Játszótéri kórkép

A magyarországi játszóterek állapota elszomorító – olvasható ki a Hoffmann Research International most elkészült felméréséből, amelyben a megkérdezettek nagy része elavultnak, balesetveszélyesnek ítélte a játékeszközöket. A szakembereknek kevesebb, mint 2 évük van a korszerűsítésre.

Jól mutatja a probléma jelentőségét és aktualitását a Hoffmann Research International felmérésének eredménye, amely szerint a 14 éven aluli gyermeket nevelő felnőttek 98%-a kiemelkedően fontosnak vagy fontosnak tartja a játszótér-kérdést. A korszerűsítés azért is egyre időszerűbb, mert 2008. december 31-ig az összes magyarországi játszóteret EU-kompatibilissé kell tenni. Az erről szóló rendelkezés a játszótéri eszközök gyártásától, importjától és elhelyezésétől kezdve a rongálásra és ellenőrzésre is kiterjed. A jogszabály célja “a játszószerek biztonságtechnikai követelményeinek szabályozása annak érdekében, hogy a gyerekek egészséghez, balesetmentes játékhoz, biztonsághoz és fogyasztói érdekvédelemhez való emberi jogai biztosíthatók legyenek”.

Nem túl rózsás a helyzet

A közvélemény-kutatásban a megkérdezetteknek 1-től 7-ig tartó skálán (1 = nagyon rossz; 7 = kiváló), általánosságban kellett értékelniük a magyarországi játszóterek állapotát. A 3,4 pontos átlag sajnos az elfogadható kategóriát sem éri el.
A 14 év alatti gyermeket nevelők mindössze 2%-a vélte úgy, hogy a játszóterek kiváló állapotban vannak, ehhez képest 38% szerint rossz vagy nagyon rossz a játszótéri helyzet. Azok szerint, akik rossznak vagy nagyon rossznak minősítették a játszóterek állapotát, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a játékok elavultak, sok megrongálódott állapotban van. 25%-uk szerint a játékok egyáltalán nem biztonságosak, és közel ugyanennyien gondolják úgy, hogy kevés és rossz minőségű eszköz áll a gyermekek rendelkezésére. Elavult, balesetveszélyes játszótérre pedig érthető módón senki nem viszi szívesen csemetéjét, a probléma tehát megoldásért kiált.

Az ideális játszótér

Mindenkinek beindult a fantáziája arra a kérdésre, hogy hogyan nézne ki az ideális játszótér. A csúszdát, homokozót, mászókát, padokat és szemeteskukákat a válaszadók több mint 80%-a említette az alapvető felszerelések között. A megkérdezettek háromnegyede az ivókutat is fontosnak tartaná, sőt több mint 50%-ukban a WC igénye is felmerült. Többen látnának szívesen kosárlabda-pályát, ping-pong asztalt is, sőt a manapság nagyon divatos gördeszkapálya is felkerült a listára.

Az nem kérdés tehát, hogy szükség van új, jól felszerelt játszóterekre, a megkérdezettek fele szerint erre megoldást jelenthet a régiek korszerűsítése is. Sok válaszadó számára a probléma azonban ott kezdődik, hogy nincs is játszótér a közelben, nem kétséges tehát, hogy újak építésére is szükség van. A válaszadók közel 90%-a szerint mindenképpen közterületen lenne érdemes új játszótereket létesíteni, nem pedig az iskolák illetve óvodák területén, hiszen így bárki hozzájuk férhet, és a gyermekek szünidőben is tudják használni őket.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTerhesség hétről-hétre: 31. hét
Következő cikkTerhesség hétről-hétre: 30. hét

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..