Ilyenek lesznek az egészségesebb menzák szeptembertől

Megjelent a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza az iskolai, óvodai, bölcsődei menzákon adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. Tilos lesz többek között a szénsavas, vagy cukrozott üdítő, a magas zsírtartalmú húskészítmény, s rögzítették azt is, hogy nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót. 

A jogszabály rögzíti az étrendtervezés szabályait, például,

 • egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő,
 • állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.

Részletesen leírja továbbá a különböző ellátások során biztosítandó étkezésekkel kapcsolatos követelményeket:

 • egész napos ellátás esetén a korcsoportonként előírt energiaszükséglet 100 százalékát napi három fő- és két kisétkezéssel, bölcsődei étkeztetés esetén az előírt napi energiaszükséglet 75 százalékát napi két fő- és két kisétkezéssel kell biztosítani,
 • napi háromszori étkezésben az előírt napi energiaszükséglet 65 százalékát egy fő- és két kisétkeztetéssel, míg a napi egyszeri étkezés szolgáltatása esetén az előírt napi energiaszükséglet 35 százalékát egy ebéddel kell fedezni.

A felhasználási előírások, korlátozások és tilalmak szerint

 • egészséges_menzatejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel;
 • bölcsődei étkeztetésben nem adhatnak bő zsiradékban sült ételt; 
 • a tálalókonyhán nem adható az ételhez só, illetve cukor, az étkezőasztalon só- és cukortartó nem helyezhető el; 
 • nem lehet felhasználni: sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket, pasztákat “állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra”;
 • nem adható 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítmény; 
 • az 1-3 éves és a 4-6 éves korcsoportok számára készített ételekhez sertés- és baromfizsírt sem lehet felhasználni;
 • nem lehet felhasználni gyümölcsízt sem.

Ami a folyadékpótlást illeti:

 • a szükséges folyadék biztosítására étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz adható;
 • az italként kínált tejhez nem adhatnak cukrot, s a tea is legfeljebb a “nyersanyag-kiszabati előírás” szerint megengedett mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot;
 • 18 éven aluliak – tea, illetve a kakaó kivételével – nem kaphatnak koffeintartalmú italt;
 • nem lehet felhasználni szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt, a “Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 számú előírása szerinti” gyümölcslén kívül más gyümölcs vagy zöldség italt, energiaitalt.

A rendelet előírja azt is, hogy a közétkeztetőnek az étlapon fel kell tüntetnie minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.

Részletesen rögzíti továbbá a diétás étkeztetés szabályait, az ételek elkészítésének személyi feltételeit, valamint a közétkeztetési rendelet hatósági ellenőrzését is.

Mindemellett az átmeneti rendelkezések között azt is előírja, hogy a közétkeztetésben a napi bevitt sómennyiségét 2020-ig az előző évi mennyiséghez képest – a különböző célértékek eléréséig – legalább 10 százalékkal kell csökkenteni.

A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló miniszteri rendelet hatálya valamennyi közétkeztetési szolgáltatást nyújtó szervre, szervezetre, gazdasági társaságra, természetes személyre továbbá a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátásokat, illetve a gyermekjóléti alapellátást és a gyermekvédelmi szakellátást biztosító, valamint a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményekre kiterjed.

MTI/Babafalva

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkCsaládi programok a Budaörsi Fesztiválon május 7-11. között
Következő cikkEzekre ügyeljen a terhességnél, ha trombofíliás

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..