Ingyenes Európa-nap az Erzsébet téren

Ünnepelje az Európa- napot május 11-én, vasárnap, a budapesti Erzsébet téren! Egész napos, ingyenes programok várják az egész családot: a gyerekeket bábelőadások, az Eszter-lánc mesezenekar, ugrálóvár és kézműves foglalkozások várják, a sportolni vágyók az EU-s csatlakozásunk 10. évfordulója alkalmából futóversenyen vehetnek részt, a nagyszínpadon fellép a Magashegyi Underground, a 30Y és kilenc ország jazz-zenészei.

Az idei Európa-nap egyik fő témája az európai parlamenti választások, amelynek időpontja Magyarországon május 25. Megünnepeljük Magyarország uniós csatlakozásának tízedik évfordulóját, megemlékezünk a berlini fal és a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulójáról is.

europanapAz Erzsébet téren május 10-én reggel tíz órakor startol az ingyenes 10 év – 10 km futóverseny, amelynek útvonala Európa egyik legszebb részén, Budapest belvárosában és a Duna-parton vezet végig. (előzetes nevezés szükséges: bbu.hu)

A szervezők már reggel 10 órától a legkisebbeket is várják a Trambulin Színház előadására, majd az Eszter-lánc mesezenekar ad interaktív mesekoncertet. Lesz ugróvár, szerencsekerék, kreatív játszóház, a Cókmók Műhelyben ékszert és játékokat készíthetnek a gyerekek, de arcfestéssel és bábkészítéssel is ügyeskedhetnek a Bohócszervízben. A MókaTér zenészei segítségével pedig kidobásra ítélt eszközökből készülnek hangszerek.

A rendezvény egész nap számos információval látja el az érdeklődőket, legyen szó az európai polgárok jogairól, az EU-s munkavállalásról, tanulásról, vagy a 2014-eseurópai parlamenti választásokról. A Kézenfogva Alapítvány szakértői és a programhelyszín műsorvezetője, Till Attila számos érzékenyítő játékkal és feladattal várja a látogatókat.

A nagyszínpadon magyar és külföldi előadók váltják egymást. A kora délután a Budapest Nufolk  Revolution-nel indul, majd a Magashegyi Underground lép színpadra. A tavalyi sikert követően idén is több, neves európai jazz – zenész muzsikál együtt. Kadri Voorand, a kiváló észt jazz énekesnő nyolc ország muzsikusaival fog együtt énekelni az EUNIC magyarországi klasztere által az Európai Bizottság Magyarországi képviseletével együttműködésben szervezett jazz jam session alkalmából. Fellép Christina von Bülow (alt szaxofon, Dánia), Mamelo Gaitanopoulos Orpheus (tenor szaxofon, trombita, Izrael), Elvan Araci (harsona, Törökország), Henryk Gembalski (hegedű, Lengyelország), Marius Mihalache (cimbalom, Románia), Robert Balzar (nagybőgő, Csehország), Anton Mühlhofer – (dob, Ausztria) és Gyárfás István (gitár, Magyarország). A program a 30Y koncertjével zárul.

A Pódiumszínpadon “100 év, 25 év, 10 év: fordulópontok Európában” című fotókiállítás lesz látható André Kertész és Lobenwein Tamás alkotásaival. A nap tematikájához kapcsolódva “Európa a Vasfüggönyön innen és túl” címmel kezdődik beszélgetés Ef Zámbó Istvánnal, majd az Ef Zámbó Happy Dead Band ad koncertet. A délután folyamán ukrajnai fiatalok mondják el véleményeiket, tapasztalataikat a jelenlegi konfliktusos helyzetről. A nap záróeseménye az elmúlt években a hazai kultúra megkerülhetetlen részévé váló slampoetry est. Az Astoria SlamPoetry produkció keretében Európára, mint témára reflektálnak a műfaj szókimondó slammerei.

Aki pedig nem Budapesten szeretné megünnepelni Magyarország tízéves EU-s tagságát, május 1. és 16. között országszerte további 18 helyszínen vehet részt Európa-napi ünnepségeken, ahol szintén színes programokkal várják az érdeklődőket.

További részletek a rendezvény honlapján.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA fogamzásgátló gyakran elrejti a PCOS-t
Következő cikkLaktációs Konferencia a szoptatás hétköznapi kihívásairól

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..