Júliustól a szülésznők is végezhetnek terhesgondozást

Nőgyógyász helyett szülésznő is végezhet terhesgondozást, ha az első vizsgálatok azt állapítják meg, hogy előreláthatólag problémamentes lesz a várandósság. Magyarországon ez az évi 87-90 ezer terhesség több mint felére igaz – adja hírül a Világgazdaság.

A rendelet július 1-jétől ad felhatalmazást a szülésznőknek a várandósgondozásra. A szülésznők a várhatóan problémamentesen zajló terhességek gondozását végezhetik majd, a terhességi rizikóval rendelkezők gondozása továbbra is szülész szakorvos feladata marad. Emellett, ha a terhesség bármely szakaszában magas rizikógyanú merül fel, a szülésznő köteles a kismamát haladéktalanul szülész-nőgyógyász szakorvoshoz irányítani, aki átveszi a gondozását. Ha ez a rizikó megszűnik, a gondozást újra folytathatja a szülésznő is.

szülésznő terhesgondozásA rendelet bevezeti a „felelős személy” fogalmát is, aki – legyen az orvos vagy szülésznő – felel azért, hogy a kötelező szűrővizsgálatokat a megfelelő időpontban és módon elvégezzék, kiértékeljék. Ennek a felelős személynek névvel, elérhetőséggel a Terhes Kiskönyvben is szerepelnie kell.

Tóth Anna, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Szülésznői Tagozatának elnöke elmondta a lapnak, reméli, hogy a rendelet visszatartja a pályát elhagyni készülő szülésznőket. „Ők ugyanis azért választották ezt a hivatást, mert szülést szeretnének vezetni, szülőszobán dolgozni – mondta. – Ha ez nem is lehetséges, viszont a szülésznők kompetenciája a szülőszobán kívüli felelősségteljes, értelmes munkával bővül, az a mintegy 2500 szakember közül sokak számára lehet visszatartó erő.”

Pap Károly, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészeti és Nőgyógyászati Tagozatának tagja, a nyíregyházi Jósa András kórház Szülészet nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa szerint, ha “a szülésznőknek a jogszabály ugyanilyen felelősségi jogkört biztosít a szülések levezetésében is, nem lesz akadálya annak, hogy egyre több helyen ők segítsék világra az újszülötteket.” Szerinte ugyanis jelenleg a fő probléma az, hogy ha nem orvosnál szül a kismama, akkor az esetleges komplikációkért, negatív következményekért a szülőszobai munkáért felelős szakorvos, végső soron pedig az osztályvezető főorvos viseli a jogi felelősséget.

Egy csaknem tíz éve kiadott európai uniós irányelv szerint ugyanis a „tagállamok biztosítják, hogy a szülésznőknek módjuk legyen” az önálló terhesgondozásra, valamint szüléslevezetésre is. A szülésznői jogosítványok további kiterjesztését szolgáló tervezet már készül. „Ez a rendelet valószínűleg előszele lesz a szakma megújulásának, EU-konformmá válásának, hiszen a szülés természetes folyamat, amelynek során normális esetben nincs szükség sem szülésznőre, sem orvosra, sem jelentős infrastruktúrára.” – írja a Világgazdaság.

Forrás: Világgazdaság
Fotó: kc7fys/Flickr

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÓvónéninek állt Zséda és Kovács Ági
Következő cikkKötelező lett a pneumococcus elleni védőoltás

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.