Megjelent a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza az iskolai, óvodai, bölcsődei menzákon adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. Tilos lesz többek között a szénsavas, vagy cukrozott üdítő, a magas zsírtartalmú húskészítmény, s rögzítették azt is, hogy nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót.
A jogszabály rögzíti az étrendtervezés szabályait, például,
- egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő,
- állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.
Részletesen leírja továbbá a különböző ellátások során biztosítandó étkezésekkel kapcsolatos követelményeket:
- egész napos ellátás esetén a korcsoportonként előírt energiaszükséglet 100 százalékát napi három fő- és két kisétkezéssel, bölcsődei étkeztetés esetén az előírt napi energiaszükséglet 75 százalékát napi két fő- és két kisétkezéssel kell biztosítani,
- napi háromszori étkezésben az előírt napi energiaszükséglet 65 százalékát egy fő- és két kisétkeztetéssel, míg a napi egyszeri étkezés szolgáltatása esetén az előírt napi energiaszükséglet 35 százalékát egy ebéddel kell fedezni.
A felhasználási előírások, korlátozások és tilalmak szerint
- tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel;
- bölcsődei étkeztetésben nem adhatnak bő zsiradékban sült ételt;
- a tálalókonyhán nem adható az ételhez só, illetve cukor, az étkezőasztalon só- és cukortartó nem helyezhető el;
- nem lehet felhasználni: sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket, pasztákat „állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra”;
- nem adható 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítmény;
- az 1-3 éves és a 4-6 éves korcsoportok számára készített ételekhez sertés- és baromfizsírt sem lehet felhasználni;
- nem lehet felhasználni gyümölcsízt sem.
Ami a folyadékpótlást illeti:
- a szükséges folyadék biztosítására étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz adható;
- az italként kínált tejhez nem adhatnak cukrot, s a tea is legfeljebb a „nyersanyag-kiszabati előírás” szerint megengedett mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot;
- 18 éven aluliak – tea, illetve a kakaó kivételével – nem kaphatnak koffeintartalmú italt;
- nem lehet felhasználni szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt, a „Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 számú előírása szerinti” gyümölcslén kívül más gyümölcs vagy zöldség italt, energiaitalt.
A rendelet előírja azt is, hogy a közétkeztetőnek az étlapon fel kell tüntetnie minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.
Részletesen rögzíti továbbá a diétás étkeztetés szabályait, az ételek elkészítésének személyi feltételeit, valamint a közétkeztetési rendelet hatósági ellenőrzését is.
Mindemellett az átmeneti rendelkezések között azt is előírja, hogy a közétkeztetésben a napi bevitt sómennyiségét 2020-ig az előző évi mennyiséghez képest – a különböző célértékek eléréséig – legalább 10 százalékkal kell csökkenteni.
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló miniszteri rendelet hatálya valamennyi közétkeztetési szolgáltatást nyújtó szervre, szervezetre, gazdasági társaságra, természetes személyre továbbá a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátásokat, illetve a gyermekjóléti alapellátást és a gyermekvédelmi szakellátást biztosító, valamint a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményekre kiterjed.
MTI/Babafalva