Játszószőnyegeket vizsgált a NFH

játszószőnyegen fekvő baba

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idén is körültekintően megvizsgálta a kisgyermekek játszószőnyegjeit, amelyből tizenkét szőnyeg esetében végeztek laboratóriumi vizsgálatokat. A  vonatkozó szabványok figyelembevételével, melynek során 7 féle termék (59%) bizonyult nem megfelelőnek.

A fogyasztóvédelmi hatóság idén is éves témavizsgálat keretében ellenőrzi a hagyományos és az online kereskedelmi forgalomban megtalálható játékok biztonságosságát és megfelelőségét. Ennek keretében időről időre egy-egy kiemelt termékcsoport vizsgálatára kerül sor.

A kockázatértékelések alapján megállapítható, hogy valamennyi, a laboratóriumi vizsgálaton nem megfelelőnek értékelt termék fulladásveszély szempontjából súlyos kockázatot jelent a gyermekekre nézve. Az akusztikai követelmények szempontjából is kifogásolt játszószőnyeg emellett a halláskárosodás közepes kockázatát is hordozza.

A kifogásolt termékeknél a szabványban előírt húzóvizsgálat során a meghatározott erő hatására darabkák váltak le a játszószőnyeg valamely részéből. A húzóvizsgálat célja annak megállapítása, hogy a kisgyermek a játszószőnyegből – azt harapdálva, rágva, illetve a kezével húzva – le tud-e választani kis részeket. Ezek a gyermek szájába kerülve, majd azt belélegezve elzárhatja a belső légutakat, ami fulladáshoz vezethet, azaz az értékelt termék fulladásveszély szempontjából súlyos kockázatot jelent.

Egy fajta játszószőnyeg esetében az is megállapításra került, hogy a termék nem felel meg az akusztikai követelményeknek, mivel a zenélő részek által kibocsátott hang hangnyomásszintje a megengedettnél nagyobb, a halláskárosodás közepes kockázatát is hordozza.

A hatóság megteszi a szükséges lépéseket a nem biztonságos termékek forgalomból való kivonása és visszahívása érdekében. Az évek óta rendszeresen tapasztalt hiányosságok miatt a gyermekjátékok továbbra is kiemelt szerepet kapnak a fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálati programjában.

 

A bevizsgált termékek listáját és kiértékelését itt találhatjátok:

Forrás: NFH
Fotó: freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkCsaládi házak felújítása
Következő cikkFedezd fel Budapestet gyerekkel!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..