaz, mint négy gyerekkel korábban. A gyereknevelésben átélt sikereimről és kudarcaimról írok a lehető legkendőzetlenebb stílusban, hogy mindenki láthassa: bár gyerekekkel élni nem mindig rózsaszín, habos-babos tündérmese, néha kifejezetten nehéz, de ennek ellenére minden pillanatáért megéri csinálni, küzdeni.
Előző cikkÉlménynapló, egy korai nyelvi fejlesztőtől
Következő cikkCsaládi apartman: Jobb, mint a szállodai szoba? Előnyök és hátrányok