Iker babák érkeznek a családba?

ikrek pénzbeli ellátások, adókedvezmény, gyed

Ikrek érkezése minden szempontból különleges helyzet. A anyasági pénzbeli ellátások területén sincs ez másképp. Nézzük, mire lesznek jogosultak 2018-ban az anyukák illetve családok ikrek születése esetén! Menjünk végig időrendi sorrendben azon, ahogyan lehet igényelni a támogatásokat.

Családi adókedvezmény több baba érkezése esetén

A várandóság 91. napjától lehet kérni a családi adó és járulék kedvezményt, amely két baba érkezése esetén nettó 17.500.- Ft/gyerek/hó, három baba érkezése esetén nettó 33.000.- forint/gyerek/hó. Fontos, hogy a kedvezményt csak adóköteles jövedelemből lehet érvényesíteni és csak akkora összegben amennyi adót vagy járulékot levonnának a jövedelemből.

Anyasági támogatás – magasabb az ikreknél

A babák születését követően lehet igényelni. Az összeg pedig ikrek esetében gyerekenként 85.500.- forint. Az anyasági támogatás egy egyszeri adómentes összeg.

Csecsemőgondozási díj (CSED)

Hiába születik több baba, a CSED akkor is 168 napig jár. Az ellátás alapja, a számítási időszakban kapott, egy napi átlagjövedelem 70%-a lesz. Ezért, ez minden szülőnél más és más, így erre vonatkozóan pontos információt csak személyre szabottan lehet adni a jövedelem adatok ismeretében. Az így megállapított összegből 15% adót vonnak le és a CSED nem gyermekenként jár. Ha szeretnél egy személyre szabott konzultáción részt venni és konkrét segítséget és válaszokat kapni az ellátással kapcsolatban ITT tudsz jelentkezni.

Gyermekgondozási díj (GYED) – ikreknél hosszabb

Ikrek esetében a gyermekek 3. életévéig jár a gyermekgondozási díj, amelyből havonta 15% adót és 10% nyugdíjjárulékot vonnak le. Ugyanúgy, mint a CSED esetében, itt is 70% az ellátás mértéke a számítási módszer is megegyezik fentebb említettel. Ezért ez szintén mindenkinél más összeg lesz. Sajnos a GYED sem gyerekenként jár: itt a kedvezmény abban valósul meg, hogy egy évvel hosszabb ideig jogosult az ellátásra a szülő. A GYED folyósítása mellett korlátozás nélkül lehet dolgozni a gyermekek 169. napos korát követően.

Gyermekgondozási segély (GYES) – ikreknél másképp

Mivel a GYED a gyermekek 3. életévéig jár, így az ikergyermekeket nevelő szülők a többiektől eltérően jogosultak a GYES-re. Alapesetben ikreknél a gyermekek tankötelessé válásának évéig jár a GYES, amely 2018-ban gyermekenként 28.500.- forint. Ebből az összegből 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra. Azonban, ha nem egyszerre lesznek tankötelesek az ikrek, akkor a legkésőbb tankötelessé váló gyermeket kell figyelembe venni az ellátás folyósításakor. GYES mellett a szülők korlátozás nélkül dolgozhatnak 2018-ban is.

Szabadság:

Két gyermek esetén gyermekenként +2 nap, három vagy több gyermek esetén 7 nap pótszabadság jár évente mind a két szülőnek az alapszabadságon felül.

Apákat megillető pótszabadság

Ikergyermekek születésénél 7 nap további pótszabadság illeti meg az apukákat, de a szülést követő második hónap végéig ezt ki kell venni. Fontos, hogy ennek a szabadságnak a kivételét nem a munkáltató határozza meg, hanem az apa kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. Amennyiben az apa nem veszi igénybe ezt a szabadságot, akkor ez a 7 nap a második hónap után elvész.

Családi pótlék

A családi pótlékot ugyanúgy, mint a többi ellátást mindig utólagosan folyósítják az alábbi összegek szerint:

  • Két gyermekes családban gyerekenként 13.300.- Ft/hó
  • Két gyermeket nevelő egyedülálló szülő esetében gyerekenként 14.800.- Ft/hó
  • Három vagy több gyermekes családban gyerekenként 16.000.- Ft/hó
  • Három vagy több gyermeket egyedül nevelő esetén gyerekenként 17.000.- Ft/hó

Szeretnél előre tervezni az ellátásokkal kapcsolatban?
Tudni szeretnéd, milyen jogaid vannak várandóság alatt a munkáltatódnál? Lehetőség van személyes telefonos illetve Skype- n történő tanácsadásra is!

Veresné T. Mónika - tbellatasok.hu

fotó: Freepik

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kérdéseiteket az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai kapcsán (CSED, GYED, táppénz), a családtámogatás ellátásokkal (anyasági támogatás, családi pótlék, GYES, GYET), szociális ellátások (ápolási díj, megváltozott munkaképességűek ellátásai) valamint munkaügyi, munkavédelmi kérdésekben várom.
Előző cikk5 tipp a szerelmes Valentin napért!
Következő cikkStriák és a Cushing szindróma

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..